Quantcast
15:27
08/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:27
08/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Τα σκοτεινά μυστικά του Playboy»: Ο μπάτλερ του Χιου Χέφνερ εκθέτει τον θρυλικό μπον βιβέρ – Οι κάμερες στα δωμάτια και οι υπόνοιες βιασμών

Ο Χιου Χέφνερ και τα διάσημα κουνελάκια του Playboy / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Χιου Χέφνερ και τα διάσημα κουνελάκια του Playboy / Φωτογραφία: ΑΠΕ

23.04.2022
08:28
Τελευταία ενημέρωση: 23/04/2022 • 17:31
Στην εποχή του metoo, η εικόνα του ιδρυτή του Playboy μοιάζει να σκοτεινιάζει

Ο άνθρωπος που βρέθηκε πιο κοντά ακόμη και από τα κουνελάκια του Playboy, στον Χιου Χέφνερ, ο μπάτλερ του, αποκαλύπτει την πιο σκοτεινή πλευρά του μπον βιβέρ καθώς περιγράφει περιστατικά που έμειναν επί δεκαετίες καλά κρυμμένα πίσω από τις πελώριες πόρτες της έπαυλής του.

Ο Στεφάν Τετενμπάουμ έγραψε τα απομνημονεύματα μιας ζωής πλάι στον Χιου Χέφνερ και μέσα στην έπαυλη του Playboy πριν από σχεδόν 40 χρόνια. Όπως ο ίδιος όμως εκμυστηρεύεται για χρόνια κανείς εκδοτικός οίκος δεν ήταν διατεθειμένος να εκδώσει ένα βιβλίο το οποίο παρουσίαζε μια πιο ωμή και σκληρή πλευρά του Αμερικανού.

Σύμφωνα με το Variety, που δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του μπάτλερ, το βιβλίο «Τα σκοτεινά μυστικά του Playboy», αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των επόμενων ημερών. «Δεν μπόρεσα να εκδώσω αυτό το βιβλίο μέχρι τώρα, επειδή ο εκδοτικός κόσμος δεν μπορούσε να πάρει το ρίσκο με μια τέτοια γιγαντιαία φιγούρα στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης. Ο Χέφνερ είχε τεράστια δύναμη να σταματήσει οποιονδήποτε ήθελε να πει αυτή την ιστορία» λέει ο μπάτλερ.

Το βιβλίο πηγή για το ντοκιμαντέρ που ρίχνει «σκιά» στην υστεροφημία Χέφνερ

Σε αυτό, ο Τετενμπάουμ αφηγείται τις εμπειρίες τους ως μπάτλερ του Χέφνερ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, την χρυσή δηλαδή περίοδο του Playboy. Τα απομνημονεύματα είναι πλέον διαθέσιμα ψηφιακά στο Amazon και στο Kindle.

Οι αποκαλύψεις του μπάτλερ, αλλά και προσωπικές μαρτυρίες ορισμένων εκ των δεκάδων γυναικών που πέρασαν από την έπαυλη ενέπνευσαν και την δημιουργία του πρόσφατου ντοκιμαντέρ «Τα μυστικά του Playboy» (Secrets of Playboy), που βλέπει από μια άλλη ματιά στην αυτοκρατορία του Χέφνερ στην εποχή του #MeToo.

«Η φήμη του ως προοδευτικού ήταν σαν ασπίδα που εμπόδισε πολλές από αυτές τις κατηγορίες να τον αγγίξουν. Ήταν απλά πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτός ο τύπος που πάντα προωθούσε τις γυναίκες στην εταιρεία του και ήταν ένας πρωταθλητής της προοδευτικότητας, θα μπορούσε κρυφά να επιτίθεται στις γυναίκες πίσω από τις κλειστές πόρτες;» έχει δηλώσει η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Αλεξάντρα Ντιν.

«Αυτή η άλλη πλευρά του Χιου Χέφνερ πρέπει πραγματικά αναμετρηθεί με το σήμερα – πρέπει να βρούμε πώς να συμφιλιώσουμε τους δύο Χιου Χέφνερ και να αποφασίσουμε τώρα ποια είναι η πραγματική κληρονομιά του» συνέχιζε η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ για τον ιδρυτή του Playboy. Ο Χέφνερ είχε κάμερες παντού στην έπαυλη, οπότε κατέγραφε πάντα και παντού τους πάντες. Είχε επίσης συσκευές ηχογράφησης ήχου. Και επιπλέον, κατέγραφε τα πάντα στην κρεβατοκάμαρα. Συχνά καθόταν δίπλα στην κάμερα, έτρωγε τα M&Ms του και παρακολουθούσε τη δράση στο κρεβάτι.

Ο Χιου Χέφνερ σε μεγαλύτερη ηλικία περιτριγυρισμένος από γυναίκες
Ο Χιου Χέφνερ σε μεγαλύτερη ηλικία περιτριγυρισμένος από γυναίκες / Φωτογραφία: ΑΠΕ

«Έχω ακούσει από γυναίκες σχεδόν κάθε δεκαετίας που χρησιμοποίησαν τη λέξη “βιασμός”. Ταυτόχρονα, θα έλεγα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που βρίσκονταν στο αρχοντικό ήταν κάπου στη γκρίζα ζώνη» σημείωνε η Ντιν για το ντοκιμαντέρ.

Η περίοδος δύναμης στην έπαυλη

«Η ιστορία μου στο Playboy Mansion West κατά τη διάρκεια των χρόνων αιχμής [της] δεκαετίας 1978-80 ήταν μια εξαιρετική περίοδος της δύναμης και της φήμης των επιχειρήσεων Playboy» λέει μπάτλερ στη δήλωσή του στο Variety. «Το να δουλεύω δίπλα στον Χέφνερ μου έδωσε μια απίστευτη εικόνα της καθημερινής ζωής και της εποχής ενός τόσο περίπλοκου ανθρώπου και του κόσμου που δημιούργησε. Ήταν ο κόσμος του – ιδιωτικός και κρυφός» συνεχίζει.

Μέσα από τα μάτια του, ο αναγνώστης μπορεί να πάρει μια άλλη εικόνα του Χέφνερ. Εκείνου που πλήρωνε συχνά ιερόδουλες που βιντεοσκοπούσε τις προσωπικές στιγμές των κοριτσιών στην έπαυλη και που κακομεταχειριζόταν τις Playmate και τα κουνελάκια του. Στο βιβλίο αναφέρονται επίσης άγνωστες συναντήσεις του με διασημότητες και πιπεράτες λεπτομέρειες της ζωής στην έπαυλη.

Συλλεκτικό τεύχος Playboy με την Μέριλιν Μονρόε
Συλλεκτικό τεύχος Playboy με την Μέριλιν Μονρόε / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Σε δήλωσή του, ο Τετενμπάουμ αναφέρει ότι το βιβλίο εξερευνά «το σκοτεινό υπογάστριο της μεταχείρισης της συντρόφου του και των άλλων γυναικών που ήθελαν να γίνουν μέρος του κόσμου του Playboy επαγγελματικά και πίσω από τις πόρτες της κρεβατοκάμαρας. Μόνο αυτοί οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί γνώριζαν την αλήθεια για το τι τους περίμενε» λέει.

«Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτές τις φρικιαστικές ιστορίες τότε και μια ορισμένη ομάδα πιστών του Χέφνερ εξακολουθεί να μην μπορεί να πιστέψει ότι αυτός ο κόσμος της εξουσίας και της καταχρηστικής χειραγώγησης ήταν αληθινός» συνεχίζει ο μπάτλερ σήμερα.

Όπως λέει «αυτό το βιβλίο είναι τελικά σε θέση να γίνει πιστευτό επειδή σχεδόν όλα τα κεφάλαιά του, έχουν ξεδιπλωθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι μια εποχή που το κίνημα #MeToo και η εποχή του Time’s Up άνοιξαν τα μάτια πολλών για να πιστέψουν την ιστορία μου το 2022».

Ο αμφιλεγόμενος κύριος Χέφνερ

Ο επιχειρηματίας Χιου Χέφνερ, που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε το Playboy το 1953, υπήρξε σε όλη του τη ζωή μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Για κάποιους, εκμεταλλευόταν τις γυναίκες και τα σώματά τους. Αλλά για άλλους, ήταν ένας προοδευτικός υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, των αμβλώσεων και του ελέγχου των γεννήσεων και αποτέλεσε σημαντικό μέρος της σεξουαλικής επανάστασης.

Από τη μία η αντιμετώπιση της γυναίκας περίπου ως σκεύος ηδονής και από την άλλη η αρθρογραφία υψηλού επιπέδου έρχονταν να αναδείξουν αυτές τις αντιφάσεις του ιδρυτή του Playboy. Η δημοτικότητα του περιοδικού όμως ήταν τέτοια που επέτρεψε στον Χέφνερ να το επεκτείνει σε τέτοιο βαθμό που το ιστορικό λογότυπο με το λαγουδάκι κατέληξε να περιλαμβάνει ταινίες ερωτικού περιεχομένου, ρούχα, αρώματα ακόμα και κέντρα διασκέδασης, δημιουργώντας μία επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Ο Χέφνερ πέθανε σε ηλικία 91 ετών τον Σεπτέμβριο του 2017. Μετά το θάνατό του, η οικογένειά του πούλησε το οικονομικό της μερίδιο στο Playboy, το οποίο τώρα ονομάζεται PLBY Group.

Μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ το PLBY Group πήρε αμέσως αποστάσεις από την αυτοκρατορία του Χέφνερ. «Η οικογένεια Χέφνερ δεν συνδέεται πλέον με το Playboy και το σημερινό Playboy δεν είναι το Playboy του Χιου Χέφνερ», δήλωσε τότε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Εμπιστευόμαστε και επικυρώνουμε αυτές τις γυναίκες και τις ιστορίες τους και υποστηρίζουμε σθεναρά τα άτομα που έχουν βγει μπροστά για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους» πρόσθετε.

Η αντίδραση της οικογένειας Χέφνερ

Ο γιος του Χέφνερ πάντως, Κούπερ, είχε χαρακτηρίσει τη σειρά των 10 επεισοδίων «πρόστυχη» και υπερασπίστηκε τον εκλιπόντα πατέρα του, γράφοντας στο Twitter: «Κάποιοι μπορεί να μην εγκρίνουν τη ζωή που επέλεξε ο πατέρας μου, αλλά ο πατέρας μου δεν ήταν ψεύτης. Όσο αντισυμβατικός και αν ήταν, ήταν ειλικρινής στην προσέγγισή του και ζούσε με ειλικρίνεια».

Εκατοντάδες πρώην φιλενάδες, Playmates και υπάλληλοι υπερασπίστηκαν επίσης τον Χεφνερ μετά την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν άνθρωπο με «έντιμο χαρακτήρα» και κρίνοντας τις κατηγορίες της σειράς ως «αβάσιμες».

Πάντως, ο εκδότης του μπάτλερ, πάνω στα απομνημονεύματα του οποίου στηρίχτηκε και το ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι οι αφηγήσεις του στα απομνημονεύματα επιβεβαιώθηκαν από «πολλά άτομα που μοιράστηκαν ή είδαν τις ίδιες ή παρόμοιες εμπειρίες και τελικά συμμετείχαν στη σειρά».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση