Quantcast
17:24
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:24
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πώς γεννήθηκε η σημαία του ουράνιου τόξου, το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας – Είχε 8 χρώματα, περιορίστηκε σε 6 για λόγους κόστους!

Η σημαία του Pride, με τα έξι χρώματα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η σημαία του Pride, με τα έξι χρώματα / Φωτογραφία: Eurokinissi

16.06.2022
21:58
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2022 • 9:30
Πώς επιλέχτηκε η σημαία του ουράνιου τόξου και τι σημαίνει κάθε της χρώμα

Καθώς μετράμε αντίστροφα για την κορύφωση των εκδηλώσεων του Athens Pride Festival, διαβάζουμε περισσότερα για τα σύμβολα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με τα οποία οι άνθρωποι με διαφορετική σεξουαλική προτίμησαν διεκδίκησαν εδώ και δεκαετίες την ορατότητά τους στην κοινωνία. Ένα από αυτά, ίσως το πιο λαμπερό και αναγνωρίσιμο, η σημαία του ουράνιου τόξου.

Η ιστορία της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πηγαίνει πίσω στο 1978, όταν ο καλλιτέχνης Γκίμπερτ Μπέικερ, ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος άντρας και drag queen, σχεδίασε την πρώτη σημαία του ουράνιου τόξου.

Σύμφωνα με το λήμμα για τη σημαία της Britannica, ο Μπέικερ αποκάλυψε αργότερα ότι τον παρότρυνε ο Χάρβεϊ Μιλκ, ένας από τους πρώτους ανοιχτά ομοφυλόφιλους εκλεγμένους αξιωματούχους στις ΗΠΑ, να δημιουργήσει ένα σύμβολο υπερηφάνειας για την ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Μέχρι τότε, στις πορείες υπερηφάνειας που είχαν προηγηθεί, αλλά και γενικότερα στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, οι ακτιβιστές επέλεγαν το ροζ τρίγωνο, όμοιο με εκείνο με το οποίο «ταγκάρονταν» οι ομορφυλόφιλοι από τους Γερμανούς ναζιστές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Η δουλειά μας ως ομοφυλόφιλοι ήταν να κάνουμε coming out, να είμαστε ορατοί, να ζήσουμε μέσα στην αλήθεια, όπως λέω, να βγούμε από το ψέμα» έλεγε ο άνθρωπος που δημιούργησε το ισχυρότερο σύμβολο στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Η δουλειά μας ως ομοφυλόφιλοι ήταν να κάνουμε coming out, να είμαστε ορατοί, να ζήσουμε μέσα στην αλήθεια

«Μια σημαία ταίριαζε πραγματικά σε αυτή την αποστολή, γιατί είναι ένας τρόπος να διακηρύξεις την ορατότητά σου ή να πεις: “Αυτός είμαι!”» συνέχιζε ο Μπέικερ που οραματίστηκε το ουράνιο τόξο ως μια φυσική σημαία από τον ουρανό, οπότε υιοθέτησε οκτώ χρώματα για τις λωρίδες, κάθε χρώμα με τη δική του σημασία.

Διαδηλωτές με τη σημαία του Pride
Διαδηλωτές με τη σημαία του Pride / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η σημασία κάθε χρώματος στη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Οι πρώτες βερσιόν της σημαίας του ουράνιου τόξου που κυμάτιζαν στις 25 Ιουνίου 1978, στην παρέλαση της Ημέρας Ελευθερίας των Γκέι στο Σαν Φρανσίσκο, είχαν λοιπόν 8 χρώματα. Ο Μπέικερ και μια ομάδα εθελοντών τις είχαν φτιάξει με το χέρι, όμως σύντομα, θέλησαν να τις παράγουν μαζικά για όλους. Μάλιστα ο δημιουργός είχε αποφασίσει πως κάθε χρώμα θα είχε και μια διαφορετική ερμηνεία:

  1. Καυτό ροζ που αναπαριστά το σεξ,
  2. Κόκκινο για τη ζωή,
  3. Πορτοκαλί για τη επούλωση,
  4. Κίτρινο όπως το φως του ήλιου,
  5. Πράσινο για τη φύση,
  6. Τυρκουάζ για την τέχνη,
  7. Indigo για την αρμονία και
  8. Bιολετί για το πνεύμα.

Ωστόσο, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, οι ροζ και οι τυρκουάζ λωρίδες αφαιρέθηκαν, ενώ το indigo αντικαταστάθηκε από το βασικό μπλε, με αποτέλεσμα να προκύψει η σύγχρονη σημαία με τις έξι λωρίδες (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και βιολετί). Για την ιστορία indigo είναι ένα βαθύ χρώμα στην παλέτα του μπλε, που πλησιάζει στο μπλε μαρίν ή της θάλασσας όπως το αποκαλούν και κινείται χρωματικά μεταξύ μπλε και μοβ.

Πότε έγινε η σημαία επίσημο σύμβολο των ΛΟΑΤΚΙ

Ωστόσο, δεν ήταν παρά το 1994, ήτοι 16 χρόνια μετά τη δημιουργία της, που η σημαία του ουράνιου τόξου καθιερώθηκε πραγματικά ως σύμβολο της υπερηφάνειας των ΛΟΑΤΚΙ. Εκείνη τη χρονιά ο Μπέκερ έφτιαξε μια έκδοση μήκους 1,6 χιλιομέτρων για την 25η επέτειο των επεισοδίων του Stonewall, που θεωρούνται οι απαρχή των Pride σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, η σημαία του ουράνιου τόξου αποτελεί ένα διεθνές σύμβολο για το Pride και γενικότερα την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και μπορεί να τη δει κανείς να κυματίζει περήφανα, τόσο στις ελπιδοφόρες όσο και στις δύσκολες στιγμές, σε όλο τον κόσμο.

Κορυφώνεται ο μήνας Pride στην Αθήνα

Το βράδυ της Τρίτης (14/6) ανακοινώθηκε το line-up των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στη σκηνή του Athens Pride 2022 το Σάββατο 18 Ιουνίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της διοργάνωσης, την παρουσίαση της κεντρικής εκδήλωσης θα αναλάβει ο Γιώργος Καπουτζίδης ενώ στη σκηνή του φετινού Pirde θα ανέβουν οι: Έλενα Παπαρίζου, Onirama, Marseaux, Joanne, Ιάσονας Μανδηλάς, Κατερίνα Βρανά, ody icons, Sam Albatros και Mary Sunshine.

 

Το σύνθημα του Athens Pride

Το Athens Pride 2022, με κεντρικό σύνθημα το «ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ», επιστρέφει στους δρόμους της Αθήνας το Σάββατο 18 Ιουνίου. Η φετινή διοργάνωση θα κορυφωθεί στις 19:00 με τη μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει, όπως πάντα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη μεγάλη σκηνή που θα έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος.

Το Pride είναι μία εθελοντική, μη- κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί από το 2006 στο πλαίσιο του Ελληνικού Αστικού Κώδικα. Πρωταρχικός της στόχος αποτελεί η οργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας και της Παρέλασης Υπερηφάνειας. Το Pride πραγματοποιεί πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς με στόχο μεγιστοποιήσει την ορατότητα των LGBT ατόμων στην ελληνική κοινωνία και παράλληλα να προωθήσει και τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση