Quantcast
03:35
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:35
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο σεισμός «Γκοτζίλα» στην Ιαπωνία, στοίχισε τη ζωή σε 16.000 ανθρώπους, έφερε το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα – Η μέρα που η Γη κινήθηκε λίγο πιο γρήγορα

Εικόνα από το τσουνάμι στον σεισμό στην Ιαπωνία το 2011 / Φωτογραφία: Youtube

Εικόνα από το τσουνάμι στον σεισμό στην Ιαπωνία το 2011 / Φωτογραφία: Youtube

11.03.2023
16:05
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2023 • 8:40
Σαν σήμερα το 2011 έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία που προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι και έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκούσιμα

Στις 11 Μαρτίου 2011, σημειώθηκε σεισμός στην Ιαπωνία, μεγέθους 9,0 με 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο του σεισμού 130 χιλιόμετρα ανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χονσού της Ιαπωνίας.

Ο σεισμός συνέβη στις 14:46:23 τοπική ώρα και είχε διάρκεια 6 λεπτά! Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, το επίκεντρο βρισκόταν σε βάθος 24,4 χμ.. Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία και ο τέταρτος ισχυρότερος σεισμός στον κόσμο από τότε που ξεκίνησε η σύγχρονη τήρηση αρχείων το 1900.

Ο σεισμός προκάλεσε ισχυρά κύματα τσουνάμι με ύψη έως και 40,5 μέτρα, ένα εκ των οποίων στην περιοχή του Σεντάι, ταξίδεψε με ταχύτητα 700 χιλιόμετρα την ώρα και έως 10 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα.

Οι κάτοικοι του Σεντάι είχαν μόνο οκτώ έως δέκα λεπτά για να αντιδράσουν και περισσότεροι από εκατό χώροι εκκένωσης πλημμύρισαν. Το τσουνάμι σάρωσε την ιαπωνική ενδοχώρα και σκότωσε πάνω από 15.000 ανθρώπους, με κύρια αιτία θανάτου τον πνιγμό.

Η τελευταία έκθεση της Ιαπωνικής Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσε 15.899 θανάτους, 6.157 τραυματίες και 2.529 αγνοούμενους σε είκοσι νομούς, ενώ μια αναφορά του 2015 έδειξε ότι 228.863 άνθρωποι ζούσαν ακόμη μακριά από το σπίτι τους, είτε σε προσωρινές οικίες είτε λόγω μόνιμης μετεγκατάστασης.

Ο σεισμός στην Ιαπωνία προκάλεσε έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Το τσουνάμι προκάλεσε πυρηνικά ατυχήματα, κυρίως την κατάρρευση επιπέδου 7 σε τρεις αντιδραστήρες στο συγκρότημα πυρηνικών σταθμών Φουκουσίμα και τις σχετικές ζώνες εκκένωσης.

Τα καύσιμα εξαντλήθηκαν σε πολλές ηλεκτρικές γεννήτριες. Η απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησε τα συστήματα ψύξης, προκαλώντας τη συσσώρευση θερμότητας. Η συσσώρευση θερμότητας προκάλεσε την παραγωγή αερίου υδρογόνου.

Χωρίς εξαερισμό, το αέριο συσσωρεύτηκε μέσα στις δομές συγκράτησης του αντιδραστήρα, ο οποίος τελικά εξερράγη. Κάτοικοι εντός ακτίνας 20 χιλιόμετρων του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα και 10 χιλιόμετρων από τον πυρηνικό σταθμό απομακρύνθηκαν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ryan (@japan_2011_earthquake)

Ραδιενεργό ιώδιο ανιχνεύθηκε στο νερό της βρύσης στις πόλεις Φουκουσίμα, Τοτσιγκί, Γκούνμα, Τόκιο, Τσίμπα, Σαϊτάμα και Νιιγκάτα, και ραδιενεργό καίσιο στο πόσιμο νερό στις Φουκουσίμα, Τοτσιγκί και Γκούνμα.

Το ραδιενεργό καίσιο, το ιώδιο και το στρόντιο ανιχνεύθηκαν επίσης στο έδαφος σε ορισμένα μέρη της Φουκουσίμα. Πολλά ραδιενεργά στοιχεία βρέθηκαν έξω από τη ζώνη εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του Τόκιο. Προϊόντα διατροφής βρέθηκαν επίσης μολυσμένα από ραδιενεργές ύλες σε διάφορα μέρη της Ιαπωνίας, σύμφωνα με όσα γράφει το Wikipedia.

Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθέτησαν τις ασφαλισμένες ζημιές από τον σεισμό στα 14,5 έως 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσέφερε 15 τρισεκατομμύρια Γιεν (183 δις δολάρια ΗΠΑ) στο τραπεζικό σύστημα στις 14 Μαρτίου σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των συνθηκών της αγοράς.

Το εκτιμώμενο οικονομικό κόστος λόγω του σεισμού σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ήταν 235 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τη φυσικό φαινόμενο, την πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στην ιστορία.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, «ο σεισμός και τα επακόλουθά του οδήγησαν σε μείωση 0,47 ποσοστιαίων μονάδων στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ιαπωνίας το έτος μετά την καταστροφή».

Γεωλογικές και γεωφυσικές επιπτώσεις από τον σεισμό στην Ιαπωνία

Κατά τη διάρκεια του σεισμού καταγράφηκε μετατόπιση του βυθού της θάλασσας, κοντά στο επίκεντρο, κατά 24 μέτρα, 4 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη παρόμοια μέτρηση στην Ιαπωνία.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μετατόπιση μέχρι σήμερα, αλλά πιθανότατα όχι και η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, καθώς υπολογίζεται πως ο σεισμός της Σουμάτρας στην Ινδονησία το 2004 θα μπορούσε να έχει μετατοπίσει τον βυθό κατά 30 μέτρα.

Τμήματα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μετατοπίστηκαν κατά 2,4 μέτρα πιο κοντά στη Βόρεια Αμερική. Οι περιοχές της Ιαπωνίας που βρίσκονται πλησιέστερα στο επίκεντρο παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις.

Οι ακτογραμμές της Ιαπωνίας σε μήκος 400 χιλιομέτρων βυθίστηκαν κατακόρυφα κατά 0,6 μέτρα, επιτρέποντας στο τσουνάμι να ταξιδέψει πιο μακριά και πιο γρήγορα στην ξηρά. Σύμφωνα με μια πρώιμη εκτίμηση, η πλάκα του Ειρηνικού μπορεί να έχει κινηθεί προς τα δυτικά έως και 20 μέτρα και μια άλλη πρώιμη εκτίμηση υπολόγισε την ολίσθηση σε έως και 40 μ.

Μείωση της διάρκειας της μέρας

Εξαιτίας του σεισμού της 11ης Μαρτίου 2011, η διάρκεια της 24ώρης ημέρας στη Γη μίκρυνε κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον γεωφυσικό Ρίτσαρντ Γκρος από τη Jet Propulsion Laboratory της NASA.

Στην αρχή, ο Γκρος είχε υπολογίσει ότι η διάρκεια της 24ωρης ημέρας στη Γη είχε μικρύνει κατά 1,6 μικροδευτερόλεπτα, αλλά αργότερα επανεκτίμησε την κατάσταση σε 1,8 μικροδευτερόλεπτα.

«Αλλάζοντας την κατανομή της μάζας της Γης, ο σεισμός της Ιαπωνίας ανάγκασε τη Γη να περιστρέφεται πιο γρήγορα και οδήγησε στη μείωση της διάρκειας της ημέρας κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα», δήλωσε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση