Quantcast
09:36
10/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:36
10/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σαν σήμερα πριν 8 χρόνια το φονικό στο Μπατακλάν – Η τρομοκρατική επίθεση που συντάραξε την Γαλλία (βίντεο)

Τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

13.11.2023
17:54
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2023 • 9:47
Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από τις επιθέσεις στο Μπατακλάν και σε άλλα μέρη του Παρισιού

Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 2015, σημειώθηκε σειρά από βίαιες επιθέσεις στο 10ο και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Γαλλία, και στο προάστιο του Σαιν-Ντενί με αποκορύφωμα την επίθεση στο Μπατακλάν.

Από τις 21:16 (τοπική ώρα) και για τις επόμενες τρεις περίπου ώρες αναφέρθηκαν τουλάχιστον 3 ξεχωριστές εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων στο Σταντ ντε Φρανς στο Σαιν-Ντενί, βόρεια του κέντρου της πρωτεύουσας, και αλλού στο Ιλ-ντε-Φρανς.

Η επίθεση με τα περισσότερα θύματα έγινε στο Θέατρο Μπατακλάν, όπου οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τους ακροατές μιας συναυλίας και έδωσαν μάχη με την αστυνομία μέχρι τη 1 τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώθηκαν 8 ένοπλοι, ενώ οι αρχές αναζητούν στη Γαλλία και τις γύρω χώρες συνεργάτες τους που παραμένουν ελεύθεροι.

Αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν 129 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 90 στο θέατρο Μπατακλάν. Επιπρόσθετα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, από τους οποίους οι 80 σε σοβαρή κατάσταση.

Σε τηλεοπτική δήλωση τα μεσάνυχτα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας.

Εκρήξεις στο Σταντ Ντε Φρανς

Κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σαιν-Ντενί, σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε θανάτους.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από έκρηξη σε ένα μπαρ κοντά στο γήπεδο περίπου στις 21:30, είκοσι λεπτά μετά την έναρξη ενός φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας, τον οποίο παρακολουθούσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

 

Ο Πρόεδρος αποχώρησε με ασφάλεια από τον χώρο, και συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Σαζενέβ για να συντονίσουν την αντιμετώπιση της κρίσης. Δύο από τις εκρήξεις ακούστηκαν στη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα.

Μετά το παιχνίδι, αρκετοί από τους θεατές κατέβηκαν στον αγωνιστικό χώρο περιμένοντας να αποχωρήσουν, καθώς η αστυνομία είχε κλείσει όλες τις εξόδους του γηπέδου για να τις ελέγξει. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι οι τρεις από τις εκρήξεις ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας με πιθανό στόχο τους θεατές του αγώνα.

Σφαγή στο Μπατακλάν

Στο θέατρο Μπατακλάν, στην Boulevard Voltaire στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Eagles of Death Metal έπαιζε για ένα κοινό περίπου 1.500 ατόμων.

Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας, τέσσερις μαυροντυμένοι άνδρες με τυφέκια AK-47 μπήκαν στην αίθουσα. Μάρτυρες άκουσαν τους ένοπλους να φωνάζουν “Αλλάχ Άκμπαρ” λίγο πριν επιτεθούν κατά του πλήθους με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες.

Η επίθεση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Μια ρεπόρτερ του ραδιοφώνου, η Julien Pearce, η οποία παρακολουθούσε τη συναυλία, ανέφερε ότι οι ένοπλοι δρούσαν ήρεμα και με αποφασιστικότητα, λέγοντας στο CNN ότι ξαναγέμισαν τα όπλα τους τρεις ή τέσσερις φορές.

Γύρω στις 22:00, οι δράστες άρχισαν να συλλαμβάνουν ομήρους μεταξύ των θεατών, καθώς η αστυνομία έφτανε έξω από την αίθουσα συναυλιών.

Στα χέρια των ενόπλων βρέθηκαν 60 – 100 όμηροι. Τα μέλη του συγκροτήματος μπόρεσαν να διαφύγουν χωρίς τραυματισμούς.

Ένας μάρτυρας ο οποίος διέφυγε την επίθεση δήλωσε σε δημοσιογράφο ότι οι οι επιτιθέμενοι ήταν πέντε ή έξι και ορισμένοι από αυτούς αναφέρθηκαν στη δράση της Γαλλίας στη Συρία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση