Quantcast
20:05
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:05
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σαν σήμερα: Η Coca Cola μπήκε σε γυάλινο μπουκάλι – «Γεννήθηκε» ο Ντένις ο Τρομερός

Κόμικ με τις περιπέτειες του Ντένις του Τρομερού

Κόμικ με τις περιπέτειες του Ντένις του Τρομερού

12.03.2022
08:20
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2022 • 14:52
Όλες οι ειδήσεις που έγραψαν ιστορία σαν σήμερα, 12 Μαρτίου

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία σαν σήμερα, 12 Μαρτίου και τα οποία έχουν εντυπωθεί στο παγκόσμιο, αλλά και το ελληνικό ημερολόγιο κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Σαν σήμερα λοιπόν, 12 Μαρτίου 1889, η δημοφιλής Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε γυάλινα μπουκάλια. Πατέρας της Coca Cola είναι ο John S. Pemberton και πρώτη φορά σερβιρίστηκε στο φαρμακείο του Jacobs. Εκείνη τη χρονιά πωλούνταν 9 αναψυκτικά την ημέρα Ο λογιστής της εταιρείας, Frank Robinson, ονομάζει το αναψυκτικό αυτό Coca‑Cola, σκεπτόμενος ότι τα δύο C θα φαίνονταν ωραία, στις διαφημίσεις και ότι το διάσημο , με τη γραμματοσειρά Spencerian θα «γράφει» καλά.

Η ανάπτυξη της εταιρείας συνεχίζεται και ως το 1913 η Coca‑Cola διανέμεται μέσω 2,300 χονδρεμπόρων και 415,000 σημείων λιανικής.

Η Καμπέρα γίνεται πρωτεύουσα της Αυστραλίας.

Σαν σήμερα, το 1913, η πιο απίθανη πόλη ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Αυστραλίας. Το 1835, συστήθηκε η υπέροχη Μελβούρνη, περίπου 47 χρόνια μετά το Σίδνεϊ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ξεκίνησε η διαμάχη για την πρωτεύουσα, με το ιστορικό Σίδνεϊ και τη νεόκοπη Μελβούρνη να ερίζουν για τον τίτλο. Ωστόσο, υπήρχαν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούσαν να επιλεγούν και οι δύο αυτές τοποθεσίες. Καθώς η πρωτεύουσα θα έπρεπε να είναι ένα μέρος που δεν ήταν κοντά στην ακτή, δεν είχε μεγάλο οικισμό και δεν είχε ζέστη το καλοκαίρι.

Ναι, σωστά ακούσατε, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δεν επιλέχθηκαν αυτές οι δύο πόλεις ήταν ο ζεστός καιρός που επικρατούσε το καλοκαίρι. Όπως δήλωσαν οι Άγγλοι τότε, μπορούσαν πραγματικά να ευδοκιμήσουν και να ηγηθούν της χώρας μόνο σε ψυχρότερα κλίματα. Αν και ακούγεται γελοίος ως λόγος, όλοι οι πολιτικοί συμφώνησαν τότε σε αυτόν, με τους συμβιβασμούς οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας πόλης, της Καμπέρα, που πήρε το όνομά της από τη σύνθεση του ευρωπαϊκού “Cranberry” και του ιθαγενούς “Nganbra”.

Λίγα χρόνια αρφότερα, ο εμπνευστής της Οκτωβριανής Επανάστασης και πρώτος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντιμίρ Λένιν ανακοίνωσε τη νέα οικονομική πολιτική (ΝΕΠ), που επέτρεπε τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων στο καθεστώς. Το ημερολόγιο έγραφε 12 Μαρτίου 1921.

Σαν σήμερα επίσης, το 1929…. Η Opel AG, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία, αγοράζεται από την General Motors των ΗΠΑ, έναντι 120 εκατομμυρίων μάρκων. Πριν από λίγο καιρό, η Opel ανακοίνωσε πως θα παράγει αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα ως το 2028.

Μένουμε στη Γερμανία και το 1933, όπου ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ καταργεί τη σημαία της Γερμανικής Δημοκρατίας και δίνει εντολή να αναρτηθούν πλάι-πλάι η σβάστικα και η αυτοκρατορική σημαία.

Το Δόγμα Τρούμαν γεννά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σαν σήμερα, το 1947…. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, παρουσιάζει το δόγμα του (Δόγμα Τρούμαν) για την καταπολέμηση του κομουνισμού. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και ένταξη της χώρας στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, καθώς και την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

Το πρωτοσέλιδο των New York Times για το Δόγμα Τρούμαν
Το πρωτοσέλιδο των New York Times για το Δόγμα Τρούμαν

Σαν σήμερα «γεννήθηκε» ο Ντένις ο Τρομερός

Στις 12 Μαρτίου του 1951 εμφανίζεται στις αμερικανικές εφημερίδες το κόμικ, «Ο Ντένις, ο τρομερός», το οποίο απέκτησε φανατικούς αναγνώστες και μετέπειτα τηλεθεατές και στην Ελλάδα. Η έμπνευση για το κόμικ προήλθε από τον Ντένις Κέτσαμ, τον πραγματικό γιο του σκιτσογράφου που εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα, του Χανκ Κέτσαμ. Ο Ντένις στα τέσσερα του χρόνια, αρνιόταν να κοιμηθεί και έκανε το δωμάτιό του άνω κάτω.

Ο Χανκ δοκίμασε πολλά πιθανά ονόματα για τον χαρακτήρα και τα έβαλε πρόχειρα με μολύβι στο χαρτί, αλλά όταν η πόρτα του στούντιό του άνοιξε και η τότε σύζυγός του Άλις, σε πλήρη αγανάκτηση, αναφώνησε: «Ο γιος σου είναι τρομερός», το όνομα «Ντένις ο τρομερός» καθιερώθηκε. (Για την ακρίβεια στα αγγλικά ο τίτλος είναι Dennis The Menace, που σημαίνει Ντένις η απειλή).

To 1989, μια Ελληνίδα ακαδημαϊκός και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του πανεπιστημίου της Σορβόννης, η καθηγήτρια της βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.

Σαν σήμερα επίσης, 12 Μαρτίου του 1994 η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί την πρώτη γυναίκα ιερέα. Την ίδια μέρα και ημερομηνία αποδεικνύεται, πως η φωτογραφία, η οποία θεωρούταν, ότι απεικόνιζε το τέρας του Λοχ Νες, ήταν απάτη.

Τέλος, σαν σήμερα, το 2005, ο Κάρολος Παπούλιας αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών στις 26 Δεκεμβρίου 2021. Με τον θάνατό του κηρύχθηκε στη χώρα τριήμερο εθνικό πένθος. Κηδεύτηκε σε τιμές αρχηγούς κράτους και δημοσία δαπάνη στο νησί των Ιωαννίνων στις 30 Δεκεμβρίου



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση