22:41
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:41
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αυτά ήταν τα πρώτα βραβεία Όσκαρ που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά – Πότε καθιερώθηκε η μαγική στιγμή του «And the oscar goes to…» (βίντεο)

Η NOVA προβάλει ταινίες υποψήφιες για τα όσκαρ του 2022 / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η NOVA προβάλει ταινίες υποψήφιες για τα όσκαρ του 2022 / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

19.03.2022
08:57
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2022 • 20:01
Πότε μεταδόθηκε για πρώτη φορά η βραδιά των Όσκαρ

Οι σινεφίλ ανά τον κόσμο και δη στην Ευρώπη μπορεί να διαφωνούν, τουλάχιστον ως προς το καλλιτεχνικό κομμάτι, ωστόσο η απονομή των Όσκαρ, της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι το πιο λαμπερό και προβεβλημένο κινηματογραφικό γεγονός του πλανήτη.

Τα βραβεία Όσκαρ, όπως έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε εδώ στην Ελλάδα, η βραδιά της Ακαδημίας Κινηματογράφου των ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία η οποία πολύ σύντομα θα συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής.

Όπως είναι λογικό, το 1929, όταν απονεμήθηκαν για πρώτη φορά τα χρυσά αγαλματάκια, η τηλεοπτική τους μετάδοση ήταν κυριολεκτικά ανέφικτη.

Στις 19 Μαρτίου 1953, για πρώτη φορά, οι θεατές μπορούν να καθίσουν στο σαλόνι τους και να παρακολουθήσουν την απονομή των βραβείων Όσκαρ, τα οποία έλαβαν χώρα στο RKO Pantages Theatre στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια.

Η έλλειψη σασπένς και οι αλλαγές στα Όσκαρ

Διαβάζουμε στο History.com πως η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών συστήθηκε τον Μάιο του 1927 με στόχο να αποτελέσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τα πρώτα βραβεία Όσκαρ απονεμήθηκαν τον Μάιο του 1929, σε μια τελετή και μια δεξίωση που ακολούθησε στην αίθουσα Blossom Room του ξενοδοχείου Hollywood Roosevelt.

Εκείνο που δεν γνωρίζαμε ωστόσο είναι πως οι συνάδελφοί μας, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι είχαν για κάποια χρόνια το προνόμιο να γνωρίζουν τους νικητές των βραβείων, πριν ακόμη ανακοινωθούν επίσημα στην τελετή. Αρχικά, οι νικητές ανακοινώνονταν μήνες πριν την τελετή, όπου απλώς γινόταν η απονομή.

Για τα επόμενα 10 χρόνια, η Ακαδημία έδινε τα ονόματα των νικητών στις εφημερίδες για δημοσίευση στις 11 μ.μ. το βράδυ της τελετής απονομής, με την προϋπόθεση πως δεν θα τα αποκάλυπταν πριν το τέλος της βραδιάς των Όσκαρ. Ωστόσο, μια εφημερίδα παραβίασε τον άγραφο κανόνα και δημοσίευσε τα αποτελέσματα στη βραδινή της έκδοση, την οποία έβγαλε στα κιόσκια πριν την έναρξη της τελετής.

Η «απατεωνιά» της Los Angeles Times

Ήταν η Los Angeles Times, σύμφωνα με το HistoryExtra, που έσπασε το εμπάργκο προκαλώντας σάλο στην Ακαδημία Κινηματογράφου, το 1940. Έναν χρόνο αργότερα, η απονομή των Όσκαρ περιελάμβανε τους περίφημους σφραγισμένους φακέλους, που έχουν καθιερωθεί ως και σήμερα και οι οποίοι ανοίγονται την ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Πρόκειται άλλωστε για την πιο εμβληματική στιγμή της απονομής, όταν και ο λαμπερός καλεσμένος αναφωνεί: «And the oscar goes to…»

Το ενδιαφέρον του κοινού για την απονομή ήταν από την αρχή μεγάλο, και από τη δεύτερη χρονιά η τελετή καλύφθηκε σε ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση. Ήταν το 1953, η χρονιά που σηματοδότησε την πρώτη φορά που τα βραβεία Όσκαρ μεταδόθηκαν από το νεοσύστατο μέσο της τηλεόρασης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ζωντανά την 25η τελετή απονομής των βραβείων από το RKO Pantages Theatre του Χόλιγουντ. Τελετάρχης (ας πούμε παρουσιαστής) ήταν ο Μπομπ Χόουπ, ενώ τα βραβεία παρουσίαζε ο Φρέντρικ Μαρτς, δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου (για την ταινία Dr. Jekyll and Mr. Hyde του 1932 και The Best Years of Our Lives του 1946).

Το αγαλματίδιο καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στο The Greatest Show on Earth του Σεσίλ Μπ. Ντεμίλ, ενώ ο Τζον Φορντ κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το The Quiet Man.

Νικητές στις δύο βασικές κατηγορίες υποκριτικής, το βραβείο Α’ Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου, ήταν ο Γκάρι Κούπερ για το High Noon και η Σίρλεϊ Μπουθ για την ταινία Come Back, Little Sheba.

Να θυμίσουμε πως η κωμική ηθοποιός Έιμι Σούμερ μαζί με την ηθοποιό Ρετζίνα Χολ και την επίσης συνάδελφό της Γουάντα Σάικς θα παρουσιάσουν τα βραβεία Όσκαρ φέτος, την απονομή να έχει καθοριστεί για την 28η Μαρτίου.

Η άνοδος και η πτώση των Όσκαρ

Η τηλεθέαση των βραβείων Όσκαρ είναι γνωστή για την ανομοιογένειά της, με κοινό να τείνει να συντονίζεται μαζικά όταν οι εισπρακτικές επιτυχίες, τα αποκαλούμενα και blockbuster, είναι υποψήφιες για σημαντικά βραβεία, όπως το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Διαβάζουμε πως όταν ο Τιτανικός κέρδισε το 1998, με τον Τζέιμς Κάμερον να αναφωνεί πως είναι ο «βασιλιάς του κόσμου», η τηλεοπτική μετάδοση των Όσκαρ συγκέντρωσε 55 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Αντίστοιχα, ο θρίαμβος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά το 2004 συγκέντρωσε στην μικρή οθόνη για την απονομή των Όσκαρ, 44 εκατομμύρια θεατές.

Στον αντίποδα, η 80ή τελετή απονομής των βραβείων, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008, σημείωσε τη χαμηλότερη τηλεθέαση στην ιστορία του θεσμού μέχρι εκείνη τη χρονιά, με συνολικά περίπου 32 εκατομμύρια τηλεθεατές – μόλις το 18,7% των αμερικανικών νοικοκυριών – να παρακολουθούν την εκπομπή.

Οι αναλυτές απέδωσαν την πτώση στην τηλεθέαση στο μειωμένο ενδιαφέρον των τηλεθεατών για τις υποψήφιες ταινίες στην κατηγορία καλύτερης ταινία. Η νικήτρια ταινία No Country For Old Men απέφερε πενιχρά έσοδα στους κινηματογράφους, μόλις 64 εκατομμύρια δολάρια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση