23:09
24/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:09
24/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Pink Floyd: Το δράμα της Ουκρανίας έβαλε στο στούντιο το συγκρότημα έπειτα από 28 χρόνια – Με φωνητικά Ουκρανού που λαβώθηκε στο μέτωπο το κομμάτι (εικόνες & βίντεο)

Το νέο εξώφυλλο των Pink Floyd για το τραγούδι για την Ουκρανία

Το νέο εξώφυλλο των Pink Floyd για το τραγούδι για την Ουκρανία

07.04.2022
20:34
Τελευταία ενημέρωση: 08/04/2022 • 11:23
Οι Pink Floyd κυκλοφορούν νέο τραγούδι για την τραγωδία στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκίνησε τα μέλη ενός από τα πιο αγαπημένα και ιστορικά ροκ συγκροτήματα στον κόσμο, σε βαθμό, που οι Pink Floyd μπήκαν στο στούντιο για πρώτη φορά έπειτα από 28 ολόκληρα χρόνια.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Pink Floyd, που σημάδεψαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με το The Wall (παρότι πρέπει να τονίσουμε πως ο Ρότζερ Γουότερς, η ψυχή πίσω από εκείνο το μουσικό έργο έχει διαχωρίσει την καλλιτεχνική του πορεία από αυτούς), ενημέρωσαν τους θαυμαστές τους ανά τον κόσμο πως έναν νέο τραγούδι με τίτλο Hey Hey Rise Up κυκλοφορεί αυτήν την Παρασκευή 8 Απριλίου.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pink Floyd (@pinkfloyd)

Ο Ουκρανός στα φωνητικά των Pink Floyd

Στα φωνητικά του κομματιού όμως δεν θα ακούσουμε τον Ντέιβιντ Γκίλμουρ, αλλά έναν Ουκρανό καλλιτέχνη που έδωσε και το έναυσμα στα μέλη των Pink Floyd να κυκλοφορήσουν το νέο τραγούδι. Διαβάζουμε στο αμερικανικό Variety πως η μουσική για το νέο τραγούδι ηχογραφήθηκε στις 30 Μαρτίου από τους βετεράνους των Pink Floyd, Γκίλμουρ και Μέισον, μαζί με τον επίσ σειρά ετών μπασίστα του γκρουπ Γκάι Πράτ και τον Νίτιν Σόουνι στα πλήκτρα.

Ο τραγουδιστής έρχεται να μπολιάσει φωνητικά το νέο κομμάτι των Pink Floyd είναι ο Αντρίι Κλιβνίγικ του ουκρανικού συγκροτήματος Boombox. O τραγουδιστής φορώντας παραλλαγή στάθηκε σε μια άδεια πλατεία του Κιέβου πριν από 3 εβδομάδες και τραγούδησε ακαπέλα ένα πολεμικό τραγούδι από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο τραγουδιέται πολύ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και έπειτα.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Андрій Хливнюк (@andriihorolski)

Τα εμβατήριο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το «Ω, το κόκκινο βιβούρνο (ένα λουλούδι) στο λιβάδι» είναι ένα ουκρανικό πατριωτικό εμβατήριο, γραμμένο το 1914, προς τιμήν μιας ένοπλης παραστρατιωτικής οργάνωσης που συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο του 2022 το τραγούδι επανήλθε στο προσκήνιο και ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας χάρη στην εκτέλεση του εν λόγω καλλιτέχνη και frontman των Boomboks, ενώ έγινε remix και από τον Νοτιοαφρικανό μουσικό The Kiffness.

Το απόσπασμα αυτό είδαν τα μέλη των Pink Floyd, καθώς ο τελευταίος στίχος του τραγουδιού μεταφράζεται ως «Έι, έι, σηκωθείτε και χαρείτε», όπως θα είναι άλλωστε και ο τίτλος του κομματιού της ροκ μπάντας.

Από τις ΗΠΑ στο μέτωπο του Κιέβου

Ο Κλιβνίγικ πραγματοποιούσε περιοδεία στις ΗΠΑ λίγο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά τη διέκοψε για να επιστρέψει στην Ουκρανία προκειμένου να πολεμήσει. Οι Ουκρανοί χορευτές πάγου Ολεκσάντρα Ναζάροβα και Μαξίμ Νικίτιν ερμήνευσαν το τραγούδι κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πατινάζ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή.

 

Ο Κλιβνίγικ βρίσκεται τώρα σε νοσοκομείο του Κιέβου με τραύμα από θραύσμα όλμου. «Του έπαιξα λίγο από το τραγούδι στο τηλέφωνο και μου έδωσε τη συγκατάθεσή του», σημείωσε ο Γκίλμουρ στη δήλωσή του. «Ελπίζουμε και οι δύο να κάνουμε κάτι μαζί από κοντά στο μέλλον» πρόσθεσε.

Οι Pink Floyd σημειώνουν πως το Hey Hey Rise Up είναι «η πρώτη νέα πρωτότυπη μουσική που έχουν ηχογραφήσει μαζί ως συγκρότημα από το The Division Bell του 1994». Το γκρουπ θεωρείται ότι έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, αν και ένα κυρίως ορχηστρικό άλμπουμ, το The Endless River, κυκλοφόρησε το 2014 και δηλώθηκε ως το επίσημο κύκνειο άσμα τους.

Οι σχέσεις του Γκίλμουρ με την Ουκρανία

Το ενδιαφέρον του Γκίλμουρ να βγάλει το συγκρότημα από την ουσιαστική αφωνία για την Ουκρανία είναι προσωπικό: ο κιθαρίστας των Pink Floyd έχει μια νύφη με καταγωγή από την Ουκρανία, ενώ και τα εγγόνια του μοιράζονται ουκρανικό αίμα.

«Εμείς, όπως και τόσοι άλλοι, νιώθουμε την οργή και την απογοήτευση αυτής της άθλιας πράξης μιας ανεξάρτητης, ειρηνικής, δημοκρατικής χώρας να εισβάλλει και να δολοφονείται ο λαός της από μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου» ανέφερε ο τραγουδιστής-κιθαρίστας σε ανακοίνωσή του.

«Ηχογραφήσαμε το κομμάτι και το βίντεο στον αχυρώνα μας, όπου κάναμε όλες τις ζωντανές μεταδόσεις του Von Trapped Family κατά τη διάρκεια του lockdown», δήλωσε ο Γκίλμουρ.

Ο κιθαρίστας των Pink Floyd γνωρίζει το συγκρότημα Boombox από το 2015, όταν έκανε μια φιλανθρωπική συναυλία στο Koko στο Λονδίνο για τα φυλακισμένα μέλη μιας θεατρικής ομάδας από τη Λευκορωσία μαζί με τους Pussy Riot.

Παρότι οι Boombox επρόκειτο να εμφανιστούν ζωντανά εκείνο το βράδυ, ο Κλιβνίγικ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ενός κωλύματος με τη βίζα, και τα υπόλοιπα μέλη κατέληξαν να παίζουν για τον Γκίλμουρ και μαζί αφιέρωσαν το “Wish You Were Here” στον απόντα τραγουδιστή.

Πρόσφατα διάβασα ότι ο Άντριι είχε εγκαταλείψει την αμερικανική περιοδεία του με τους Boombox, είχε επιστρέψει στην Ουκρανία

«Πρόσφατα διάβασα ότι ο Άντριι είχε εγκαταλείψει την αμερικανική περιοδεία του με τους Boombox, είχε επιστρέψει στην Ουκρανία και είχε ενταχθεί στην άμυνα της χώρας», δήλωσε ο Γκίλμουρ.

Η αντίδραση του Γκίλμουρ στο ποστ του Ουκρανού

«Τότε είδα αυτό το απίστευτο βίντεο στο Instagram, όπου στέκεται σε μια πλατεία στο Κίεβο με αυτή την όμορφη εκκλησία με τον χρυσό τρούλο και τραγουδάει μέσα στη σιωπή μιας πόλης χωρίς κίνηση ή θόρυβο στο παρασκήνιο λόγω του πολέμου. Ήταν μια δυνατή στιγμή που με έκανε να θέλω να την μελοποιήσω» σημειώνει ο μουσικός των Pink Floyd.

Σκοπός των Pink Floyd είναι το νέο κομμάτι να «συγκεντρώσει χρήματα για ανθρωπιστικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και να ανεβάσει το ηθικό. Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και με αυτόν τον τρόπο να δείξουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου πιστεύει ότι είναι εντελώς λάθος για μια υπερδύναμη να εισβάλει στην ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα που έχει γίνει η Ουκρανία».

Η ανάρτηση των Pink Floyd στο Instagram

Με το λογότυπο του συγκροτήματος στα χρώματα της Ουκρανίας και το όνομα του Ουκρανού τραγουδιστή σε περίοπτη θέση, οι Pink Floyd ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους τραγουδιού. Στο καλλιτεχνικό μέρος του κομματιού περιλαμβάνεται ένας πίνακας του εθνικού λουλουδιού της Ουκρανίας, του ηλίανθου, το εσωτερικό του οποίου μοιάζει με κόρη οφθαλμού, από τον Κουβανό καλλιτέχνη Γιοσάν Λεόν.

Το εξώφυλλο του single είναι μια άμεση αναφορά στη γυναίκα που εθεάθη σε όλο τον κόσμο να δίνει ηλιόσπορους στους Ρώσους στρατιώτες και να τους λέει να τους έχουν στις τσέπες τους, ώστε όταν πεθάνουν να φυτρώσουν ηλιοτρόπια, αναφέρουν στην ανάρτησή τους οι Pink Floyd.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση