Quantcast
02:21
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:21
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Φονικοί σεισμοί στην Τουρκία: Απαρηγόρητος πατέρας στέκει στα συντρίμμια να κρατά το χέρι της νεκρής κόρης του (εικόνες)

Συντρίμμια στο Χατάι μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Συντρίμμια στο Χατάι μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

07.02.2023
20:07
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2023 • 10:09
Δεν έχει τέλος το πένθος σε Τουρκία και Συρία, μετά τους πανίσχυρους σεισμούς που ισοπέδωσαν δεκάδες πόλεις

Εδώ και περισσότερα από δυο εικοσιτετράωρα, οι εικόνες από την Τουρκία και τη Συρία, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα χαλάσματα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και υπενθυμίζουν σε όλη την υφήλιο τη σπουδαιότητα της ζωής, αλλά και την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης και την ανθρωπιάς.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι εικόνες των Ελλήνων διασωστών στα χαλάσματα κτιρίου, που έβγαζαν ζωντανό ένα μικρό κοριτσάκι με δάκρυα στα μάτια έκαναν τον γύρο του διαδικτύου σε Ελλάδα και Τουρκία.

Από το πρωί της Δευτέρας, οι εικόνες των κτιρίων να καταρρέουν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα προκαλούν απέραντη θλίψη και θυμίζουν πόσο αδύναμος μπορεί να είναι ο άνθρωπος απέναντι στα στοιχεία της φύσης.

Πατέρας μένει να κρατά το χέρι της νεκρής κόρης του

Ωστόσο, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει δημοσίευμα του Guardian,  λίγες εικόνες απεικονίζουν την αγωνία και την απόγνωση τόσο ξεκάθαρα όσο μια φωτογραφία από την τουρκική περιοχή Καχραμανμάρας, στην οποία ένας πατέρας κρατάει το χέρι της νεκρής έφηβης κόρης του καθώς διασώστες και πολίτες επιχειρούν στο ισοπεδωμένο κτίριο όπου πέθανε τη Δευτέρα.

Φορώντας ένα μπουφάν διασώστη, ο Μεσούτ Χανσέρ κάθεται στα ερείπια του κτιρίου που δύσκολα μπορεί να φανταστεί πως κάποτε ήταν κανονική πολυκατοικία και κρατάει την 15χρονη Ιρμάκ.

Το κορίτσι βρίσκεται στο κρεβάτι του κάτω από τις πλάκες μπετόν, τα σπασμένα παράθυρα και τα θρυμματισμένα τούβλα που κάποτε ήταν διαμερίσματα. Κοντά στον πατέρα και την κόρη, ένας άνδρας με βαριοπούλα προσπαθεί να ανοίξει δρόμο μέσα στα ερείπια.

Κάθε κτίριο και μια ανθρώπινη τραγωδία σε Τουρκία και Συρία

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, το Associated Press περιγράφει την σπαρακτική εικόνα ενός Σύριου άνδρα να κρατά στην αγκαλιά του ένα νεκρό κορίτσι καθώς απομακρύνεται από τα συντρίμμια ενός διώροφου κτιρίου που κατέρρευσε.

Αυτός και μια γυναίκα έβαλαν το κορίτσι στο πάτωμα κάτω από ένα κάλυμμα για να το προστατέψουν από τη βροχή, τυλίγοντάς το με μια μεγάλη κουβέρτα πριν κοιτάξουν πίσω στο κτίριο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένα νεογέννητο μωρό ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια ενός σπιτιού στην πόλη Τζαντάιρις, στη βόρεια Συρία, αφού συγγενείς το βρήκαν ακόμη δεμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα του, η οποία έχασε τη ζωή της από τον σεισμό της Δευτέρας.

Στην πόλη αυτή, στα σύνορα με την Τουρκία, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα του πατέρα του βρέφους, του Αμπντάλα Μλεϊχάν, της μητέρας του Άαφρα, τριών αδελφών της, του αδελφού της και της θείας της.

Ανεβαίνει ο απολογισμός των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία

Παρά το δριμύ ψύχος, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6.376 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Στην Τουρκία η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 4.544, ενώ 26.721 είναι οι τραυματίες σε 10 σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας.

Στη Συρία οι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.832, σύμφωνα με τους απολογισμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές και διασώστες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, έχουν επιβεβαιωθεί 812 θάνατοι.

Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 1.020.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση