Quantcast
16:18
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:18
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Νίκος Παπάζογλου και η σπαρακτική ιστορία πίσω από το υπέροχο τραγούδι «Φύσηξε Βαρδάρης» – Ένα ρέκβιεμ στην αδικοχαμένη αδερφή του (βίντεο)

Ο τραγουδιστής Νίκος Παπάζογλου / Φωτογραφία: Eurokinisi

Ο τραγουδιστής Νίκος Παπάζογλου / Φωτογραφία: Eurokinisi

20.03.2023
23:01
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2023 • 9:06
Ο Νίκος Παπάζογλου και μια περίεργη ιστορία πίσω από ένα τραγούδι του

Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που ο τραγουδοποιός με το κόκκινο μαντήλι και την δυνατή φωνή, ο τραγουδιστής Νίκος Παπάζογλου χανόταν στη ρωγμή του χρόνου όπως τον αντιλαμβάνεται ένας κοινός θνητός. Φυσικά, καλλιτέχνες όπως ο άνθρωπος που ερμήνευσε τόσο μοναδικά τον «Αύγουστο» ή το «Πότε Βούδας πότε Κούδας», δεν χάνονται ποτέ από την ιστορία.

Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 75 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, είχε καταγωγή από την Κορμίστα Σερρών και ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960, περνώντας από τους Olympians και τους Zealot.

Υπήρξε εμβληματική μορφή της συμπρωτεύουσας, αλλά και δημιουργός της λεγόμενης «Σχολή της Θεσσαλονίκης», η οποία έφερε τα δικά της χαρακτηριστικά και “γέννησε” πολλούς καλλιτέχνες. Έγινε ευρέως γνωστός με το δίσκο του Μανώλη Ρασούλη, « εκδίκηση της γυφτιάς».

Ο Νίκος Παπάζογλου στα πρώτα χρόνια της ζωής του

Μαθαίνουμε πως ο Νίκος Παπάζογλου ήταν ανακάλυψη του Διονύση Σαββόπουλου, το οποίο γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 1976, συμμετέχει στην μουσικοθεατρική παράσταση Αχαρνής – Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια», που έστησε ο Σαββόπουλος στην μπουάτ «Ρήγας» της Πλάκας με απρόσμενα μεγάλη επιτυχία.

Το πρώτο συγκρότημα στο οποίο διακρίθηκε ο Νίκος Παπάζογλου σαν κιθαρίστας και τραγουδιστής ήταν οι Ronnie and Those, οι οποίοι σχηματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη περί τα μέσα του 1965. Μέλη τους ήταν ο κιθαρίστας Νέστωρ Δάνας βεβαίως, ο οργανίστας Γιώργος Πεντζίκης και ο κιθαρίστας Μπάμπης Λασκαράκης.

Στις αρχές του ’67 ο Παπάζογλου κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα της διαδρομής του, παίρνοντας τη θέση του στρατευμένου Πασχάλη στους Olympians.

Η ιστορία του τραγουδιού «Φύσηξε Βαρδάρης»

«Πριν να σε χορτάσουνε τα μάτια μου, σε άρπαξε θαρρείς το λεωφορείο» έλεγε με λυγμό ο Νίκος Παπάζογλου σε ένα από τα δεκάδες εξαιρετικά του κομμάτια και οι περισσότεροι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τη σύνδεση με το τραγικό γεγονός που έκρυβε εκείνος ο στίχος για εκείνον.

Το «Φύσηξε ο Βαρδάρης» συνοδεύεται λοιπόν μια τραγική ιστορία, που θέλει το τραγούδι να είναι αφιερωμένο στην αδικοχαμένη αδερφή του Νίκου Παπάζογλου.

Αυτή σκοτώθηκε όταν ο ίδιος ήταν παιδί και φαίνεται πως όταν ο Νίκος Παπάζογλου ήταν μικρός, τον πήγαινε στο σχολείο η αδερφή του. Ένα πρωινό στη στάση του λεωφορείου, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και σκότωσε την αδελφή του μπροστά στα μάτια του.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, πως η ιστορία αυτή ακροβατεί μεταξύ του μύθου και της πραγματικότητας. Τα στοιχεία για το δυστύχημα αυτό δεν είναι πολλά, ενώ ο ίδιος ο Νίκος Παπάζογλου άφησε τις φήμες γύρω από το τραγούδι να κυκλοφορούν, αλλά δεν ξεκαθάρισε ποτέ αν ισχύουν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση