00:25
23/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:25
23/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Όταν η βασίλισσα Φρειδερίκη δέχτηκε επίθεση από τη Μπέτυ Αμπατιέλου στο Λονδίνο – Το χαστούκι που δεν δόθηκε ποτέ (εικόνες & βίντεο)

Η Μπέτυ διαδηλώνει για την απελευθέρωση του συζύγου της

Η Μπέτυ διαδηλώνει για την απελευθέρωση του συζύγου της

20.04.2022
10:51
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2022 • 18:07
Σαν σήμερα, η βασίλισσα Φρειδερίκη ήρθε αντιμέτωπη με την Μπέτυ Αμπατιέλου

Στις 20 Απριλίου του 1963, η βασίλισσα Φρειδερίκη δέχτηκε επίθεση από την σύζυγο του στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου, Μπέτυ, ενώ βρισκόταν στο Λονδίνου.

Η ιστορία προκάλεσε το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπο καθώς ήταν πρωτοφανής.

Τον Απρίλιο του 1963 η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέφθηκε το Λονδίνο, χωρίς τον βασιλιά Παύλο αλλά με τον διάδοχο Κωνσταντίνο και τις πριγκίπισσες κόρες της, για να παραστεί στους γάμους της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Κεντ, εξαδέλφης της Ελισάβετ της Αγγλίας.

Το Σάββατο, 20 Απριλίου και ενώ η βασίλισσα Φρειδερίκη βγήκε για περίπατο από το ξενοδοχείο «Claridges», έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη Μπέτυ Αμπατιέλου καιμια ομάδα Κυπρίων διαδηλωτών. Η Αμπατιέλου ήθελε να συναντήσει την Φρειδερίκη για να της παραδώσει επιστολή στην οποία ζητούσε την αποφυλάκιση του συζύγου της.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Αμπατιέλος

Ο Αντώνης Αμπατιέλος, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, είχε γνωριστεί στο Κάρντιφ με την Ουαλή δασκάλα Μπέτυ Μπάρτλετ, στέλεχος του Κ.Κ. Μεγάλης Βρετανίας, την οποία και παντρεύτηκε.
Το 1947 ο Αμπατιέλος είχε συλληφθεί για τη δράση της ΟΕΝΟ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καταδικάστηκε σε θάνατο. Χάρη στην κινητοποίηση της ΟΕΝΟ και τη διεθνή εκστρατεία της Μπέτυ, η ποινή του είχε μετατραπεί σε ισόβια.

Το 1958, από τη Μπέτι αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το διαβατήριο και η δυνατότητα να επισκέπτεται το σύζυγό της. Στην Αγγλία, η Μπέτυ Αμπατιέλου επιδόθηκε σε αγώνα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα.

Μπέτυ και Αντώνης Αμπατιέλος
Μπέτυ και Αντώνης Αμπατιέλος

Το χαστούκι που δεν δόθηκε

Λέγεται πώς όταν η Φρειδερίκη αρνήθηκε να της μιλήσει, η Αμπατιέλου τη χαστούκισε, αν και αυτό το διέψευσε μέρες αργότερα σε συνέντευξή της στη βρετανική τηλεόραση. Όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο Αντώνης Αμπατιέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδης ρώτησε την Μπέτυ Αμπατιέλου αν χαστούκισε τη Φρειδερίκη, κι όταν εκείνη επανέλαβε ότι δεν το έκανε, ο Πασαλίδης τη συμβούλεψε: «Μη λες ότι δεν τη χτύπησες. Ο λαός θέλει να λες ότι τη χτύπησες».

Η Φρειδερίκη με την πριγκίπισσα Ειρήνη προσπάθησαν να διαφύγουν ενώ ο αστυνομικός συνοδός τους είχε εξουδετερωθεί από τους διαδηλωτές. Έστριψαν σε μια πάροδο που ήταν αδιέξοδο και έντρομη, η Φρειδερίκη αναγκάστηκε να χτυπήσει το κουδούνι της πρώτης πόρτας που βρήκε μπροστά της και να ζητήσει από την έκπληκτη κυρία που έμενε στο σπίτι, μια Αμερικανίδα ηθοποιό, να τους επιτρέψει την είσοδο μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί να τις παραλάβουν.

Η Μπέτυ διαδηλώνει για την απελευθέρωση του συζύγου της
Η Μπέτυ διαδηλώνει για την απελευθέρωση του συζύγου της

Η Μπέτυ Αμπατιέλου έμεινε γνωστή ως η γυναίκα που σταμάτησε και διαμαρτυρήθηκε έντονα «εν μέση οδώ» στο Λονδίνο στο βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας που επισκεπτόταν επίσημα τη Μεγάλη Βρετανία και κυρίως στην Φρειδερίκη.

Η σχέση με τον Λαμπράκη

Στο πλευρό της Αμπατιέλου είχε μεταβεί και ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, προκειμένου να της συμπαρασταθεί. 23 μέρες μετά το επεισόδιο, ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με μαρτυρία του τότε Αρχηγού της Βασιλικής Χωροφυλακής στρατηγού Βαρδουλάκη, ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας, η εντολή για το χτύπημα των παρακρατικών δόθηκε από τη Φρειδερίκη ως πράξη εκδίκησης για τα γεγονότα του Λονδίνου. Σε αφήγησή του ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι ο Βαρδουλάκης του είχε εκμυστηρευτεί ότι «κατά λάθος σκοτώθηκε ο Λαμπράκης. Η βασίλισσα είχε δώσει εντολή να τον στραπατσάρουν…».

Η Μπέτυ Αμπατιέλου μιλάει σε δημοσιογράφους
Η Μπέτυ Αμπατιέλου μιλάει σε δημοσιογράφους

Τον Φλεβάρη του 1964 γίνονται εκλογές που δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Ένωση Κέντρου και το Πάσχα απολύεται επιτέλους ο Αντώνης Αμπατιέλος.

Στις εκλογές, στις 18 Οκτωβρίου του 1981 ο Αντώνης Αμπατιέλος, εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια του Πειραιά. Πέθανε στις 7 Αυγούστου του 1995.

Η Μπέτυ Αμπατιέλου συνελήφθη το 1967 από τη δικτατορία και λίγο καιρό μετά απελάθηκε στην Αγγλία. Εργάστηκε για τις κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974. Η Μπέτι Μπάρτλετ Αμπατιέλου απεβίωσε σε ηλικία 94 χρόνων το 2011ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση