06:48
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:48
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Ο τρόμος του πολέμου»: Η φωτογραφία του 9χρονου κοριτσιού από το Βιετνάμ που συγκλόνισε τον κόσμο

Ο Τρόμος του Πολέμου

Ο Τρόμος του Πολέμου

08.06.2022
13:26
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2022 • 18:59
Η εμβληματική φωτογραφία που έδειξε στον κόσμο την φρίκη του πολέμου

Η πιο γνωστή και εμβληματική φωτογραφία του 20ου αιώνα ονομάζεται «Ο τρόμος του πολέμου» και τραβήχτηκε στο Βιετνάμ.

Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός 9χρονου κοριτσιού από το Βιετνάμ που τρέχει γυμνό, κλαίγοντας ενώ οι βόμβες ναπάλμ ισοπεδώνουν στο χωριό της.

Η συγκλονιστική φωτογραφία, που όλοι αναγνωρίζουν ακόμη και σήμερα, συνεχίζει να συγκινεί αλλά και να σοκάρει 50 χρόνια αργότερα.

Αντικατοπτρίζει πραγματικά την φρίκη του πολέμου. Η 9χρονη τότε Παν Τι Κιμ Πουκ καταγράφηκε ως ένα σύμβολο στην παγκόσμια συλλογική μνήμη.

«Τι πιο εύθραυστο από ένα μικρό, γυμνό 9χρονο κορίτσι εν μέσω ενός εντελώς παράλογου πλαισίου, να βρίσκεται δηλαδή στο δρόμο περικυκλωμένη από στρατιωτικούς», εξηγεί ο ειδικός ιστορίας της φωτογραφίας, Μίχαελ Έμπερτ στη DW. «Όταν τα παιδιά γίνονται θύματα, αυτό μας επηρεάζει πάντα πολύ περισσότερο».

Η αγωνία του κοριτσιού είναι στο επίκεντρο της σκηνής. Σε πρώτο πλάνο και ο ξάδερφός της και άλλα παιδιά που ανήκουν στην οικογένεια. Στο βάθος στρατιώτες και πυκνά σύννεφα καπνού. Τα απλωμένα χέρια σε κάνουν να σκεφθείς τον θάνατο του Ιησού στο σταυρό.

Ο Τρόμος του Πολέμου
Ο Τρόμος του Πολέμου

Το 9χρονο κορίτσι στη φωτογραφία επέζησε

Ένας άλλος παράγοντας που κάνει την φωτογραφία τόσο συγκινητική είναι το καλό τέλος, σύμφωνα με τον Έμπερτ, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου Στεντάλ. Η 9χρονη Παν Τι Κιμ Πουκ κατάφερε να επιζήσει.

Όταν στις 8 Ιουνίου 1972 ο στρατός του Νοτίου Βιετνάμ χτύπησε κατά λάθος το χωριό Τρανγκ Μπανγκ περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σαϊγκόν (σημερινή πόλη Χο Τσι Μινχ), η απόσυρση των συμμαχικών στρατευμάτων των ΗΠΑ ήταν σε εξέλιξη.

Ο φωτογράφος Νικ Ουτ ήταν εκεί. Ο 21χρονος Βιετναμέζος εργάζεται εκείνη την εποχή έξι χρόνια για το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Λίγο πριν την προγραμματισμένη επιστροφή στη Σαϊγκόν, γράφει δεκαετίες αργότερα στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek, «είδα ένα αεροπλάνο να ρίχνει τέσσερις βόμβες ναπάλμ».

Άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους κρατούν νεκρά παιδιά στην αγκαλιά τους, τρέχουν προς το μέρος του. Συμπεριλαμβανομένης και της Παν Τι Κιμ Πουκ . «Αναρωτήθηκα γιατί δεν φορούσε ρούχα», θυμάται ο Ουτ. «Μα όσο πλησίαζα πιο κοντά της και τραβούσα φωτογραφίες, μπορούσα να δω πόσο είχε καεί». Χρειάστηκαν το πολύ 15 δευτερόλεπτα μέχρις ότου ο φωτογράφος και συνάδελφοί του από άλλα μέσα βοηθήσουν τα παιδιά.

Η Κιμ Πουτ σήμερα
Η Κιμ Πουτ σήμερα

Έκθεση φωτογραφίας στο Χίλντεν

Ο Ουτ μεταφέρει το κορίτσι και άλλους τραυματίες στο νοσοκομείο. «Της έσωσε τη ζωή», λέει ο Έμπερτ, ο οποίος με αφορμή τα 50 χρόνια επιμελείται σχετική έκθεση στο Χίλντεν κοντά στο Ντίσελντορφ. «Αξιολόγησα όλες τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν εκείνη την ημέρα», λέει ο ειδικός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ουτ, όταν επέστρεψε από το νοσοκομείο, έστειλε τη φωτογραφία στα κεντρικά στη Νέα Υόρκη. Παρά την παραβίαση του κανόνα, να μην δείχνουν εντελώς γυμνούς ανθρώπους, η φωτογραφία τυπώνεται στις βραδινές εφημερίδες και γίνεται πρωτοσέλιδο. Αργότερα βραβεύτηκε ως η δημοσιογραφική φωτογραφία της χρονιάς. Ο Ουτ έλαβε το περίφημο βραβείο Πούλιτζερ. Στις αρχές του 2021 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ του απένειμε το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών.

Η Κιμ Πουκ υπέστη εγκαύματα τρίτου βαθμού στο μισό σώμα της και έμεινε στο νοσοκομείο για 14 μήνες. Σήμερα η 59χρονη εργάζεται ως πρέσβης ειρήνης μεταξύ άλλων και για τα Ηνωμένα Έθνη. Ζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στον Καναδά. «Αυτή η φωτογραφία μου θυμίζει συνέχεια ότι έχασα την παιδική μου ηλικία. Δεν είμαι όμως πια θύμα πολέμου. Είμαι μια μητέρα, μια γιαγιά και μια επιζήσασα, αφοσιωμένη στην ειρήνη», λέει.

Έργο του Banksy
Έργο του Banksy


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση