15:47
26/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:47
26/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Όταν ο Νίκος Φώσκολος έγραφε το πιο ερωτικό τραγούδι της δεκαετίας του ’60 – Αλήθεια γνωρίζετε σε ποια ταινία πρωτοακούστηκε;

Ο Νίκος Φώσκολος υπογράφει το σενάριο της ταινίας με πρωταγωνιστές τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Κώστα Καζάκο

Ο Νίκος Φώσκολος υπογράφει το σενάριο της ταινίας με πρωταγωνιστές τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Κώστα Καζάκο

13.03.2022
18:44
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2022 • 8:11
Ο σεναριογράφος που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, ο Νίκος Φώσκολος υπογράφει ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των '60s

Λίγοι Έλληνες σήμερα θυμούνται την ταινία «Η Λεωφόρος του μίσους», δεν υπάρχει όμως κανείς που να μην γνωρίζει αυτό το τραγούδι, αυτόν τον ύμνο στην αγάπη, που εμπνεύστηκε ο Νίκος Φώσκολος.

Υπάρχουν ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που παρότι σημείωσαν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες, δεν έγιναν αυτό που λέμε το σιγουράκι της τηλεόρασης για τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου. Αν και εδώ που τα λέμε, το τελευταίο διάστημα μειώνονται αισθητά οι προβολές των ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου στην τηλεόραση.

Η αλήθεια είναι πως συχνά, οι δραματικές και κοινωνικές ταινίες της εποχής, όπως άλλωστε και τα δραματικά σίριαλ, δύσκολα μπορούν να αντέξουν στον χρόνο και να προβληθούν με επιτυχία σε επανάληψη.

Αν εξαιρέσει κανείς τις ιστορικές (βασισμένες σε ιστορικά γεγονότα) που επανέρχονται  κάθε εθνική επέτειο, λίγες δραματικές ταινίες συναγωνίζονται τις κωμωδίες που προβάλλονται και ξαναπροβάλλονται στην τηλεόραση.

Η Λεωφόρος του Μίσους και ένας ύμνος στην αγάπη

Μεταφερόμαστε λοιπόν στο μακρινό 1968, έναν χρόνο από την εγκαθίδρυση της Χούντας και σε μια περίοδο που ο Νίκος Φώσκολος ξεκινούσε να μεγαλουργεί στον ελληνικό κινηματογράφο. Με πρωταγωνιστές τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Κώστα Καζάκο, η ταινία εισάγει δειλά – δειλά την τηλεόραση.

Σε μια από τις σκηνές της, η Νόνικα Γαληνέα εμφανίζεται στη μικρή οθόνη, σπάνιο έπιπλο για το ελληνικό σπίτι εκείνη την εποχή και ερμηνεύει το «Σ’ αγαπώ», ένα τραγούδι που έκτοτε έγινε ύμνος στον έρωτα.

Εκείνο που είναι μάλλον λιγότερο γνωστό είναι πως τους στίχους στο τραγούδι αυτό, που φυσικά ερμήνευε η Τζένη Βάνου και όχι η ηθοποιός, είχε γράψει ο ίδιος ο Νίκος Φώσκολος.

Το στόρι της ταινίας του Νίκου Φώσκολου

Ο Νίκος Φώσκολος υπογράφει το σενάριο της ταινίας: «Ένας ασυνείδητος οδηγός τραυματίζει θανάσιμα μια γυναίκα και την αφήνει αβοήθητη να πεθάνει. Το θύμα ήταν η γυναίκα του ανακριτή Κώστα Κυριαζή ο οποίος έξι χρόνια αργότερα καλείται να διαλευκάνει ένα παρόμοιο περιστατικό.

Για πρώτη φορά αισθάνεται ότι δεν θα μπορέσει να επιτελέσει ανεπηρέαστος το έργο του, χωρίς συναισθηματική εμπλοκή και πάθος, όπως απαιτείται από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Οι φόβοι του επιβεβαιώνονται, καθώς οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο οδηγός, που άφησε αβοήθητο στην άσφαλτο το νέο θύμα, είναι ο ίδιος με τον υπαίτιο του θανάτου της γυναίκας του».

Η αφίσα της ταινίας, το σενάριο της οποίας υπογράφει ο Νίκος Φώσκολος
Η αφίσα της ταινίας, το σενάριο της οποίας υπογράφει ο Νίκος Φώσκολος

Η ταινία, «Η λεωφόρος του μίσους» προβλήθηκε τη σαιζόν 1968-1969 και έκοψε 550.847 εισιτήρια. Ήρθε στην 3η θέση σε 108 ταινίες.

Στην ταινία εμφανίζονται μεταξύ άλλων: Κώστας Καζάκος, Μαίρη Χρονοπούλου, Μάνος Κατράκης, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Νόνικα Γαληνέα, Ελένη Ζαφειρίου, Νίκος Γαλανός.

Ποιος ήταν ο Νίκος Φώσκολος;

Υπήρξε σκηνοθέτης, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και εκφωνητής ποδοσφαιρικών αγώνων. Από την πέννα του δημιουργήθηκαν δύο από τις μακροβιότερες καθημερινές σειρές στην τηλεόραση, του «Αγνώστου Πολέμου» (1971-1974) και της «Λάμψης» (1991-2005).

Διαβάζουμε στη βιογραφία του, πως ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Ανεξάρτητος Τύπος» κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική.

Στη δεκαετία του εξήντα ασχολήθηκε με την θεατρική συγγραφή και την κριτική γράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα. Από την εποχή εκείνη ξεχωρίζει η ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου», που αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία όταν εκδόθηκε και σε βιβλίο το 1965.

Γρήγορα, ο Νίκος Φώσκολος μεταπήδησε στον κινηματογράφο. Σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο για περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως για την Φίνος Φιλμς.

Τρεις ταινίες, στις οποίες ο Νίκος Φώσκολος έγραψε το σενάριο βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης: «Οι αδίστακτοι» (1965), «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966) και «Πυρετός στην άσφαλτο» (1967).

Όπως είναι άλλωστε γνωστό, η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (1965).

Το 1971 πέρασε με επιτυχία στην τηλεόραση, όπου σκηνοθέτησε την ιστορική τηλεοπτική σειρά «Άγνωστος Πόλεμος», που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με θεαματικότητα 92%.

Μετά το 1991, ο Νίκος Φώσκολος υπογράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 (1991 – 2005) χρόνια, με 3457 επεισόδια στο σύνολο.

Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το «Καλημέρα Ζωή» της οποίας η προβολή κράτησε 13 (1993 – 2006) χρόνια με 3.179 επεισόδια στο σύνολο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση