Quantcast
10:04
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:04
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μισέλ Κλες, ο Βέλγος ανακριτής «που φοβίζει του ισχυρούς» – Στους κερδισμένους του 2022, για τη Le Soir, ενορχηστρωτής στη διαλεύκανση του Qatar Gate

Ο Βέλγος δικαστής Μισέλ Κλες

Ο Βέλγος δικαστής Μισέλ Κλες

31.12.2022
18:25
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2023 • 8:52
Ο Βέλγος Μισέλ Κλες λατρεύει τη δουλειά και εμπνέεται από αυτή για να γράφει μυθιστορήματα

Eάν κάποιος πληκτρολογήσει το όνομα δικαστή «Μισέλ Κλες», οι μηχανές αναζήτησης κατά κύριο λόγο θα του εμφανίσουν τον μυθιστοριογράφο αναφέρει η βελγική εφημερίδα «Le Soir» που κατατάσσει τον δικαστή μεταξύ των κερδισμένων του 2022.

«Πρέπει να βουτήξει κανείς στις μηχανές αναζήτησης για να ξετρυπώσει το άλλο πρόσωπο αυτού του κορυφαίου δικαστή που μοιάζει με ήρεμη δύναμη» συνεχίσει το δημοσίευμα για τον δικαστικό που ερευνά την υπόθεση Qatar Gate, στην οποία εμπλέκεται και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Πρόκειται για μια έρευνα που έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούλιο από το Κεντρικό Γραφείο Διαφθοράς της Βελγικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, ενώ επικεφαλής της έρευνας είναι ο ανακριτής Μισέλ Κλες, ειδικός σε οικονομικά θέματα, τη διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο οποίος έχει διεξαγάγει ηχηρές έρευνες στον κόσμο των τραπεζών, της πολιτικής και του ποδοσφαίρου.

«Βρίσκουμε στη συνέχεια αυτόν που είναι πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες του Βελγίου και όχι μόνο, τον κυνηγό των διεφθαρμένων και όσων δωροδοκούνται, των θιασωτών κάθε είδους ατασθαλίας, όσων είναι συλλέκτες βρώμικου χρήματος, ο οποίος μπορεί να έφτασε στο απόγειο της καριέρας του με το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετρητά από ολόκληρες βαλίτσες, το Κατάρ στον χορό: είναι μια καλή αρχή για ένα επόμενο βιβλίο» σχολιάζει η Soir.

Ποιος είναι όμως ο Μισέλ Κλες

Ο 66χρονος Μισέλ Κλες ήταν δικηγόρος για περισσότερα από 20 χρόνια και σήμερα είναι ανακριτής στις Βρυξέλλες, με ειδίκευση στην καταπολέμηση των εγκλημάτων του «λευκού κολάρου».

Γεννημένος το 1956, ο δικαστής δηλώνει «μικτή» βελγική καταγωγή, με ρίζες και στις δύο πλευρές των γλωσσικών συνόρων, στο γαλλόφωνο Αινό (δυτικά) από την πλευρά του πατέρα του και στο φλαμανδικό Μπραμπάν (κέντρο) από την πλευρά της μητέρας του.

Εγκαταλελειμμένος από τον πατέρα του, μεγάλωσε με τους παππούδες του που ήταν αρτοποιοί και τον μεγάλωσαν με τον δύσκολο τρόπο. «Μια παλιομοδίτικη εκπαίδευση, που όμως μπορεί να αποδώσει καρπούς», έχει δηλώσει ο ίδιος.

Χωρίς τηλεόραση στο σπίτι, βυθίστηκε στα βιβλία. Στην ηλικία των 14 ετών, οι καθηγητές του στο Institut Notre-Dame d’Anderlecht στις Βρυξέλλες του έδωσαν μια γεύση για τη συγγραφή. Σήμερα, ο κ. Μισέλ Κλες λέει ότι η επαγγελματική του δραστηριότητα τον εμπνέει να γράφει θρίλερ και ιστορικά μυθιστορήματα (δώδεκα που εκδόθηκαν σε 15 χρόνια), τα οποία του έχουν αποφέρει βραβεία και έχουν συμβάλει στη φήμη του.

Όσον αφορά την πολιτική, ο απόφοιτος του Université libre de Bruxelles (ULB) δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Αλλά δεν αποκλείει, όταν συνταξιοδοτηθεί, να προσπαθήσει να εκλεγεί σε ένα τοπικό συμβούλιο για να «επικοινωνήσει την προσέγγισή του στον πολιτισμό». Έχει ωστόσο σημειώσει πως είναι δημοκράτης, που ωστόσο «εμπιστεύεται τη μοναρχία»!

Ο δικαστής που φοβίζει τους τραπεζίτες

«Κλες, ο δικαστής που φοβίζει τους τραπεζίτες», ήταν ο τίτλος της βελγικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Le Vif το 2014, την εποχή που διεξαγόταν έρευνα για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος με στόχο την τράπεζα HSBC.

Για τον διακανονισμό της υπόθεσης, ο παγκόσμιος αυτός χρηματοπιστωτικός γίγαντας έπρεπε να καταβάλει στο βελγικό κράτος σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ το 2019, μια ποινική συναλλαγή ρεκόρ για το Βέλγιο. «Του αρέσει να γαργαλάει τους ισχυρούς, έχει φαρδείς ώμους και δεν φοβάται κανέναν», δήλωσε στο AFP ένας νομικός αρθρογράφος που τον γνωρίζει.

Έχει αναλάβει υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη και από τον «μεγεθυντικό φακό» του δεν ξέφυγε ούτε το Ευρωκοινοβούλιο στο περιβόητο πλέον Qatar Gate. Ο Κλες βρίσκεται πίσω από τις έρευνες, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο και οι οποίες αποκάλυψαν τη δυναμική του Qatar gate, με δωροδοκίες που φέρονται να έγιναν από το Κατάρ προς ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο συγγραφέας Μισέλ Κλες

Στον ελεύθερο χρόνο του, ο γνωστός ανακριτής, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον κλάδο του, αρέσκεται να γράφει αστυνομικές ιστορίες.

Μέσα από τα μυθιστορήματά του μιλά ουσιαστικά για τη δουλειά του και τις δυσκολίες της. Το πρώτο του βιβλίο, το 2006, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ήταν η τριλογία με τίτλο «Salle des pas perdus» (η αίθουσα όσων δεν έχουν χαθεί), η οποία αναφέρεται στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το επόμενο βιβλίο του Μισέλ Κλες, με τίτλο «Les années paix» (Τα χρόνια της ειρήνης) αφορά στην ιστορία της χώρας μετά τον πόλεμο και τη δεκαετία του 1950. Το 2008 γράφει το μυθιστόρημα «Le forain» (Ο Θεατρώνης). Μέσα από την ιστορία που διηγείται, αποκαλύπτει διάφορες τεχνικές απάτης και την καθημερινότητα μιας «οικονομικής ταξιαρχίας», που βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη πόρων.

Στην αστυνομική ορολογία, η απάτη στον ΦΠΑ ονομάζεται «καρουζέλ». Αυτό ήταν που ώθησε τον Μαξ, τον επίτροπο της «οικονομικής ταξιαρχίας» της Λιλ, να δώσει το παρατσούκλι «le Forain» σε έναν απατεώνα που κυνηγούσε εδώ και χρόνια χωρίς να μπορεί να τον πιάσει.

Σκοπός του Κλες είναι να γράψει για τη σημασία και την ευκολία με την οποία δρουν οι μηχανισμοί του οικονομικού εγκλήματος που μαστίζουν την κοινωνία μας, καθώς και για τη γενικότερη έλλειψη επίγνωσης των δραματικών συνεπειών που συνεπάγονται αυτές οι συμπεριφορές.

Από την άλλη στο βιβλίο «Faux et usages de faux» (λάθη και χρήσεις των λαθών) διηγείται τι γίνεται όταν ένας επιτυχημένος συγγραφέας, που εργάζεται πάνω στο σατανικό μυθιστόρημα που περιμένει ο εκδότης του, δέχεται μια επίσκεψη από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι ο διάβολος και του προτείνει να τον βοηθήσει να το γράψει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση