Quantcast
18:57
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:57
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μάικλ Τζόρνταν: Το… μπάσκετ γιορτάζει – «Είναι αυτός και μετά οι υπόλοιποι» (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

17.02.2022

12:51

Η καριέρα του, θρύλου του NBA, Μάικλ Τζόρνταν, οι κατακτήσεις του και τα έργα εκτός μπάσκετ

Σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου το 1963 γεννήθηκε ο θρύλος του NBA και παιδικός ήρωας πολλών παιδιών, ο Μάικλ Τζόρνταν.

Για πολλά χρόνια οι μπασκετικοί αναζητούν ποιος είναι εκείνος ο παίκτης που θα μπορεί να σταθεί στην ίδια πρόταση με τον Air Mike.

Ίσως μόνο οι Κόμπε Μπράιαντ και Λεμπρόν Τζέιμς θα μπορούσαν, αλλά τα έργα του Τζόρνταν είναι τεράστια.

Ίσως ο κορυφαίος στην ιστορία του μπάσκετ

Υπήρχε λοιπόν μία τέλεια ισορροπία προσωπικότητας, αυτοπεποίθησης, ταλέντου και ικανοτήτων. Πολλοί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού υποστήριζαν πως ο Τζόρνταν ήταν ένα δημιούργημα της Nike.

Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο: Ο Μάικλ έβαλε τη Nike σοβαρά στο παιχνίδι. Όπως ακριβώς έβαλε και τους ίδιους τους Chicago Bulls, καθιστώντας τους την ομάδα-σύμβολο των 90s, σε οποιοδήποτε άθλημα.

Έπειτα, οι τίτλοι και ο τρόπος με τον οποίο κατακτήθηκε ο κάθε ένας από αυτούς, καθώς και οι προσωπικές διακρίσεις. 6 Πρωταθλήματα του ΝΒΑ, που μεταφράζονται σε δύο three-peat.

Ισάριθμα βραβεία MVP των τελικών για τον ίδιο, συν 5 βραβεία MVP της κανονικής περιόδου, 10 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (μ.ο. καριέρας 30,1 π., περισσότεροι από οποιονδήποτε, οποτεδήποτε), 11 φορές στην All-NBA Team και 9 φορές στην καλύτερη Αμυντική Πεντάδα του πρωταθλήματος (κάτι που μαρτυρά την πληρότητά του, με την απόλυτη έννοια του όρου), plus 14 All Star Games.

Ο κορυφαίος των κορυφαίων

Το 2011 και το 2018 το περιοδικό Slam κατέταξε τον Μάικλ Τζόρνταν ως τον καλύτερο του αθλήματος όλων των εποχών. Επίσης, συγκαταλέγεται στους πιο διακεκριμένους και αναγνωρίσιμους, αλλά και πιο πλούσιους αθλητές παγκόσμια όλων των εποχών και από όλα τα αθλήματα.

Το όνομά του είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στο χώρο του μπάσκετ και συνδυάστηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία για τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάστηκε, τόσο κατά τη διάρκεια της ενεργού δράσης του, όσο και μετά από αυτή.

Μέχρι και οι αντίπαλοί του παραδέχτηκαν την σαφή ανωτερότητά του όπως ο Μάτζικ Τζόνσον λέγοντας «Υπάρχει ο Μάικλ Τζόρνταν και μετά εμείς οι υπόλοιποι», όπως αναφέρει το wikipedia.

Τα έργα του εκτός μπάσκετ

Μετά την οριστική αποχώρηση από τον μπάσκετ, ο Μάικλ Τζόρνταν εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην πρώτη θέση ως Διευθυντής Επιχειρήσεων Μπάσκετ με το σύλλογο. Ωστόσο, η προηγούμενη θητεία του είχε προκαλέσει τα προαναφερθέντα μικτά αποτελέσματα.

Στις 7 Μαΐου 2003, ο ιδιοκτήτης των Ουίζαρντς τον εξεδίωξε από πρόεδρο της ομάδας μπάσκετ. Ο Τζόρνταν δήλωσε αργότερα ότι ένιωσε προδομένος και ότι αν γνώριζε ότι θα απολυθεί μετά την αποχώρησή του, δεν θα επέστρεφε ποτέ για να παίξει.

Ακολούθησε επιχειρηματική δραστηριότητα και προώθησε τη γραμμή ένδυσης Jordan Brand και οδήγησε μοτοσικλέτες.

Από το 2004, δημιουργήθηκε η Michael Jordan Motorsports, μια επαγγελματική ομάδα αγώνων δρόμου μοτοσικλετών κλειστής πορείας που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Σουπερμπάικ.

Ο Μάικλ Τζόρνταν «μεγαλομέτοχος» στους Χόρνετς

Στις 15 Ιουνίου 2006, ο Μάικλ Τζόρνταν αγόρασε μερίδιο μειοψηφίας στη Σάρλοτ Χόρνετς και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ομάδας. Ως μέρος της συμφωνίας, ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της πλευράς του μπάσκετ της επιχείρησης. Τον Φεβρουάριο του 2010, δήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου.

Στις 17 Μαρτίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΒΑ ενέκρινε ομόφωνα την αγορά, καθιστώντας τον Τζόρνταν τον πρώτο πρώην παίκτη που έγινε πλειοψηφικός ιδιοκτήτης μιας ομάδας του ΝΒΑ. Τον έκανε επίσης τον μοναδικό αφρο-αμερικανό ιδιοκτήτη της πλειοψηφίας μίας ομάδας του πρωταθλήματος.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2011–12 που συντομεύτηκε σε 66 παιχνίδια, η ομάδα πέτυχε αρνητικό ρεκόρ 7–59 και έκλεισε τη σεζόν με ένα χαμένο σερί 23 παιχνιδιών.

Το ποσοστό νίκης τους (10,6 %) ήταν το χειρότερο στην ιστορία του NBA. Η συνέχεια όμως ήταν καλύτερη και ως επένδυση αποδείχθηκε μακροχρόνια επιτυχημένη.

Ο Τζόρτναν στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame

Τον Απρίλιο του 2009, ο Μάικλ Τζόρνταν έλαβε μια από τις μεγαλύτερες μπασκετικές τιμές των ΗΠΑ: το όνομά του προστέθηκε στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame.

Στην διαδικασία δακρύζει, καθώς αντιλαμβάνεται ότι πλέον «η μπασκετική μου καριέρα έχει τελειώσει οριστικά».

Την επόμενη χρονιά εισήχθη για δεύτερη φορά ως μέλος της ομάδας μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992. Το Σεπτέμβριο του 2015 έγινε μέλος και του Hall of Fame της FIBA.

Στις 22 Νοεμβρίου 2016 βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο τω μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, ανώτατη τιμητική διάκριση του κράτους που έχει δοθεί συνολικά σε 21 Αμερικανούς πολίτες πρωτοπόρους στον τομέα δραστηριότητάς τους.

Ταινία και ντοκιματέρ

Ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε τον εαυτό του στην κωμική ταινία του 1996, Space Jam. Η ταινία είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία, αν και οι κριτικές ήταν μικτές.

Το 2000, αποτέλεσε αντικείμενο ντοκιμαντέρ IMAX σχετικά με την καριέρα του με τους Σικάγο Μπουλς, ειδικά την εποχή του πρωταθλήματος του 1998, με τίτλο Michael Jordan to the Max.

Δύο δεκαετίες αργότερα, η ίδια περίοδος της ζωής του καλύφθηκε με πολύ μεγαλύτερη και πιο προσωπική λεπτομέρεια από το The Last Dance.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση