Quantcast
13:37
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:37
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ποιο La Casa De Papel: Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της «τέλειας ληστείας» στη Βραζιλία – Σήκωσαν 3,5 τόνους χρήματος από την Κεντρική τράπεζα

Hei$t: Η Μεγάλη Ληστεία στην Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας

Hei$t: Η Μεγάλη Ληστεία στην Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας

26.02.2022
07:53
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2022 • 13:26
Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της «τέλειας ληστείας» στη Βραζιλία

Ποιο «La Casa De Papel»; Η τέλεια ληστεία σημειώθηκε στην πραγματικότητα στη Βραζιλία, όπου οι απτόητοι δράστες «σήκωσαν» 3,5 τόνους χρήματος από την Κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας, μπαίνοντας μέσα από μία σήραγγα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία και τα τότε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας στη χώρα, ίσως και στην ιστορία της ανθρωπότητας και για αυτό το Netflix «άρπαξε» την ευκαιρία και μας εξιστορεί όλη την δράση της κλοπής μέσα από μία φαντασμαγορική παραγωγή.

Η ληστεία της τράπεζας στην Βραζιλία

Η ληστεία στην Κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα «ριφιφί» του πλανήτη.

Το ημερολόγιο έχει σταματήσει το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Αυγούστου του 2005.

Μία συμμορία διαρρηκτών στη Βραζιλία έκλεψε έως και 65 εκατομμύρια δολάρια (36 εκατομμύρια λίρες), αφού μπήκε στη Κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας, από μία σήραγγα που είχαν σκάψει.

Τρεις μήνες νωρίτερα, η συμμορία των διαρρηκτών είχε νοικιάσει ένα άδειο ακίνητο στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια είχε ανοίξει σήραγγα 78 μέτρων (256 πόδια) κάτω από δύο τετράγωνα της πόλης σε μια θέση κάτω από την τράπεζα.

Το κόλπο με την εταιρεία χλοοτάπητα

Η συμμορία είχε ανακαινίσει ένα σπίτι και είχε βάλει μια ταμπέλα υποδεικνύοντας ότι ήταν εταιρεία που κατασκευάζει τεχνητό χλοοτάπητα, φυσικό γρασίδι καθώς και φυτά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαρρήκτες έσκαψαν μια σήραγγα 200 μέτρων στην όχθη από ένα κοντινό σπίτι στην πόλη Φορταλέζα στα βόρεια της Βραζιλίας.

Οι γείτονες δήλωσαν αργότερα πως 6 με 10 άντρες εργάζονταν στο σπίτι, το οποίο νοικιάστηκε στο όνομα μιας εταιρείας που κατασκευάζει τεχνητό χλοοτάπητα και ότι έβλεπαν φορτία ολόκληρα με μπάζα και φερτά υλικά αφαιρούνται κάθε μέρα.

Επίσης, ανέφεραν ότι έβλεπαν φορτία με χώμα να απομακρύνονται καθημερινά, αλλά θεώρησαν ότι αυτό ήταν μια κανονική δραστηριότητα της επιχείρησης.

«Είναι κάτι που βλέπετε στις ταινίες… Έσκαψαν μια σήραγγα που περνά κάτω από δύο τετράγωνα (της πόλης). Σκάβουν εδώ και τρεις μήνες», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο ερευνητής Francisco Queiroga.

Είναι κάτι που βλέπετε στις ταινίες… Έσκαψαν μια σήραγγα που περνά κάτω από δύο τετράγωνα (της πόλης). Σκάβουν εδώ και τρεις μήνες

Αξίζει να τονιστεί ότι, ο σχεδιασμός και η κατασκευή της σήραγγας ήταν πολύ καλά μελετημένος. Βρισκόταν 4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, ενώ ήταν επενδεδυμένη με ξύλο και πλαστικό και είχε ακόμη και δικό της φωτισμό και κλιματισμό με συγκεκριμένα συστήματα.

«Δούλευαν για αρκετούς μήνες», είπε η αστυνομία. « Η εταιρεία “κηπουρικής” εργαζόταν από τον Μάρτιο (η ληστεία έγινε το επόμενο καλοκαίρι). Είχαν εξελιγμένο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου GPS (παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης) και ειδικοί στα μαθηματικά, τη μηχανική και τις ανασκαφές.

Η αστυνομία εντόπισε σε νταλίκα με το λογότυπο «Grama Sintética» (Συνθετικοί Χλοοτάπητες) που βρέθηκε έξω από το νοικιασμένο σπίτι, αλλά και εντός του σπιτιού, κόφτες μπουλονιών, καμινέτο, ένα ηλεκτρικό πριόνι και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη διείσδυση στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας.

Το σπίτι ήταν καλυμμένο με λευκή σκόνη από γύψο, με σκοπό να μην μπορούν να εντοπιστούν τα δακτυλικά αποτυπώματα εύκολα από την Αστυνομία.

Η μεγάλη λεία

Οι δράστες αφαίρεσαν πέντε κοντέινερ με χαρτονομίσματα των 50 ρεάλ, εκτιμώμενης αξίας 164.755.150 ρεάλ (τον Οκτώβριο του 2006 η αξία τους ανερχόταν σε 69,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ , 38,6 εκατομμύρια λίρες, 59 εκατομμύρια ευρώ) και βάρους περίπου 3,5 τόνων!

Περιέργως, τα χρήματα ήταν ανασφάλιστα στη Βραζιλία. Η αξία των κλεμμένων τραπεζογραμματίων δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς ακόμη και σήμερα, 17 χρόνια μετά.

Οι δράστες κατάφεραν να αποφύγουν ή να απενεργοποιήσουν τους εσωτερικούς συναγερμούς και τους αισθητήρες της τράπεζας, με αποτέλεσμα η ληστεία τους να αποκαλυφθεί το πρωί της Δευτέρας 8 Αυγούστου του 2005, όταν άνοιξε η τράπεζα και προσήλθαν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο του συνολικού όγκου των χρημάτων που κατέχει η χώρα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Τα χρήματα βρίσκονταν μέσα στο θησαυροφυλάκιο και εξετάζονταν για το αν επρόκειτο να επανακυκλοφορήσουν ή αν έπρεπε να καταστραφούν. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν ήταν αριθμημένα διαδοχικά, έκανε σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό τους μετά την τέλεια ληστεία στη Βραζιλία.

Συλλήψεις των υπόπτων για τη ληστεία

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ερευνά πιθανή σχέση μεταξύ των διαρρηκτών και των μεταπωλητών αυτοκινήτων στη Φορταλέζα της Βραζιλίας.

Στις 10 Αυγούστου του 2005, η Στρατιωτική Αστυνομία του Minas Gerais συνέλαβε δύο άνδρες που οδηγούσαν φορτηγό μεταφοράς αυτοκινήτων στο Σέτε Λαγκόας, μια πόλη που βρίσκεται κοντά Μπέλο Οριζόντε. Έπειτα από έρευνα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ανέκτησαν περισσότερα από 2,13 εκτα. δολάρια σε τρία φορτηγά που βρέθηκαν σε αυτό το όχημα μεταφοράς.

Στη συνέχεια, στις 28 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, συνελήφθησαν πέντε άνδρες, που βρέθηκαν με 5,22 εκατομμύρια δολάρια περίπου από τα χρήματα, οι οποί ομολόγησαν στην αστυνομία ότι είχαν βοηθήσει στο σκάψιμο της σήραγγας για την μεγάλη ληστεία.

Ωστόσο, δεκαοκτώ ύποπτοι παραμένουν ελεύθεροι μέχρι και ήμερα τόσα χρόνια μετά τη ληστεία στη Βραζιλία.

Προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η ομάδα προσπάθησε ανεπιτυχώς να ναυλώσει ένα μικρό αεροπλάνο μέρες πριν από τη ληστεία για να το χρησιμοποιήσει για να δραπετεύσει και μεταφέρουν τα χρήματα έξω από τη Βραζιλία.

Στις 20 Οκτωβρίου του 2005, το πτώμα ενός από τους φερόμενους εγκέφαλους της επιχείρησης, του Λουίς Φερνάντο Ριμπέιρο, 26 ετών τότε, βρέθηκε σε έναν απομονωμένο δρόμο κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Είχε δεχθεί επτά πυροβολισμούς και είχε σημάδια στους καρπούς του σαν να του είχαν βάλει χειροπέδες. «Σίγουρα ήταν εξαιτίας της ληστείας», ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας. Ο Ριμπέιρο φαίνεται πως προσπάθησε να διαφύγει από την Φορταλέζα προς το Σάο Πάολο μετά τη ληστεία.

Ωστόσο, άγνωστο πώς και ποιοι, τον απήγαγαν στις 7 Οκτωβρίου του 2005 και παρόλο που η οικογένειά του πλήρωσε 893.600 δολάρια ως λύτρα, δεν αφέθηκε ποτέ ελεύθερος. Υπήρχαν ενδείξεις ότι αστυνομικοί είχαν εμπλακεί στην απαγωγή και τη δολοφονία του. Έπειτα τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν σε σχέση με τη δολοφονία.

Μια ακόμη σύλληψη για τη ληστεία στη Βραζιλία

Στις 28 Οκτωβρίου του 2005 ένα ακόμη άτομο που συνδέεται με έναν πρώην φρουρό ασφαλείας, ο οποίος φαίνεται πως συμμετείχε στη διάρρηξη συνελήφθη έχοντας στην κατοχή τους 85.100 δολάρια.

Στις 10 Νοεμβρίου του 2005, οι αρχές της Βραζιλίας συνέλαβαν ακόμη τρεις άνδρες ως ύποπτους για τι ριφιφί. Από τις 22 Οκτωβρίου του 2005 μέχρι και τις 13 Απριλίου του 2006, η αστυνομία της Βραζιλίας βρέθηκε αντιμέτωπη με έξι υποθέσεις απαγωγής που σχετίζονται με αυτή τη ληστεία και σε όλες τις περιπτώσεις οι συγγενείς των θυμάτων πλήρωσαν λύτρα για την απελευθέρωση του θύματος.

Έναν χρόνο μετά τη ληστεία, την 1 Αυγούστου του 2006 οι αρχές εντόπισαν 178.100 δολάρια θαμμένα υπόγεια σε ένα σπίτι στην πόλη Νατάλ, στη Βραζιλία. Από την έρευνα της Αστυνομίας, εντοπίστηκε επίσης μια προπληρωμένη τηλεφωνική κάρτα στο τούνελ της Φορταλέζα, από την οποία, η Αστυνομία στη Βραζιλία εντόπισε τον κάτοχο του κινητού τηλεφώνου, έπειτα από παρακολούθηση των κλήσεών.

Συλλήψεις και μυστηριώδεις θάνατοι

Ένα μήνα αργότερα, ξεκίνησε μια ειδική επιχείρηση με το όνομα «Facção Topeira», κατά την οποία η αστυνομία συνέλαβε 43 ύποπτους για τη ληστεία, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους φερόμενους εγκέφαλους, και ανέκτησε 275.100 δολάρια σε μετρητά.

Λίγο αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 2006, η σορός ενός ακόμη υπόπτου, του Evandro José das Neves, εντοπίστηκε στην πόλη Shanty στο Σάο Πάολο.

Τέλος, στις 28 Ιανουαρίου του 2007, οι αρχές της Βραζιλίας συνέλαβαν τον Marcio Rafael Pierre στο Σάο Πάολο, ο οποίος είναι ένας από τους φερόμενους ως εγκέφαλος της διάρρηξης. Τρεις μήνες αργότερα στο Σάο Πάολο, στις 19 Απριλίου του 2007, συνελήφθη ένας ύποπτος ονόματι Edson Pereira de Queiroz.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν ανακτήσει περισσότερα από 8,93 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο εκατομμύρια δολάρια παραμένουν αγνοημένα.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix για την τέλεια ληστεία

Στις 16 Μαρτίου, μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ για μία από τις πιο εντυπωσιακές ληστείες στη Βραζιλία έρχεται στο Netflix. Με ακυκλοφόρητες μαρτυρίες της αστυνομίας και των εγκληματιών, καθώς και μια πληθώρα αρχειακού υλικού, το Hei$t.

Η Μεγάλη Ληστεία στην Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας κάνει μια αναπαράσταση της ιστορικής ληστείας της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας που βρίσκεται στη Φορταλέζα στην πολιτεία Σεαρά.

Μέσα σε τρία 50λεπτα επεισόδια, το ντοκιμαντέρ αναβιώνει σημαντικές στιγμές της καταδίωξης ανάμεσα στους ληστές και την ομοσπονδιακή αστυνομία στο πλαίσιο μιας έρευνας που κράτησε πάνω από πέντε χρόνια.

Ήταν μία από τις μεγαλύτερες ληστείες τράπεζας στην ιστορία της Βραζιλίας – και στον κόσμο. Η εκπομπή αποκαλύπτει επίσης συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη ληστεία, καθώς και τις τραγικές συνέπειές της.

Ήταν φαινομενικά το τέλειο έγκλημα, αλλά οι εκβιασμοί, οι απαγωγές και οι φόνοι που ακολούθησαν έκαναν ακόμα και τους ληστές να πιστέψουν ότι τα χρήματα ήταν καταραμένα.

Σε παραγωγή της Mixer Films για το Netflix, το Hei$t: Η Μεγάλη Ληστεία στην Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας έγραψε και σκηνοθέτησε ο Ντανιέλ Μπίλιο. Ο Χοντρίγκο Αστίζ υπογράφει την επίβλεψη της σκηνοθεσίας, ενώ η Κλαούντια Μπελφόρτ είναι επικεφαλής της έρευνας.

Τη διεύθυνση παραγωγής υπογράφουν οι Αντριάνα Μάρκες, Ίρις Σοντρέ Μέντες και Μαουρίσιο Ιράτα Φίλιο. Την παραγωγή ανέλαβαν από κοινού η Gavulino Filmes και ο Μάρκος Ταρντίν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση