Quantcast
13:17
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:17
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μνήμες 2003 ξύπνησαν στην Κωνσταντινούπολη: Η τρομοκρατική επίθεση σε 2 εβραϊκές συναγωγές που άφησε πίσω της 23 νεκρούς (βίντεο)

Τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη το 2003 / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη το 2003 / Φωτογραφία: ΑΠΕ

15.11.2022
20:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2022 • 11:05
19 χρόνια συμπληρώνονται από μια νέα τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη έχουν συνταράξει ανά τις δεκαετίες τους πολίτες της τουρκικής πόλης αφήνοντας πίσω τους θάνατο, τρόμο και ερωτήματα για την ασφάλειά τους.

Η τελευταία επίθεση στην οδό Ιστικλάλ με θύματα 6 πολίτες ήρθε να ξυπνήσει μνήμες άλλων επιθέσεων που άφησαν πίσω τους επίσης δεκάδες θύματα. Σαν σήμερα, το 2003, η Κωνσταντινούπολη γίνεται εκ νέου στόχος βομβιστικών επιθέσεων.

Από το φονικό χτύπημα κατά δύο εβραϊκών συναγωγών, 25 άνθρωποι σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται. Την ευθύνη αναλαμβάνει τουρκική ισλαμική οργάνωση για λογαριασμό και της Αλ Κάιντα.

Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη

Είκοσι πέντε νεκροί και 302 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των δύο επιθέσεων εναντίον των εβραϊκών συναγωγών Μπεθ Ισραέλ και Νεβέ Σαλόμ, το πρωί του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, μόνο οι έξι από τους νεκρούς και 80 από τους τραυματίες είναι εβραίοι, ενώ οι υπόλοιπο ήταν περαστικοί.

Οι αρχές έστρεφαν τότε τις υποψίες τους στο δίκτυο του Μπιν Λάντεν, το οποίο συνέχιζε τη δράση του δυο χρόνια από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Εκείνη την εποχή άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στο πρακτορείο Anadolu και δηλώνοντας ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Ισλαμικό Μέτωπο Επιδρομέων της Μεγάλης Ανατολής» (ΙBDA-C).

Σημειώνεται ότι η μία από τις συναγωγές, η Νεβέ Σαλόμ, υπήρξε ξανά στόχος παρόμοιας τρομοκρατικής επίθεσης το 1986, που στοίχισε τη ζωή σε 22 πολίτες. Στην Τουρκία ζούν περίπου 35 χιλιάδες εβραίοι.

Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων

Ο τότε Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε εκφράσει «τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της Γαλλίας» στην Τουρκία και καλούσε «για μεγαλύτερη ενίσχυση της αποφασιστικότητας των δημοκρατικών χωρών στον αγώνα κατά του αντισιμητισμού, της ανοχής και της τρομοκρατίας».

Σε μήνυμά του προς τον τότε Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Σεζέρ, ο κ. Σιράκ μιλούσε για «αποτροπιασμό και μεγάλη ανησυχία για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις», τις οποίες χαρακτήριζε «βαρβαρότητες».

Σε τηλεγράφημα συλλυπητηρίων προς «το τουρκικό έθνος και τις οικογένειες των θυμάτων» και ο Πάπας Ιωάννης ο Β’, ο οποίος στη συνέχεια αποσύρθηκε, έκανε έκκληση υπέρ της ειρήνης και κατά της τρομοκρατίας, όπως ανακοινώθηκε από το Βατικανό.

Από το Μιλάνο το ιταλικό πρακτορείο Αnsa μετέδωσε ότι ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι επισκέφτηκε συναγωγή της πόλης και επέδωσε τα συλλυπητήριά του και αυτά «ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μετά την είδηση για τη διπλή πολύνεκρη επίθεση της Κωνσταντινούπολης.

Από τα ιρακινοϊρανικά σύνορα, ακόμη και οι Κούρδοι αντάρτες του πρώην ΡΚΚ, που αποτελούν μόνιμο στόχο των τουρκικών κυβερνήσεων, καταδίκασαν με ανακοίνωση τη διπλή «τρομοκρατική» επίθεση σε συναγωγές της Κωνσταντινούπολης. «Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη, την καταδικάζουμε και επιδίδουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση