Quantcast
04:21
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:21
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΚηφιSOS! Σε 2 1/2 λεπτά η απελπιστική εικόνα της πιο μποτιλιαρισμένης λεωφόρου στην Ελλάδα – Τον διασχίζουν 16.000 αυτοκίνητα κάθε ώρα (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

19.04.2023

17:24

Η πιο πολυσύχναστη λεωφόρος στην Ελλάδα και το πρόβλημα της κίνησης

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού, της πιο πολυσύχναστης στην Ελλάδα, ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες στο YouTube.

Ο Κηφισός είναι ο δρόμος με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των οχημάτων που διέρχονται σε καθημερινή βάση από τον Κηφισό είναι συγκλονιστικός, σύμφωνα με μετρήσεις, σχεδόν 16.000 οχήματα περνούν ανά ώρα κατά τις ώρες αιχμής (8-9 το πρωί) και συνολικά ημερησίως ανερχόνται στα 152.000 οχήματα που στην κυριολεξία «βουλιάζουν» την Λεωφόρο Κηφισού.

Η Λεωφόρος Κηφισού είναι κεντρικός οδικός άξονας των Αθηνών, ο οποίος έχει κατασκευαστεί επί του ποταμού Κηφισού. Με μήκος 14 χλμ, η Κηφισού – όπως έχει επικρατήσει να λέγεται – ξεκινά από την περιοχή της Κηφισιάς και διατρέχει πλήθος δήμων και συνοικιών της Αττικής, καταλήγοντας στον Φαληρικό όρμο, όπου και συνδέεται με τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Παλαιότερα ο ποταμός Κηφισός είχε πολλά νερά και ο δρόμος περνούσε εκατέρωθεν αυτού, καθώς οι σημερινοί κόσμοι ήταν διασταυρώσεις με φωτεινούς σηματοδότες (πλην τις διασταυρώσεις Αθηνών και Αχαρνών που ήταν κόμβοι με άνω διάβαση από την δεκαετία του 1980).

Στη νεότερη εποχή τα νερά διατέθηκαν μέσω αγωγών και άλλων έργων σε αρδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα ο ποταμός να έχει σχεδόν αποξηρανθεί στις μέρες μας.

Η Λεωφόρος Κηφισού σήμερα

Ο βασικός άξονας βορρά-νότου στην Αθήνα, ο Κηφισός, κάθε πρωί και μεσημέρι είναι γεμάτος αυτοκίνητα και για πολλούς είναι η χειρότερη οδός που έχουν να διασχίσουν καθημερινά. Στις μέρες μας η Κηφισού εξυπηρετεί πάνω από 100.000 οχήματα καθημερινά, ενώ συνδέεται με άλλους κύριους οδικούς άξονες, όπως την Αττική Οδό, την Ιερά Οδό, τη Λ. Αθηνών.

Η λεωφόρος διαθέτει τρεις λωρίδες σε όλο της το μήκος, από το ΣΕΦ μέχρι την Μεταμόρφωση, ενώ στο τμήμα Αχαρνών-Λ. Αθηνών διαθέτει τέσσερις λωρίδες.

Μονόδρομος για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού της πρωτεύουσας, όπως περιγράφεται στο κανάλι του Michael Miller, που ανέβασε το εντυπωσιακό βίντεο, γενικότερα και του Κηφισού ειδικότερα χαρακτηρίζεται η μείωση χρήσης των αυτοκινήτων και η χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

Ο Κηφισός σε ώρα αιχμής / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο Κηφισός σε ώρα αιχμής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Πάντως, η χρήση άλλων μέσων ή η εξ ολοκλήρου αποφυγή μετακίνησης για μία μέρα μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο στους οδηγούς αλλά και στο περιβάλλον.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο στον Κηφισό η πλατφόρμα της Περιφέρειας Αττικής συνεπικουρεί τα βαν οδικής ασφάλειας που επιχειρούν στη λεωφόρο, έχοντας συμβάλει στη διαχείριση 1.004 ατυχημάτων. Και τα καθημερινά τροχαία ατυχήματα να είναι 4-5 οχήματα.

Από αυτά τα 1.004 περιστατικά που έχουν σημειωθεί την τελευταία διετία στον Κηφισό, το 75% σημειώθηκαν στην άνοδο, το 62,5% αφορούν σε μηχανικές βλάβες των οχημάτων, ενώ το ποσοστό των συγκρούσεων ανέρχεται στο 37,5%.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση