Quantcast
13:32
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:32
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η αναποδιά με τη νέα κακοκαιρία: Φίλιππο αναμέναμε, Μπιάνκα μας ήρθε

Κακοκαιρία πάνω από επαρχιακό δρόμο / Photo by Raychel Sanner on Unsplash

Κακοκαιρία πάνω από επαρχιακό δρόμο / Photo by Raychel Sanner on Unsplash

02.03.2022
21:17
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2022 • 10:15
Γιατί ονομάσαμε την κακοκαιρία Bianca και αγνοήσαμε τον Filippo

Η κακοκαιρία «Bianca»… χτυπάει την Ελλάδα από το περασμένο Σάββατο (26/2), με τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας να είναι οι ισχυρές βροχές, οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και τσουχτερό κρύο σε πολλές περιοχές.

Η απορία με το όνομα «Bianca»

Από την 1η Οκτωβρίου 2021, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ εγκαινίασαν την διαδικασία ονοματοδοσίας συστημάτων σε ακραίες καταστάσεις καιρού και φυσικά τα συστήματα που θα επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο, για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Σεπτεμβρίου 2022.

Ο κατάλογος των ονομάτων που είχαν επιλεγεί και μέχρι στιγμής κάποια έχουν χρησιμοποιηθεί με αλφαβητική σειρά, καταρτίστηκε από κοινού μεταξύ των υπηρεσιών αντανακλώντας το γλωσσικό ιδίωμα των τριών χωρών.

Τα ονόματα αυτά ήταν τα: Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Filippos, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Urania, Vion, Xenios, Yasmin, Zefyros.

Οι ονοματοδοσίες που έχει δοθεί για τις κακοκαιρίες
Οι ονοματοδοσίες που έχει δοθεί για τις κακοκαιρίες / Φωτογραφία: EMY

Η κακοκαιρία «Ελπίς» που θα μείνει αξέχαστη στην Αττική

Η προηγούμενη κακοκαιρία που χτύπησε άσχημα την Ελλάδα και κυρίως τις περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας θα μείνει στην ιστορία, διότι προκάλεσε πολλά προβλήματα με ισχυρές χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο. Παράλληλα δύσκολα θα ξεχαστεί η απίστευτη ταλαιπωρία πολλών οδηγών και πολιτών αναφορικά με τον εγκλωβισμό στην Αττική Οδό.

Λόγω των πολλών προβλημάτων που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Μήδεια», Μπάλλος» και «Ελπίς», ο συναγερμός για τις νέες κακοκαιρίες είναι πλέον μεγάλος και κάθε φορά που έρχεται ακραίο σύστημα, υπάρχουν οι απαιτούμενες προειδοποιήσεις από την ΕΜΥ με πολλά έκτακτα δελτία.

Ανάλογη ενημέρωση συνέβη και τώρα με την «Bianca», ωστόσο άπαντες περίμεναν η κακοκαιρία να ονομαστεί «Filippos», σύμφωνα με τη σειρά που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Ωστόσο, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας αποφάσισε να δοθεί το όνομα «Bianca».

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία την Τρίτη / Χάρτης ΕΜΥ
Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία / Χάρτης ΕΜΥ

«Καιρικό σύστημα με την ονομασία Bianca, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο νοτιοανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από τη νύχτα του Σαββάτου 26-02-2022) στη χώρα μας. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας». Αυτή ήταν η ανακοίνωση της ΕΜΥ για την κακοκαιρία.

Ποιος δίνει όνομα σε μια κακοκαιρία;

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 πριν από μερικές ημέρες, η μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη εξήγησε ότι τα ονόματα των κακοκαιριών τα έβγαζε αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο (meteo) και τώρα τα βγάζει η ΕΜΥ.

«Όλες οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ευρώπης βγάζουν τα ονόματα για τις κακοκαιρίες. Εμείς είμαστε στην ίδια ομάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ». Όσον αφορά στο όνομα “Ελπίδα” της πρόσφατης κακοκαιρίας, όπως υποστήριξε, «δεν βγήκε από εμάς, βγήκε από την Κύπρο ή το Ισραήλ. Ξέρω και τα επόμενα ονόματα, αλλά δεν τα θυμάμαι».

Ο καιρός με τη Χριστίνα Σούζη
Ο καιρός με τη Χριστίνα Σούζη / Φωτογραφία: ΣΚΑΙ

«Με τον καιρό δεν θα σταματήσω να ασχολούμαι μέχρι να πεθάνω», τόνισε η Χριστίνα Σούζη αν και αποκάλυψε πως εάν δεν παρουσίαζε τον καιρό, θα ήθελε να παρουσιάζει μία ταξιδιωτική εκπομπή.

Εξήγησε ότι «οι μετεωρολόγοι μπορούν να προβλέπουν τον καιρό μέχρι μια εβδομάδα νωρίτερα, από και εκεί και πέρα οι προγνώσεις δείχνουν απλώς τις τάσεις», ενώ χτύπησε “καμπανάκι” για το περιβάλλον, λέγοντας ότι δεν μπορεί να έρχεται η μια κακοκαιρία μετά την άλλη χωρίς να φταίει κάτι.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση