Quantcast
04:08
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:08
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τζον Γκέισι, ο κλόουν serial killer: Παρέσυρε τα θύματά του, τα σκότωνε και τα «έθαβε» στο σπίτι του

Ο Τζον Γκέισι, ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος του Σικάγο

Ο Τζον Γκέισι, ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος του Σικάγο

08.01.2023
08:09
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2023 • 16:22
Η ιστορία ενός εκ των πιο αδίστακτων serial killer των ΗΠΑ, του Τζόν Γκέισι

Λίγοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να εκτελέσουν το σαδιστικό τους παρανοϊκό έγκλημα επί τόσα χρόνια, χωρίς η αστυνομία να πάρει…μυρωδιά. Ο Τζον Γκέισι συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο διαβόητων, αηδιαστικών και βάναυσων serial killer που αντίκρισε ποτέ ετούτος εδώ ο πλανήτης.

Ο κατά συρροή δολοφόνος Τζον Γουέιν Γκέισι ήταν επίδοξος πολιτικός, πετυχημένος εργολάβος της περιοχής Σικάγο των ΗΠΑ και κλόουν μερικής απασχόλησης, ο οποίος δολοφόνησε 33 νεαρούς άνδρες μεταξύ του 1972 και του 1976.

Τζον Γκέισι ή Πόγκο ο Κλόουν

Γνωστός με το ενοχλητικό παρατσούκλι Πόγκο ο Κλόουν, ο εγκληματίας από το Ιλινόις έκανε στη διάρκεια της ζωής του πολλές δουλειές και ήταν γνωστό ότι εργαζόταν ως εργολάβος, ενώ ήταν επίσης επίδοξος πολιτικός.

Αν και ο εν λόγω serial killer είναι περισσότερο γνωστός για τις εμφανίσεις του σε εκδηλώσεις και παιδικά πάρτι ως Πόγκο με τη διαβόητη στολή του κλόουν. Η σκέψη πως ένας σαδιστής, εμμονικός με νεαρά αγόρια και κατά συρροή δολοφόνος, λάτρευε να ντύνεται κλόουν και να πηγαίνει σε παιδικά πάρτι, προκαλεί ακόμη και σήμερα ανατριχίλα.

Η πλειοψηφία των θυμάτων του Γκέισι βρέθηκαν θαμμένα κάτω από το σπίτι του, στα ήσυχα βορειοδυτικά προάστια του Σικάγου. Διαπιστώθηκε ότι έβγαινε για «ψάρεμα» νεαρών ανδρών, παρασύροντας τα ευάλωτα θύματά του, που τα οδηγούσε στην ιδιοκτησία του πριν τα πείσει να φορέσουν χειροπέδες, υποσχόμενος να τους δείξει ένα «μαγικό κόλπο» πριν διαπράξει τα σοκαριστικά εγκλήματά του.

Πενήντα χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να ταυτοποιήσουν όλα τα θύματά του μέσω DNA, αλλά χάρη σε 60 ώρες ηχητικού υλικού που ήρθαν στο φως μεταξύ του Γκέισι και της ομάδας υπεράσπισης του, έχουμε μια νέα προοπτική για τη ναρκισσιστική νοοτροπία του δολοφόνου και μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο παρέμενε για τόσο καιρό ατιμώρητος.

Ποιος ήταν ο Τζον Γκέισι;

Σύμφωνα με το λήμμα της Britannica για τον serial killer, ο Γκέισι γεννήθηκε σε μια οικογένεια εργατών και φαίνεται ότι είχε μια αρκετά συνηθισμένη παιδική ηλικία. Παρουσίαζε όμως μια αυξανόμενη τάση προς το σαδισμό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα αρκετές συναντήσεις με το νόμο τη δεκαετία του 1960.

Το 1968, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε ένα έφηβο αγόρι, κλείστηκε στο Αναμορφωτήριο Ανδρών της Πολιτείας της Αϊόβα (Anamosa State Penitentiary) και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε ψυχολογική αξιολόγηση.

Μετά την αποφυλάκισή του το 1970 και ενώ βρισκόταν ακόμη υπό όρους, συνελήφθη και πάλι για σεξουαλική επίθεση, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν αργότερα.

Στη συνέχεια ο Gacy έγινε ένας αρκετά επιτυχημένος ανεξάρτητος εργολάβος και αγόρασε ένα σπίτι στα προάστια του Σικάγο.

Το 1978, μετά την εξαφάνιση ενός από τα θύματα του Gacy, του Robert Piest, η αστυνομία έμαθε ότι ο Γκέισι ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που τον είχε δει.

Αφού έλαβε ένταλμα έρευνας, η αστυνομία ανακάλυψε τα πτώματα 29 αγοριών και νεαρών ανδρών μέσα ή κοντά στο σπίτι του – άλλα τέσσερα πτώματα βρέθηκαν στον κοντινό ποταμό Ντε Πλεν.

Πράγματι, η περιοχή του σπιτιού ανέδιδε επί χρόνια μια άσχημη δυσοσμία, αλλά ο Γκέισι είχε πει στους επισκέπτες του σπιτιού και στη σύζυγό του ότι η μυρωδιά ήταν αποτέλεσμα συσσώρευσης υγρασίας και μούχλας.

Στη δίκη του ο ισχυρισμός του Γκέισι ότι ήταν αθώος λόγω παραφροσύνης υποστηρίχθηκε από τη μαρτυρία πολλών ψυχολόγων, οι οποίοι τον διέγνωσαν ως σχιζοφρενή, αλλά απορρίφθηκε από τους ενόρκους, οι οποίοι τον έκριναν ένοχο και για τους 33 φόνους για τους οποίους κατηγορήθηκε. Εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση το 1994.

Ακούστε την ιστορία του Γκέισι

Παραμένουμε στις ΗΠΑ προκειμένου να συζητήσουμε το πρώτο μέρος της πολύκροτης υπόθεσης του κατά συρροή δολοφόνου John Wayne Gacy, ο οποίος βίασε, βασάνισε και δολοφόνησε τουλάχιστον 33 νεαρούς άνδρες κατά τις δεκαετίες 1960 & 1970, κατά βάση στο Σικάγο. Αναλύουμε το backround του, την παιδική του ηλικία και πως έφτασε στον πρώτο καταγεγραμμένο φόνο.

Το Podcast, Dumb and Dhamer έχει αφιερώσει ένα χορταστικό διπλό επεισόδιο στην υπόθεση του κλόουν σίριαλ κίλερ, στο οποίο θα μπορέσετε να ακούσετε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για την ψυχοσύνθεση του, τον τρόπο που εκτελούσε τα θύματά του και τελικά τη σύλληψη και την εκτέλεσή του.

Ένα ακόμη ντοκιμαντέρ του Netflix για ένα διαβόητο serial killer

Ως δεύτερο μέρος της συνεχιζόμενης σειράς του σκηνοθέτη Τζο Μπέρλιντζερ (Συζήτηση με έναν Δολοφόνο: Τεντ Μπάντι), αυτό το ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων περιλαμβάνει επίσης νέες συνεντεύξεις με βασικούς εμπλεκόμενους –μερικοί από τους οποίους δεν έχουν ξαναμιλήσει ποτέ, συμπεριλαμβανομένης της συγκλονιστικής μαρτυρίας ενός από τους επιζώντες του Γκέισι– ενώ όλοι αναζητούν απαντήσεις σε μια κρίσιμη ερώτηση: πώς κατάφερε ένα δημόσιο πρόσωπο όπως ο Γκέισι να τη βγάλει καθαρή για τόσο καιρό;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση