Quantcast
06:54
06/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:54
06/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ήταν ομοφυλόφιλος ο Μέγας Αλέξανδρος; Η αλήθεια πίσω από τον μύθο (βίντεο)

Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Netflix

Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Netflix

04.02.2024
17:02
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2024 • 9:29
Τι ήταν τελικά ο Μέγας Αλέξανδρος;

Πολύς ντόρος γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ντοκιμαντέρ του Netflix σύμφωνα με το οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ομοφυλόφιλος.

Το ερωτικό φιλί Αλέξανδρου-Ηφαιστίωνα, σε σκηνή του ντοκιμαντέρ Alexander: The Making of a God, όπως ήταν απόλυτα φυσικό, ξεσήκωσε αντιδράσεις από μια μερίδα θεατών, που θεωρούν πως οτιδήποτε συνδέει ιστορικά/μυθικά πρόσωπα με την queer συμπεριφορά είναι προβοκάτσια.

Καταρχήν, ας τονίσουμε κάπου εδώ πως στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, σε μια κοινωνία που δεν γνώριζε διακρίσεις, οι όροι όπως «ομοφυλόφιλος», «ετεροφυλόφιλος», «αμφιφυλόφιλος» δεν υπήρχαν στη γλώσσα των ανθρώπων.

Αρκετοί επιφανείς άντρες της αρχαίας Ελλάδας εικάζεται πως είχαν συνδεθεί ερωτικά με άλλους άντρες, αλλά ουδείς γνώριζε το νόημα αυτών των λέξεων, ώστε να τις περιγράψει.

Τουτέστιν, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατατάξουμε τον Μέγα Αλέξανδρο, μια μυθική μορφή του αρχαιοελληνικού κόσμου, τον υιό και διάδοχο του Φιλίππου στη βασιλεία της Μακεδονίας, από το 336 π.Χ. κι έπειτα (σε ηλικία μόλις 20 ετών!) σε κάποια συγκεκριμένη ταμπέλα σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού. Μπορούμε μόνο να  κάνουμε κάποιες εικασίες.

«Ανησυχία»

Ο Ρωμαίος ιστορικός Κόιντος Κούρτιος Ρούφος, στα απομνημονεύματα του, έκανε λόγο για μια «ανησυχία» από τη μητέρα του Αλέξανδρου, που έβλεπε τον γιο της να μην επιδιώκει σεξουαλικές επαφές.

Ανησυχούσε η Ολυμπία λοιπόν, πως δεν θα της χαρίσει εγγόνια, γι’ αυτό και σύμφωνα με τα κείμενά του Κόιντου, συνήθιζε να φέρνει την εταίρα Καλλιξένη, για να πλαγιάζει μαζί του.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Πλούταρχο, ο Αλέξανδρος δεν επεδίωκε ερωτικές επαφές με γυναίκες (δύσκολο να βρεθεί χρόνος όταν ηγείσαι ενός ολόκληρου βασιλείου σε μάχες ανά την περσική αυτοκρατορία), όμως είχε μια μόνιμη σχέση με την πριγκίπισσα της Ρόδου, Βαρσίνη, με την οποία απέκτησε κι έναν γιο, τον Ηρακλή, το 363 π.Χ.

Μετά τη Βαρσίνη, ο Αλέξανδρος σύναψε τρεις γάμους: Με την Ροξάννα της Βακτριάς, με την Στάτειρα, κόρη Πέρση βασιλιά και την Παρυσάτιδα, επίσης κόρη Πέρση γαλαζοαίματου.

Ήταν όμως ετεροφυλόφιλος ο Μέγας Αλέξανδρος;

Μια οριακά επιβεβαιωμένη άποψη για τον σεξουαλικό προσδιορισμό του Μέγα Αλέξανδρου, κάνει λόγο για έναν άντρα που σύναπτε σχέσεις με γυναίκες, με σκοπό τον γάμο και την τεκνοποίηση, αναζητώντας όμως την ερωτική απόλαυση και στο ίδιο φύλο.

Ο Ηφαιστίωνας είχε μεγαλώσει μαζί του, ήταν συμπολεμιστής του, ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πιο κοντά του από κάθε άλλον, και σύμφωνα με τον Κόιντο, αλλά και τη σύγχρονο ιστορικό Ρόμπιν Λέιν Φοξ, είναι αρκετά πιθανό να υπήρξε ερωτική σύνδεση μεταξύ τους.

Νεότεροι ιστορικοί φέρνουν τον Μακεδόνα στρατηλάτη κοντά και στον Μπαγκόα, έναν Πέρση που είχε γνωρίσει στην αυλή του Δαρείου του Τρίτου.

Πιθανότατα λοιπόν, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε σχέσεις και με άντρες και γυναίκες. Τον κάνει αυτό ομοφυλόφιλο ή αμφιφυλόφιλο;

Ίσως, στη θεωρία. Στην εποχή που έζησε, ταμπέλες σαν αυτές, δεν είχαν κανένα απολύτως νόημα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση