Quantcast
11:58
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:58
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιώργος Μαργαρίτης: Το τραγούδι του που ένωσε «σκυλάδες» και «μαλλιάδες» πριν 20 χρόνια – Μια αναπάντεχη μουσική σύμπραξη με τον Ρόρι Γκάλαχερ! (βίντεο)

Ο Γιώργος Μαργαρίτης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Γιώργος Μαργαρίτης / Φωτογραφία: Eurokinissi

12.05.2022
20:17
Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2022 • 9:33
Πώς ο Γιώργος Μαργαρίτης ένωσε σκυλάδες και ροκάδες με ένα του τραγούδι

Πολλά μπορεί να πει κανείς στο άκουσμα του ονόματος Γιώργος Μαργαρίτης. Θες για την ιδιαίτερη και βαριά χροιά της φωνής του, θες για το μάγκικο ύφος των λαϊκών τραγουδιών του που τον συνδέουν απευθείας με το ρεμπέτικο; Ωστόσο λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν πως ο λαϊκός ερμηνευτής έχει ερμηνεύει Ρόρι Γκάλαχερ και μάλιστα όλοι μας γνωρίζουμε αυτή του διασκευή.

Γεννημένος ανήμερα της Εθνικής Επετείου το 1945 σε ένα χωριό, το Πετρωτό Τρικάλων, ο Γιώργος Μαργαρίτης και τα τραγούδια του θύμιζαν πάντα κουτούκι, αναμεμειγμένο με βαρύ σκυλάδικο (καμιά διάθεση μομφής εν προκειμένω) της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Πώς αλλιώς να κατατάξεις μουσικά, ηθολογικά και κοινωνιολογικά κομμάτια όπως το «Κελί 33» για παράδειγμα. Η φτιασιά του ερμηνευτή με τη μικρασιατική καταγωγή είχε κάτι από ρεμπέτικο.

Όταν ο Μαργαρίτης συνάντησε τον Τσιτσάνη

Άλλωστε στα 13, ο Γιώργος Μαργαρίτης του συνάντησε τον Τσιτσάνη, ο οποίος και του μήνυσε να κατέβει στην Αθήνα και να τον βρει, πράγμα που έκανε μόλις δυο χρόνια αργότερα. Επαγγελματικά με το τραγούδι ασχολήθηκε όταν απολύθηκε από την στρατιωτική του θητεία, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές του ’70, τραγουδώντας σε διάφορα νυχτερινά κέντρα και αποκτώντας γνώση και εμπειρίες. Στη δισκογραφία μπήκε το 1981 με τον δίσκο «Εσύ μιλάς στην καρδιά μου», ο οποίος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε χρυσός.

Ο τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης
Ο τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Γιώργος Μαργαρίτης έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 20 δίσκους και έχει συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς. Ωστόσο, ένα τραγούδι σε αρκετά διαφορετικό ύφος θα έλεγε κανείς από εκείνο που τον είχαμε συνηθίσει ήρθε να κάνει «σαματά» στα ελληνικά ραδιόφωνα. Οι λεγόμενοι «έντεχνοι», αλλά και οι πιο λαϊκών τάσεων ραδιοφωνικοί σταθμοί τα λάτρεψαν, παρότι στην καρδιά του το τραγούδι αυτό ήταν αμιγώς ροκ.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης τραγουδά ροκ

Ο λόγος για το τραγούδι «Ο Δρόμοι του Πουθενά» ή όπως όλοι το ξέρουμε εκ του ρεφρέν «δεν με νοιάζει, μη σε νοιάζει οι δρόμοι που τραβάνε»! Ο Γιώργος Μαργαρίτης δέχεται την πρόκληση των 667 και μπαίνει στο στούντιο για το τραγούδι που κυκλοφορεί το 2001 και γίνεται τεράστια επιτυχία. Ωστόσο εκείνο που ίσως δεν θυμούνται πολλοί είναι πως το κομμάτι αυτό, όσο κι αν μοιάζει οξύμωρο είναι διασκευή του Tattoo’d Lady, που είχε ερμηνεύσει το Ρόρι Γκάλαχερ το 1973.

Με την υπογραφή λοιπόν ενός από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες όλων των εποχών και τα βιώματα ενός εκ των πιο σημαντικών λαϊκών τραγουδιστών εν ζωή στην Ελλάδα, γεννήθηκε μια διασκευή που μίλησε τόσο βαθιά στην καρδιά των Ελλήνων κι ας είχε dna ιρλανδικό.

Όπως σημειώνει το λήμμα του μουσικού στην Wikipedia, o Ρόρι Γκάλαχερ θεωρείται ένας απ’ τους κορυφαίους κιθαρίστες της λευκής μπλουζ μουσικής, τόσο για τα ζωηρά του σόλο και τις καινοτόμες ιδέες στη σύνθεση, όσο και για το πάθος και τη δεξιοτεχνία της τραγουδιστικής του ερμηνείας. Πολλοί σύγχρονοι κιθαρίστες της ροκ και της μπλουζ, τον θεωρούν ως την κύρια επιρροή τους. Ακόμα, θεωρείται μια από τις πιο σεμνές και συνεπείς παρουσίες της ροκ μουσικής.

«Οι μαλλιάδες χάλασαν τον Μαργαρίτη»

«Δεν είχα πρόθεση να μοιάζει στον Γκάλαχερ, Αν φέρνει στον μακαρίτη στο ρεφρέν, φταίει ο φίλος μου ο Αγάπιος με κάτι μουσικά καπάκια που κάναμε 20χρονοι στην Σητεία που βάζαμε τραγούδια ο ένας στον άλλον πίνοντας ρακές και άλλα και τρώγοντας μπανάνες» δήλωνε αργότερα στην εφημερίδα «Το Φως» ο Χρήστος Δέτσικας, ο οποίος αναφέρεται σε εκείνον τον δίσκο ως συνθέτης της μουσικής του κομματιού που ερμήνευσε ο Γιώργος Μαργαρίτης.

Δεν είχα πρόθεση να μοιάζει στον Γκάλαχερ, Αν φέρνει στον μακαρίτη στο ρεφρέν, φταίει ο φίλος μου ο Αγάπιος

«Είναι απλώς ο πρώτος έθνικ-πανκ δίσκος του 21ου αιώνα» πρόσθετε ο Θοδωρής Μανίκας και κατέληγε «το έλεγαν ανοιχτά τα τότε στελέχη της Minos, ότι… οι μαλλιάδες χαλάνε τον Μαργαρίτη!». Σε κάθε περίπτωση, ροκάδες και «σκυλάδες» συναντήθηκαν εκείνη την περίοδο πάνω σε αυτό το τραγούδι που ένωσε μεγάλα μουσικά ακούσματα στην Ελλάδα και έγινε πραγματικός ύμνος των ξενύχτηδων. Είτε ξενυχτούν με Deep Purple, είτε με Γιώργο Μαργαρίτη!

Ο Γιώργος Μαργαρίτης
Ο Γιώργος Μαργαρίτης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Γιώργος Μαργαρίτης θα βρεθεί στο «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, την Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 24:00. Ο σημαντικός λαϊκός τραγουδιστής θυμάται μεγάλες στιγμές από την πορεία του στη μουσική, εδώ και 52 χρόνια.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση