Quantcast
11:59
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:59
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Φινλανδία έχει εκλέξει τη νεότερη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία – Η Σάνα Μάριν μεγάλωσε με 2 μαμάδες και έκανε ξέφρενο clubbing εν μέσω κορονοϊού

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν

28.04.2022
08:37
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2022 • 12:16
Η νεαρή πρωθυπουργός από τη Φινλανδία συναντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τη νεότερη πρωθυπουργό από τη μακρινή Φινλανδία και ένα πρόσωπο που έχει απασχολήσει πολλές φορές τα ΜΜΕ παγκοσμίως, όχι πάντα για τις πολιτικές της.

Η Φινλανδή πολιτικός με τη λεπτεπίλεπτη φιγούρα και το χαλαρό, ανέφελο πρόσωπο δύσκολα μπορεί να «περάσει» για πολιτικός στη φασαριόζικη Ελλάδα. Το φύλο της – δυστυχώς – και το νεαρό της ηλικίας της – με θλίψη – καθιστούν τη Σάνα Μάριν ένα πρόσωπο που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν στην πρωθυπουργική καρέκλα της Φιναλνδίας. Κι όμως, το κορίτσι από το Ελσίνκι που μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη γυναίκα σύντροφό της, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του φινλανδικού λαού.

Ο πρόσφατος κατάλογος του περιοδικού TIME, με τις 100 προσωπικότητες, κατονόμαζε τη Φινλανδή πρωθυπουργό ως μία από τις «αναδυόμενες ηγετικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που διαμορφώνουν το μέλλον». Σε μια περίοδο που η Φινλανδία μοιάζει να απειλείται από την πολεμοχαρή Ρωσία και να εξετάζει τις επιλογές ένταξης στο ΝΑΤΟ, η νεαρή πρωθυπουργός καλείται να αποδείξει πως εκτός από ανερχόμενη, είναι ικανή να αντιμετωπίσει μια πολύ σημαντική γεωπολιτική, οικονομική και πολιτική κρίση.

Η πρωθυπουργός από τη Φινλανδία, Σάνα Μάριν
Η πρωθυπουργός από τη Φινλανδία, Σάνα Μάριν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 13:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ομόλογό του από την Φινλανδία, Σάνα Μάριν, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών στους εκπροσώπους του Τύπου.

Μια ζωή σαν παραμύθι

Γεννήθηκε μόλις το 1985 στο Ελσίνικι και είναι ο νεότερος άνθρωπος – ναι η Φινλανδία είχε ξανά στο παρελθόν γυναίκα στο αξίωμα – που αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού στη χώρα της. Για την ακρίβεια είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργούς στη Φινλανδία και η νεότερη στον θώκο στην ιστορία της χώρας της. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν ακόμη πολύ μικρή και εκείνη μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη σύντροφό της. Σπούδασε επιστήμες της διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε από το οποίο αποφοίτησε το 2017.

Η Μαρίν ασχολείται ενεργά με την πολιτική στη Φινλανδία από το 2006. «Το να συμμετέχω και να κάνω τη διαφορά αντιπροσωπεύει για μένα τα πολιτικά δικαιώματα. Για να αλλάξουν τα πράγματα χρειάζεται δέσμευση. Το κράτος πρόνοιας ή οι βασικοί κανόνες της εργασιακής ζωής δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι- είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αποφασιστικών προσπαθειών» έλεγε.

Η Σάνα Μάριν και η Άνγκελα Μέρκελ
Η Σάνα Μάριν και η Άνγκελα Μέρκελ

Το 2015, η Σάνα Μαρίν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στη Φινλανδία. Διετέλεσε μέλος της Μεγάλης Επιτροπής, της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης του Τάμπερε, όπου υπήρξε και Δήμαρχος την περίοδο 2013-2017.

Το 2014, εξελέγη δεύτερη αναπληρώτρια αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Φινλανδία, ενώ από το 2017 έγινε πρώτη αναπληρώτρια αρχηγός του κόμματος.

Η άνοδος στο αξίωμα του πρωθυπουργού στη Φινλανδία

Όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός στη Φινλανδία, η 34χρονη ήταν η νεότερη εν ενεργεία αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο, ενώ το ρεκόρ της κατέρριψε λίγο αργότερα ο έκπτωτος σήμερα Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που συμπλήρωνε τα 34 του χρόνια λίγους μήνες μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία το 2020. Είναι η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Φινλανδίας και η νεότερη εν ενεργεία γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο.

Δεν είμαι ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη από έναν μεσήλικα άνδρα

«Σε κάθε θέση στην οποία έχω βρεθεί ποτέ, το φύλο μου ήταν πάντα το σημείο εκκίνησης (της συζήτησης) – ότι είμαι μια νεαρή γυναίκα», δήλωνε παλιότερα η Σάνα Μάριν στη βρετανική Vogue. «Ελπίζω ότι μια μέρα δεν θα είναι θέμα, ότι αυτή η ερώτηση δεν θα τίθεται. Θέλω να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά. Δεν είμαι ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη από έναν μεσήλικα άνδρα» συμπλήρωνε.

Η γυναίκα από τη Φινλανδία δήλωνε  τον περασμένο Ιανουάριο στο Reuters πως τόσο η ίδια και οι συνάδελφοί της, νεαρές γυναίκες υπουργοί, έχουν γίνει στόχος εκτεταμένης ρητορικής μίσους για το φύλο και την εμφάνισή τους, ενώ βρίσκονται στο αξίωμα.

Η Μάριν ωστόσο, η οποία έχει περισσότερους από 540.000 οπαδούς στο Instagram, τόνισε ότι δεν επιτρέπει στη ρητορική μίσους να επηρεάζει τις αποφάσεις της, αλλά ανησυχεί για το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται όλο και πιο επιζήμια. «Ανησυχώ για τόσους πολλούς άλλους και γι’ αυτό θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν ανεχόμαστε αυτού του είδους τη συμπεριφορά» λέει.

Ο γάμος με τον άνδρα της ζωής της

Το 2018, η Μάριν συνδέθηκε ερωτικά με τον πρώην ποδοσφαιριστή Μάρκους Ραικόνεν, ο οποίος από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν φαίνεται να έχει καμιά συγγένεια με τον οδηγό της Formula 1, Κίμι Ραϊκόνεν. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει μια κόρη την Έμα, που φέτος θα κλείσει τα 4 χρόνια. Επίσημα, ο γάμος τους τελέστηκε οκτώ μήνες αφότου η Μάριν ανήλθε στην εξουσία με το σοσιαδημοκρατικό  κόμμα στη Φινλανδία, τον Αύγουστο του 2020.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε σε μια μικρή τελετή με την οικογένεια και τους φίλους του στην επίσημη κατοικία τους στην Κεσαράντα. Η Σάνα, η οποία φορούσε ένα κομψό μεταξωτό φόρεμα με μακριά μανίκια της Φινλανδής σχεδιάστριας Anni Ruuth, μοιράστηκε φωτογραφίες της να χορεύει με τον νέο της σύζυγο στο Instagram.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

Δίπλα σε ένα από τα στιγμιότυπα, τα οποία τράβηξε ο φωτογράφος Minttu Saarni από το Ελσίνκι, έγραψε: «Είμαι ευτυχισμένη και ευγνώμων που μπορώ να μοιραστώ τη ζωή μου με τον άνδρα που αγαπώ» και πρόσθεσε: «Έχουμε δει και βιώσει πολλά μαζί, έχουμε μοιραστεί χαρές και λύπες και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλον στον πάτο και στην καταιγίδα».

Στιγμιότυπο από τον γάμο της
Στιγμιότυπο από τον γάμο της

Το σκάνδαλο με το clubbing εν μέσω κορονοϊού

Η Μαρίν απασχόλησε σχεδόν όλα τα διεθνή ΜΜΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αποφάσισε να μην διακόψει τη βραδινή της έξοδο, αφού έμαθε ότι είχε εκτεθεί στον κορονοϊό την προηγούμενη ημέρα. Τέσσερις ημέρες αργότερα η πρωθυπουργός της χώρας ζητούσε συγγνώμη λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε ενεργήσει διαφορετικά. Η είδηση πως μια πρωθυπουργός, όσο νεαρή κι αν είναι αυτή έγινε viral σε όλα τα social media, ενώ τα memes με την πρωθυπουργό – clubber έπεσαν βροχή.

Μια από τις δεκάδες συνεντεύξεις για περιοδικά μόδας στην οποία έχει φιλοξενηθεί
Μια από τις δεκάδες συνεντεύξεις για περιοδικά μόδας στην οποία έχει φιλοξενηθεί

Υπήρξαν επίσης πολιτικοί της αντίπαλοι, που της επιτέθηκαν επειδή φιγουράρει συχνά στα εξώφυλλα ορισμένων από τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας στον κόσμο και επειδή συχνά βγαίνει με ποπ τραγουδιστές και influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Ελσίνκι. «Είμαι αυτή που είμαι, μια 36χρονη μητέρα και ένας νέος άνθρωπος που έχει φίλους και κοινωνική ζωή» απαντά εκείνη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση