Quantcast
04:42
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:42
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το φιλί στο στόμα του Ζελένσκι στον Πούτιν – Η αφίσα του Τορινέζου Banksy για την εβδομάδα Pride που καλεί σε «αγάπη» και όχι πόλεμο

Η εικόνα με τους Πούτιν και Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Η εικόνα με τους Πούτιν και Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΕΡΑ

16.06.2022
20:39
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2022 • 9:22
Αντιγράφοντας το περίφημο φιλί του Μπρέσνιεφ, ένας καλλιτέχνης από την Ιταλία στέλνει μήνυμα για την ειρήνη

Σε ένα μοτίβο γνώριμο στην πολιτική και τον ακτιβισμό, οι δύο ηγέτες των εμπόλεμων χωρών, Ουκρανίας και Ρωσίας, ανταλλάσσουν ένα φλογερό φιλί στο στόμα, στους δρόμους του Τορίνο!

Φευ, η εικόνα αποτελεί ένα καλοστημένο η αλήθεια είναι μοντάζ, για τις ανάγκες του μήνα Pride στην ιταλική πόλη του Τορίνο, με βασικό σύνθημα Pride And Love (Περηφάνεια και Αγάπη). Στη διαφημιστική πινακίδα, την οποία οι περαστικοί κοντοστέκονται προκειμένου να την περιεργαστούν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με φόντο τα χρώματα της ρωσικής σημαίας και ο Βολοντιμίρ Ζελέσκι με εκείνα της ουκρανικής, φιλιούνται στο στόμα.

Γυναίκα κοιτάει την εικόνα των Ζελένσκι και Πούτιν
Γυναίκα κοιτάει την εικόνα των Ζελένσκι και Πούτιν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Πρόκειται για ένα έργο του Αντρέα Βίλα, Ιταλού Street Artist που πολλοί τον αποκαλούν στη γειτονική χώρα ως Banksy του Τορίνο. Το μήνυμα που θέλει να περάσει η εικόνα σαφές και μάλιστα με πολύ πλούσιο υπόβαθρο, από την εποχή ακόμη του Ψυχρού Πολέμου και της Σοβιετικής Ένωσης.

Το «κομμουνιστικό» φιλί που άλλαξε τον κόσμο

Ένα από τα πιο διάσημα φιλιά στην ιστορία ήταν μεταξύ του κομμουνιστή ηγέτη Έριχ Χόνεκρ και του Σοβιετικού Λέονιντ Μπρέσνιεφ. Διαβάζουμε στο historyofyesterday, πως το ασύλληπτο γεγονός που έχει γραφτεί στην ιστορία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της 30ής επετείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1979.

Οι ηγέτες που λίγο-πολύ είχαν αποφασίσει τη μοίρα της μισής Ευρώπης, που τότε ήταν χωρισμένη από το σιδηρούν παραπέτασμα, συναντήθηκαν συμβολικά μπροστά στο Τείχος του Βερολίνου. Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ είχε προσκληθεί από τον εκπρόσωπο της κομμουνιστικής εξουσίας στη Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Έριχ Χόνεκερ, για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από τη γέννηση της ανατολικής Γερμανίας. Το Βερολίνο προετοιμαζόταν για τη γιορτή κατά τα κομμουνιστικά πρότυπα.

Αφού ανέβηκαν μαζί στο επίσημο βήμα και ο σοβιετικός ηγέτης εκφώνησε την ομιλία του, στράφηκε προς τον Έρικ Χόνεκερ, αγκαλιάστηκε και στη συνέχεια, προς έκπληξη όλου του κόσμου και χαρά των φωτορεπόρτερ, οι δύο ηγέτες φιλήθηκαν και μάλιστα για πολλή ώρα. Η στιγμή απαθανατίστηκε τέλεια από τον φωτογράφο Regis Bossu και έγινε σύμβολο ενάντια στον αυταρχισμό. Δημοσιεύματα από όλο τον κόσμο δημοσίευσαν τη φωτογραφία και την ονομάζουν απλά, αλλά ουσιαστικά «Το φιλί».

Το φιλί, ωστόσο, αποτελούσε σύμβολο της κομμουνιστικής πολιτικής κουλτούρας. Το «σοσιαλιστικό αδελφικό φιλί» υπήρξε στην πραγματικότητα μια σφραγίδα κατανόησης μεταξύ δύο ηγετών ή ένα σημάδι στενού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών που εκπροσωπούν. Το φιλί δίνεται συχνά στο μάγουλο, ενώ διαβάζουμε πως η παράδοση προέρχεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία και αποτελεί μια μορφή καθημερινής έκφρασης του στενού δεσμού μεταξύ των μελών μιας κοινότητας.

Για τους κομμουνιστές πολιτικούς ηγέτες, το φιλί αυτό ήταν μια τυπική διαδικασία. Το σοσιαλιστικό αδελφικό φιλί δόθηκε επίσης από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επίσης με τον Γερμανό Χόνεκερ.

Όταν το τείχος του Βερολίνου γκρεμίστηκε το 1989, ο σοβιετικός καλλιτέχνης Ντμίτρι Βρούμπελ αποφάσισε να ζωγραφίσει μια επανερμηνεία του φιλιού των δύο. Το γκράφιτι στα ερείπια του τείχους ονομάστηκε από τον καλλιτέχνη «Το φιλί του θανάτου», αλλά στην άκρη της εικόνας είναι γραμμένο: «Ο Θεός να με βοηθήσει να επιβιώσω από αυτή τη θανάσιμη αγάπη».

Έκτοτε, πολλοί ηγέτες έχουν δει τα πρόσωπά τους να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται, σε μια ένδειξη αγάπης (ή και μίσους) στο πολιτικό γίγνεσθαι. Μια εκδοχή του φιλιού αυτού υπάρχει σε κάποιο σοκάκι των Εξαρχείων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της τέως καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Επίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει γίνει γκράφιτι με παρτενέρ αυτή τη φορά τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα φιλά τον Ούγκο Τσάβες στο στόμα σε παλιά διαφημιστική καμπάνια της Benetton
Ο Μπαράκ Ομπάμα φιλά τον Ούγκο Τσάβες στο στόμα σε παλιά διαφημιστική καμπάνια της Benetton

Πριν από χρόνια, η Benetton είχε επιλέξει για τη νέα της διαφημιστική καμπάνια να βάλει τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να φιλά στο στόμα τον ηγέτη της επανάστασης στη Βενεζουέλα, Ούγκο Τσάβες. Στην ίδια καμπάνια, η Μέρκελ φιλούσε τον Σαρκοζί, ο πάπας Βενέδικτος τον Ιμάμη της Αιγύπτου και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση