Quantcast
04:18
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:18
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μια πελώρια μεγαλούπολη αναδύεται μέσα από τους αμμόλοφους στην Αίγυπτο – Οι φαραωνικές βλέψεις των 59 δισ. του αλ-Σίσι

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

18.10.2022

18:15

Η Αίγυπτος ετοιμάζει μια νέα πρωτεύουσα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Ουάσιγκτον

Σε μια έκταση της ερήμου που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Ουάσιγκτον, μια νέα επιδεικτική πρωτεύουσα υψώνεται στην Αίγυπτο, αυτοκρατορική σε κλίμακα και στυλ, ενσαρκώνοντας τις μεγαλεπήβολες φιλοδοξίες του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον μανδύα του ως αδιαμφισβήτητου κυβερνήτη της χώρας.

Η νέα διοικητική πρωτεύουσα λίγο έξω από το Κάιρο περιλαμβάνει το ψηλότερο κτίριο της Αφρικής, μια κρυστάλλινη πυραμίδα και ένα τεράστιο, δισκοειδές παλάτι για τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι, εμπνευσμένο από τα σύμβολα ενός αρχαίου αιγυπτιακού θεού του ήλιου.

Έξι χρόνια προετοιμασίας και με εκτιμώμενο κόστος 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι το πιο μεγαλοπρεπές από μια σειρά μεγαλεπήβολων έργων που χτίζονται από έναν πρόεδρο αποφασισμένο να αναμορφώσει την Αίγυπτο.

Αυτοκινητόδρομοι με οκτώ λωρίδες (4 ανά κατεύθυνση) διασχίζουν τους ετοιμόρροπους δρόμους του Καΐρου, παρακάμπτοντας αρχαίους τάφους και τις πυραμίδες της Γκίζας. Γιγάντιες γέφυρες, φρεσκοχτισμένες, διασχίζουν τον Νείλο. Μια νέα καλοκαιρινή πρωτεύουσα λάμπει στην ακτή της Μεσογείου, λίγο έξω από την πόλη της Αλεξάνδρειας.

Ενθουσιασμός από τον νεαρό Αιγύπτιο αρχιτέκτονα Χάνι Μοχάμεντ: «Θα είναι ένας φάρος για ολόκληρη την Αίγυπτο, όλοι θα θέλουν να έρθουν σε αυτή την πόλη, έστω και για μία μέρα…», λέει χαρακτηριστικά σύμφωνα με την DW. Δεκάδες χιλιάδες εργάτες απασχολούνται κάθε μέρα στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αιγύπτου. Σε περίπου είκοσι ουρανοξύστες έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σκελετός του κτιρίου.

Φαραωνικά έργα σε μια χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Πρόκειται για το μεγαλύτερο από μια σειρά μεγαλεπήβολων έργων που προωθεί ο πρόεδρος. Αλλά καθώς η χώρα κουτσαίνει μέσα από μια τρομερή οικονομική κρίση, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μπορεί να αντέξει οικονομικά τα μεγαλεπήβολα όνειρά του, σημειώνει εκτενές αφιέρωμα της New York Times.

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτίμησε πρόσφατα ότι η Αίγυπτος χρειαζόταν πακέτο διάσωσης 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπίσει τους πιστωτές της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η χώρα επιδιώκει ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ, λέει ότι το πραγματικό ποσό που θα λάβει είναι πολύ μικρότερο και διπλωμάτες ανεβάζουν το ποσό στα 3 δισ. δολάρια.

Ο γυάλινος πύργος στη νέα πρωτεύουσα

Το πιο επιβλητικό κτίριο της πόλης θα είναι ο πύργος Iconic Tower, 385 μέτρων, το πιο ψηλό οικοδόμημα της αφρικανικής ηπείρου. Το κτίριο στεγάζει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το οποίο από το 2023 θα δέχεται τους πρώτους επισκέπτες, αλλά και πολυτελή διαμερίσματα, τα οποία θα πωλούνται σε τιμές που ξεκινούν από 350.000 ευρώ.

Από την κορυφή του κτιρίου, στον 78ο όροφο, οι κατασκευαστές υπόσχονται μία μοναδική θέα στα τοπόσημα της Νέας Διοικητικής Πρωτεύουσας: το Κοινοβούλιο, την πολυτελή κεντρική λεωφόρο των υπουργείων, το νέο μουσουλμανικό τέμενος, αλλά και τον καθεδρικό Ναό της Γέννησης του Ιησού, τον μεγαλύτερο στον αραβικό κόσμο. Θα είναι η μητρόπολη της Κοπτικής Εκκλησίας στη νέα πρωτεύουσα.

Οι κατασκευαστές της Κρατικής Επιχείρησης Μηχανικών και Κατασκευών πλησιάζουν στην ολοκλήρωση του ψηλότερου αυτού κτιρίου στην Αφρική, του 78 ορόφων Iconic Tower, στη νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου που δεν έχει ακόμη πάρει επίσημα το όνομά του.

Ο ουρανοξύστης αποτελεί μέρος μιας επενδυτικής συμφωνίας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα για την κατασκευή του επιχειρηματικού κέντρου της νέας πρωτεύουσας, η οποία θα στεγάσει τελικά 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής της Κίνας για την ανάπτυξη των υποδομών, της πρωτοβουλίας «Η ζώνη του μεταξιού» (Belt and Road). Η πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου (Belt and Road Initiative), παλαιότερα γνωστή ως One Belt One Road, είναι μια παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση το 2013 επενδύοντας σε σχεδόν 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Θεωρείται κεντρικό κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Σι Τζινμπίνγκ, ο οποίος αρχικά ανακοίνωσε τη στρατηγική κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων στην Ινδονησία και το Καζακστάν το 2013.

Τα προβλήματα είναι ήδη παρόντα στη νέα πρωτεύουσα

Στο οικοδομικό συγκρότημα με την ονομασία R3 έχουν ωστόσο εγκατασταθεί οι πρώτοι ένοικοι. Μόνο που δεν λειτουργούν ακόμη τα ασανσέρ. Και αυτό προφανώς δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Ένας από τους ενοίκους κάνει λόγο για κακοτεχνίες και ανεβάζει σχετικό βίντεο με τα σχόλιά του στο διαδίκτυο: «Τα απόνερα τρέχουν στο υπόγειο γιατί οι σωλήνες δεν έχουν καλή μόνωση», λέει.

«Όταν ποτίζουν στον κήπο, το νερό αρχίζει να διαβρώνει τους τοίχους…» Αλλά τί να περιμένει κανείς, όταν η διαφθορά έχει επεκταθεί παντού, λέει ένοικος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση