02:57
15/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:57
15/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ουκρανία: Το συμβολικό εξώφυλλο του ελληνικού Marie Claire με την λέξη «ВОЛЯ» που σημαίνει ελευθερία στα ουκρανικά

Το εξώφυλλο του Marie Claire για την Ουκρανία

Το εξώφυλλο του Marie Claire για την Ουκρανία

15.03.2022
16:37
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2022 • 7:38
Ένας γερανός φέρνει το μήνυμα για ειρήνη στην Ουκρανία

Το συγκινητικό εξώφυλλο του ελληνικού Marie Claire πέρασε το μήνυμα για αλληλεγγύη και ελευθερία ακόμη και στους αμυνόμενους πολίτες στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού Marie Claire, παρακολουθούμε έναν συννεφιασμένο ουρανό, στον οποία πετά ένας πελαργός ή γερανός. Από κάτω αναγράφεται η λέξη ВОЛЯ, που στα ουκρανικά σημαίνει «ελευθερία».

Το εξώφυλλο του Marie Claire για την Ουκρανία
Το εξώφυλλο του Marie Claire για την Ουκρανία

Το εξώφυλλο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους Ουκρανούς, καθώς ο λογαριασμός του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας στο Instagram ανάρτησε την εικόνα κάνοντας ειδική αναφορά τόσο στη λέξη ειρήνη, όσο όμως και στον γερανό που απεικονίζεται σε αυτή.

Οι γερανοί αποτελούν σύμβολα της λαϊκής παράδοσης σε πολλές χώρες του κόσμου. Συνήθως, συνδέονται με την ελευθερία και την τιμή, τη βασιλική εξουσία, το κύρος και τη μακροζωία. Πιστεύεται ότι τα μέρη όπου ζουν φέρνουν καλή τύχη.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ukraine UA (@ukraine.ua)

Υπάρχει ένας ενδιαφέρων αρχαίος ιαπωνικός θρύλος για αυτά τα πουλιά. Αυτός σημειώνει λοιπόν ότι η ευχή εκείνου που καταφέρνει να  φτιάξει χίλιες μικρές φιγούρες γερανών από χαρτί (origami) θα πραγματοποιηθεί σίγουρα.

Στην Ουκρανία οι γερανοί συνδέονται με πολύ καλά πλάσματα που σκοτώνουν επικίνδυνα φίδια, κάνουν σπουδαία δουλειά και θεωρούνται βοηθοί της φύσης. Καθώς οι γερανοί φεύγουν από τα σπίτια τους την εποχή του φθινοπώρου όταν κάνει κρύο και επιστρέφουν την άνοιξη, είναι σύμβολα αγωνίας για μια πατρίδα.

Η αλληλεγγύη στην Ουκρανία στα εξώφυλλα εφημερίδων και περιοδικών

Τα περιοδικά του δυτικού κόσμου έχουν στηλιτεύσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από το πρώτο λεπτό, ενώ πέραν των δηκτικών πρωτοσέλιδων για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πολλά ήταν τα εξώφυλλα με εικόνες από τον πόλεμο.

Το αμερικανικό περιοδικό Time στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία και αποφάσισε να κυκλοφορήσει το νέο τεύχος του με εξώφυλλο γραμμένο στην ουκρανική γλώσσα.

Το συγκλονιστικό cover του εμβληματικού περιοδικού είναι ντυμένο στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, κίτρινο και μπλε, ενώ ο τίτλος του περιοδικού γράφει χαρακτηριστικά στα ουκρανικά: «Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο και ο κόσμος το σκοτάδι». Πρόκειται για λόγια του ίδιου του Ζελένσκι στην ιστορική ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο την 1η Μαρτίου.


Το νέο τεύχος του Time θα κυκλοφορήσει στις 14 Μαρτίου, εις ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης στην Ουκρανία.

Το κεντρικό άρθρο του νέου τεύχους με τίτλο «Πώς ο Ζελένσκι υπερασπίστηκε την Ουκρανία και ένωσε τον κόσμο», αναφέρεται στην πορεία του προέδρου της Ουκρανίας και την μεταμόρφωσή του πραγματικό ηγέτη του κράτους σε καιρό πολέμου.

Ο Πούτιν, ουρακοτάγκος στο Charlie Hebdo

Στις αρχές Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανιζόταν ως ουρακοτάγκος πάνω στο κουμπί των πυρηνικών όπλων είναι το νέο εξώφυλλο του σατιρικού γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo. Το θέμα του δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετική πολιτική Πούτιν.

«Στο δρόμο για τον 21ο αιώνα», γράφει χαρακτηριστικά το εξώφυλλο ενώ ο πιθηκόμορφος Πούτιν ουρεί πάνω στο κουμπί των πυρηνικών όπλων με κίνδυνο να το πατήσει.

https://twitter.com/Charlie_Hebdo_/status/1498704627667189762

Η εντολή Πούτιν να τεθούν σε συναγερμό οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας θύμισε κίνηση ψυχροπολεμικής πυρηνικής κρίσης και έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα ασφαλείας με τα πυρηνικά όπλα.

Το ιδιαίτερο εξώφυλλο του New Yorker

Με ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο κυκλοφόρησε την περασμένη  εβδομάδα και νέο τεύχος του New Yorker. Στο cover του εμβληματικού αμερικανικού περιοδικού φιγουράρει το πρόσωπο των ημερών που δεν είναι άλλος από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Στο εντυπωσιακό illustration ο Ζελένκσι, ντυμένος με στρατιωτική στολή κυματίζει την ουκρανική σημαία με φόντο καπνούς από εκρήξεις και βομβαρδισμούς. Παράλληλα, κοιτά, συμβολικά, προς τη Δύση ενώ στέκει μόνος του. Το περιοδικό επισημαίνει ότι η εικονογράφηση του εξωφύλλου, είναι του Barry Blit και ονομάζεται «Resilience», δηλαδή «Ανθεκτικότητα».

Το εξώφυλλο του New Yorker για την Ουκρανία
Το εξώφυλλο του New Yorker για την Ουκρανία

Ο πρώην κωμικός ηθοποιός έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε πραγματικό ηγέτη για την χώρα του, με τα σχόλια παγκοσμίως να είναι διθυραμβικά.

«Ουκρανία – Τα παιδιά του πολέμου» στη Liberation

Το εξώφυλλο της Liberation την περασμένη Πέμπτη είχε τίτλο «Ουκρανία – Τα παιδιά του πολέμου» και μια φωτογραφία που ραγίζει καρδιές: Δύο μικρά παιδιά τρομαγμένα και αγκαλιασμένα κάτω από την ίδια κουβέρτα να κοιτούν με απορία τον φωτογραφικό φακό.

https://twitter.com/libe/status/1502004721787228162

«Θύματα των βομβαρδισμών, όπως στο νοσοκομείο στη Μαριούπολη, την Τετάρτη, στην εξορία ή χωρισμένα από τους γονείς τους. Είναι η ίδια γενιά που θυσιάζεται από τον Πούτιν», γράφει χαρακτηριστικά στο εξώφυλλο της γαλλικής έκδοσης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση