Ο πόλεμος στην Ουκρανία θάμπωσε μια για πάντα την εικόνα του ηγέτη της Ρωσίας στη Δύση και έκανε ακόμη και εκείνους που έμοιαζαν γοητευμένοι από το ματσό, αυταρχικό ύφος του Βλαντιμίρ Πούτιν να αλλάξουν γραμμή πλεύσης.
Η δικαιολόγηση μιας εισβολής βαίνει ενάντια στην λογική και την ανθρωπιά, παρά το γεγονός πως δεν θα ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ένας ηγέτης επιχειρεί να δικαιολογήσει έναν πόλεμο. Αυτή τη φορά όμως οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από την Ουκρανία, αλλά και η λίγο πολύ ενιαία στάση απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν άφησαν περιθώρια για παρερμηνείες.
Κι αν η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 είχε αντιμετωπιστεί από δημόσια πρόσωπα στη Δύση με κάποια ανοχή, ο τωρινός πόλεμος έσβησε και τα τελευταία προσχήματα δικαιολόγησης των ενεργειών Πούτιν. Μοναδική εξαίρεση σε αυτή την μαζική στροφή, ένας ηθοποιός δευτεροκλασάτων ταινιών δράσης.
Ο τελευταίος υποστηρικτής του Πούτιν στη Δύση
Σε ένα αριστοκρατικό εστιατόριο στη Μόσχα, η σαμπάνια έρεε καθώς οι καλεσμένοι με κοκτέιλ φορέματα και ακριβά κοστούμια χόρευαν τη νύχτα. Όλοι τους βρέθηκαν εκεί για τα 70ά γενέθλια του Στίβεν Σιγκάλ, του αμερικανικής καταγωγής ηθοποιού γνωστού για τους ρόλους του σκληροτράχηλου αστυνομικού και στρατιωτικού σε ταινίες δράσης.
«Ο καθένας από εσάς, είστε η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Και σας αγαπώ όλους» φέρεται να είπε σε μια πρόποση ο ηθοποιός. «Στεκόμαστε μαζί, στα δύσκολα και στα δύσκολα», πρόσθεσε.
Γύρω από το τραπέζι των γενεθλίων βρίσκονταν ορισμένοι από τους πιο ένθερμους υποστηρτικτές του Κρεμλίνου, μεταξύ αυτών και η αρχισυντάκτρια του κρατικά ελεγχόμενου ειδησεογραφικού δικτύου RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, και ο Βλαντιμίρ Σολόβιεβ, ένας από τους πιο διαβόητους προπαγανδιστές της χώρας, ο οποίος μετέφραζε την ομιλία του Σιγκάλ στα ρωσικά.
Ο ηθοποιός, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως βουδιστής, έχει εδώ και καιρό στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ του χορηγήθηκε η ρωσική υπηκοότητα το 2016. Στο παρελθόν είχε αποκαλέσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν «πολύ λογική» και έχει χαρακτηρίσει τον πρόεδρο ως «έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή ηγέτες του κόσμου».
Ο Στίβεν Σιγκάλ δεν έδειξε να πτοείται από την ρωισκή εισβολή και μάλιστα ενέτεινε τις δηλώσεις συμπαράστασης προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι μια «εξωτερική οντότητα» έφταιγε που έφερε τις δύο χώρες αντιμέτωπες.
Επιχείρηση σαγήνης στη Δύση
Σύμφωνα με τον Guardian, το Κρεμλίνο και τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης καλλιεργούσαν επί δεκαετίες τη φιλία του Πούτιν με δυτικές διασημότητες, όπως ο Σίγκαλ, σε μια προσπάθεια που πολλοί είδαν ως επιχείριση να ενισχύσουν την εικόνα του τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
«Ο κύριος στόχος όλων αυτών ήταν να καταδειχθεί ότι το μοντέλο κοινωνίας της χώρας είναι ελκυστικό για τους ξένους», δήλωσε ο Μαρκ Γκαλεότι, συγγραφέας του βιβλίου «Είναι ανάγκη να μιλήσουμε για τον Πούτιν» (We Need to Talk About Putin) και υψηλά ιστάμενος συνεργάτης του Royal United Services Institute.
Ωστόσο, ο αριθμός των δυτικών αστέρων και πολιτικών που, όπως ο Σίγκαλ, εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να περάσουν «δια πυρός και σιδήρου» για χάρη του Πούτιν μειώθηκε ραγδαία τον τελευταίο μήνα, με πολλούς να επιθυμούν να πάρουν αποστάσεις από μια χώρα που κατηγορείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εισβολής.
Το φλερτ που έγινε πικρία με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσεγγίσει πολλούς ηθοποιούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του υπήρξε και ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο θερμόαιμος, πλην ταλαντούχος Γάλλος ηθοποιός που ήδη από το 2013 είχε αποκτήσει και τη ρωσική υπηκοότητα.
Έλα όμως που την επομένη του πολέμου, ο Ντεπραντιέ καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας και μάλιστα κατήγγειλε «τις τρελές, απαράδεκτες υπερβολές των ηγετών τους όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν» στην Ουκρανία. Όπως είπε ο λαός της Ρωσία δεν φταίει σε τίποτα.
«Είχα πάντα μια ιδιαίτερη αγάπη για τον ρωσικό λαό, που τόσο καλά περιγράφεται από τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι, τον Γκόγκολ, τον Πάστερνακ και τόσους άλλους καλλιτέχνες… τον Τσαϊκόφσκι, τον Προκόφιεφ, τον Σοστακόβιτς» δήλωσε. Ο Ντεπαρντιέ είχε γίνει Ρώσος πολίτης, στηλιτεύοντας τη φορολογική πολιτικής της χώρας του το 2013.
Σε επιστολή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση εκείνη την εποχή, ο Ντεπαρντιέ αναφωνούσε: «Αγαπώ πολύ τον πρόεδρό σας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και αυτό είναι αμοιβαίο». Ο Πούτιν απένειμε προσωπικά τη ρωσική υπηκοότητα στον Ντεπαρντιέ εκείνη τη χρονιά σε ένα ειδικό δείπνο, όπου οι δυο τους πόζαραν αγκαλιασμένοι για τους φωτογράφους.
Ωστόσο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάρτιο, ο Ντεπαρντιέ, ο οποίος αντιμετωπίζει σήμερα κατηγορίες για βιασμό στη Γαλλία, κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει και να διαπραγματευτεί». Ο Ντεπαρντιέ είπε ακόμη ότι θα δωρίσει όλα τα έσοδα από τις τρεις εμφανίσεις του στο Παρίσι (1-3 Απριλίου) στους «Ουκρανούς, θύματα αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου».
Ήδη από την 1η Μαρτίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είχε απευθύνει έκληση να «για κατάπαυση του πυρός και διαπραγμάτευση». «Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν πάντα αδελφικές χώρες. Είμαι εναντίον αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου. Εγώ λέω να σταματήσουν τα όπλα και να διαπραγματευτούμε», έλεγε.
Τα σχόλια του Ντεπαρντιέ έγιναν δεκτά με οργή στη Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να λέει ότι ο ηθοποιός «δεν κατανοεί πλήρως» την κατάσταση στην Ουκρανία. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, Ρώσοι αξιωματούχοι κάλεσαν τον Πούτιν να ακυρώσει τη ρωσική υπηκοότητα του Ντεπαρντιέ.
Η αλλαγή στάσης απέναντι στον Πούτιν από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Όπως σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα, η κριτική σε βάρος του Πούτιν και της ρωσικής επιχείρησης εντάθηκε αφότου έκαναν τον γύρο του κόσμου οι φιρκαλεότητες από την Μπούτσα με πτώματα αμάχων να είναι σωριασμένα στους δρόμους. Η σορός της γυναίκας με τα κόκκινα νύχια στοίχειωσε πραγματικά την κοινή γνώμη σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.
Το περασμένο Σάββατο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραδέχθηκε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος και λυπημένος» από τη συμπεριφορά του Ρώσου ηγέτη.
Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Ιταλίας, που το τελευταίο διάστημα υπήρξε απορροφημένος με τον γάμο (που δεν ήταν γάμος) με την κατά 50 χρόνια νεότερη σύντροφό του, θεωρείται ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Πούτιν στη Δύση.
Όπως θυμίζει ο Guardian, ο Σίλβιο είχε περπατήσει περιχαρής πλάι στον Πούτιν σε αμπελώνα της Κριμαίας λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Μόσχα το 2014. Σήμερα ωστόσο, ο Ιταλός δισεκατομμυριούχος καταλογίζει στη Ρωσία «τη φρίκη των σφαγών αμάχων στη Μπούτσα και σε άλλα μέρη, πραγματικά εγκλήματα πολέμου».
Και ο Όλιβερ Στόουν γύρισε την πλάτη στον Βλαντιμίρ Πούτιν
Λίγο αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία, ο βετεράνος Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, ο οποίος έχει υπερασπιστεί τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία στα ντοκιμαντέρ του και το 2017 πραγματοποίησε σειρά συνεντεύξεων με τον Ρώσο ηγέτη, έγραψε στο Twitter ότι η “επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία” ήταν “λάθος”.
“Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς επιθετικούς πολέμους στη συνείδησή τους, αυτό δεν δικαιολογεί την επιθετικότητα του κ. Πούτιν στην Ουκρανία. Μια ντουζίνα λάθη δεν κάνουν ένα σωστό. Η Ρωσία έκανε λάθος που εισέβαλε”.
«Αλλά τώρα, είναι πολύ αργά. Ο Πούτιν επέτρεψε στον εαυτό του να δελεαστεί και έπεσε στην παγίδα που του έστησαν οι ΗΠΑ και δέσμευσε τον στρατό του, ενδυναμώνοντας τα χειρότερα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει η Δύση. Πιθανότατα, νομίζω, έχει παραιτηθεί από τη Δύση, και αυτό μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ σε μια Τελική Αντιπαράθεση. Δεν φαίνεται να υπάρχει δρόμος επιστροφής» έγραψε μεταξύ άλλων ο Όλιβερ Στόουν, σφοδρός επικριτής των αμερικανικών επεμβάσεων ανά τον κόσμ
«Οι μόνοι που χαίρονται γι’ αυτό είναι οι Ρώσοι εθνικιστές και η λεγεώνα όσων μισούν τους Ρώσους, οι οποίοι επιτέλους πήραν αυτό που ονειρεύονταν για χρόνια, δηλαδή ο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο, η CIA, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης – και μην παραβλέπετε τη Νούλαντ και τη μοχθηρή νεοταξίτικη συμμορία της στην Ουάνσιγκτον» συνέχισε ο σκηνοθέτης.