14:52
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:52
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η ημέρα που ο εκδότης της «Βραδυνής», Τζώρτζης Αθανασιάδης δολοφονήθηκε στο γραφείο του – Ένα έγκλημα που παραμένει ανεξιχνίαστο 40 χρόνια

Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

19.03.2023
16:26
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2023 • 9:46
Ο εκδότης Τζώρτζης Αθανασιάδης δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1983 στο γραφείο του

Ο εκδότης Τζώρτζης Αθανασιάδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912, ήρθε στην Ελλάδα και για κάποια χρόνια ασχολήθηκε με τη λογιστική και τα οικονομικά.

Αργότερα έστησε με τον αδερφό του, τον Πάνο, την ιστορική εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ενώ έφτιαξε την «Ημέρα» κι έπειτα ήρθε η εποχή της «Βραδυνής». Το 1962, ο Αθανασιάδης, ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας, η οποία έγινε το σημείο αναφοράς των καραμανλικών την περίοδο της αυτοεξορίας του Καραμανλή στο Παρίσι.

Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης διατηρούσε στενή φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ήταν θερμός υποστηρικτής του.

Μάλιστα, το βράδυ της 23ης Ιουλίου 1974, μια ημέρα δηλαδή πριν επιστρέψει στην Ελλάδα από τη Γαλλία ο Καραμανλής, κυκλοφόρησε το ιστορικό φύλλο της «Βραδυνής» με βασικό τίτλο «ΕΡΧΕΤΑΙ» και ολοσέλιδη φωτογραφία του Καραμανλή.

Η «Βραδυνή» τότε πούλησε 320.000 φύλλα – αριθμός ρεκόρ, που ακόμα παραμένει ακατάρριπτος.

Η συγκίνηση του Καραμανλή όταν επισκέφτηκε την οικογένεια του Αθανασιάδη μετά τη δολοφονία
Η συγκίνηση του Καραμανλή όταν επισκέφτηκε την οικογένεια του Αθανασιάδη μετά τη δολοφονία / Φωτογραφία: Μηχανή του Χρόνου

Εκδότης Τζώρτζης Αθανασιάδης: Η δολοφονία που σόκαρε την Ελλάδα

Σαν σήμερα στις 19 Μαρτίου 1983, ο εκδότης Τζώρτζης Αθανασιάδης δολοφονήθηκε μέσα στα γραφεία της εφημερίδας, στην οδό Πειραιώς 9-11 κοντά στην Ομόνοια. Εκείνη την ημέρα ήταν το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, όπως γράφει το Wikipedia.

Ο Αθανασιάδης πάντα εκείνες τις ώρες, τα σαββατόβραδα, έπαιζε τάβλι με τον φίλο του τον Βαγγέλη Κουλιμπίνη. Τότε ήταν που ο τηλεφωνητής της «Βραδυνής», ο Τάκης Αναγνωστόπουλος, ενημέρωσε τον Αθανασιάδη πως κάποιος τον ζητούσε. Τον ρώτησε αν θα δεχτεί τον άγνωστο, που ήθελε να του πει κάτι πολύ σημαντικό. Ο Αθανασιάδης είπε στον τηλεφωνητή να οδηγήσει τον άγνωστο στο γραφείο του.

Ο άγνωστος άνδρας παρέμενε 2-3 λεπτά μέσα στο δωμάτιο της βιβλιοθήκης, που ήταν στον ίδιο όροφο με το γραφείο του Αθανασιάδη. Στη συνέχεια, μπήκε μέσα ο Αθανασιάδης και ακούστηκε να λέει «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, είναι αδύνατον».

Ο άγνωστος έφυγε και γύρισε αμέσως κρατώντας ένα τσαντάκι. Μπήκε μέσα και πυροβόλησε πισώπλατα τον Αθανασιάδη. Στη συνέχεια έστρεψε το όπλο του προς τον Κουλουμπίνη, που είχε βγει από το γραφείο και περίμενε δίπλα.

Τον πυροβόλησε, αλλά η σφαίρα διαπέρασε το στήθος του. Ο φίλος του Αθανασιάδη διακομίστηκε στο νοσοκομείο και έπειτα από μέρες νοσηλείας πήρε εξιτήριο. Η σφαίρα δεν του πείραξε ζωτικό όργανο. Αντίθετα, ο εκδότης που δέχθηκε στην πλάτη τα βλήματα, έπεσε νεκρός εκεί μπροστά στο γραφείο του.

Το σκίτσο της δολοφονίας του Τζώρτζη Αθανασιάδη
Το σκίτσο της δολοφονίας του Τζώρτζη Αθανασιάδη / Φωτογραφία: Μηχανή του Χρόνου

Εκδότης Τζώρτζης Αθανασιάδης: Έρευνες στο σκοτάδι

Η δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Ο εισαγγελέας Γιώργος Θεοφανόπουλος – ο οποίος θα πέσει και ο ίδιος νεκρός την Πρωταπριλιά του 1985, χτυπημένος από την οργάνωση «Αντικρατική Πάλη» – θα υποστηρίξει ότι το έγκλημα ήταν πολιτικό.

Δύο ημέρες μετά τη δολοφονία, μια γυναίκα ενημέρωσε τηλεφωνικά τις Αρχές πως, σε κάδο σκουπιδιών στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Σταδίου στην Αθήνα, υπάρχει προκήρυξη που φέρει την υπογραφή της «Αντιστρατιωτικής Πάλης» και η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του Αθανασιάδη. Όμως την επόμενη, η οργάνωση αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή.

Το πτώμα του Αθανασιάδη
Το πτώμα του Αθανασιάδη / Φωτογραφία: Μηχανή του Χρόνου

Η δολοφονία αποδόθηκε σε παρακρατικούς, ωστόσο ακούστηκαν κι άλλες θεωρίες. Όπως για παράδειγμα ότι ο Αθανασιάδης δολοφονήθηκε από τον υπόκοσμο επειδή χρωστούσε λεφτά σε τοκογλύφους ή ότι δολοφονήθηκε από ελληνική ή ξένη μυστική υπηρεσία που επιθυμούσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό κτλ.

Η αστυνομία, δυο χρόνια μετά τη δολοφονία, συλλαμβάνει τον Ντάνο Κρυστάλλη (δημοσιογράφο, που υπήρξε γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΑ, και στη συνέχεια προσλήφθηκε στην ΕΡΤ).

Στο σπίτι του Ντάνου Κρυστάλλη βρέθηκαν αδημοσίευτες προκηρύξεις της Αντιστρατιωτικής Πάλης. Ο Ντάνος Κρυστάλλης δήλωσε ότι ως «πράκτορας διείσδυσης», είχε έρθει με εντολή της ΚΥΠ σε επαφή με την τρομοκρατική οργάνωση και έτσι έπεσαν στα χέρια του οι προκηρύξεις.

Το δικαστήριο κατέληξε ότι ο Κρυστάλλης δεν είχε πάρει μέρος στη δολοφονία του Αθανασιάδη και έτσι η δολοφονία του Αθανασιάδη παρέμεινε ανεξιχνίαστη.

Η ιστορία της εφημερίδας, «Βραδυνή»

Η Βραδυνή, ή απλά Βραδυνή, είναι μια αθηναϊκή ελληνική εφημερίδα. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1923, μένοντας στα περίπτερα έως το 1989.

Επαναλειτούργησε το 1997, συνεχίζοντας την καθημερινή κυκλοφορία της έως την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013, κρατώντας ανοικτή την κυριακάτικη έκδοση, η οποία από τις αρχές του 2017, κυκλοφορεί από το Σάββατο.

Το 1973 η Βραδυνή δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, που καλούσε το στρατιωτικό καθεστώς να αποκαταστήσει τον Βασιλιά Κωνσταντίνο. Ως αποτέλεσμα η ελληνική δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του εκδότη και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1973 το απριλιανό καθεστώς έκλεισε με τη συνδρομή της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΣΑ) την εφημερίδα, λόγω ενός άρθρου που ασκούσε κριτική στη κυβέρνηση για την έλλειψη ενεργειών προς αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση