01:41
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:41
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Είναι αλήθεια οι serial killer «σατανικές» ιδιοφυΐες; – Η επιστήμη έχει την απάντηση για τα «σκοτεινά» μυαλά των μανιακών δολοφόνων

Είναι οι serial killer ιδιοφυΐες / Φωτογραφία: Unsplash

Είναι οι serial killer ιδιοφυΐες / Φωτογραφία: Unsplash

07.07.2022
08:30
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2022 • 12:02
Με τη βοήθεια της επιστήμης και παρότρυνση των φίλων μας στο podcast Dumb & Dahmer σκιαγραφούμε τη νοημοσύνη των serial killer

Έχετε σκεφτεί ποτέ με τρόμο, πως οι άνθρωποι που έχουν ντυθεί τον μανδύα του serial killer μπορεί να είναι πραγματικά πανέξυπνοι, τετραπέρατοι; Πώς αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί η μεθοδολογία τους, ο τρόπος με τον οποίο εκτελούν τα φρικτά τους εγκλήματα διαφεύγοντας για καιρό από την τσιμπίδα του νόμου;

Η αλήθεια είναι πως, ευτυχώς για μάς, ο όρος serial killer είναι μια έννοια συνώνυμη με κινηματογραφικές ταινίες τρόμου. Παρότι η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ μεγάλο ιστορικό φρικτών εγκλημάτων, σπάνια αυτά αφορούν σε κατά συρροή δολοφονίες. Αυτό συχνά, δημιουργεί την εντύπωση πως οι serial killer είναι άνθρωποι σαν τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, σατανικοί, διεστραμμένοι, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα παρατηρητικοί και έξυπνοι.

Σε μια ταινία, ο κακός πρέπει να είναι άξιος αντίπαλος του ήρωα, πολλώ δε μάλλον όταν ο τελευταίος είναι αστυνομικός που αναζητά τα ίχνη ενός serial killer. Είναι όμως έτσι τα πράγματα και στην κανονική ζωή; Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το πανεπιστήμιο του Ranford διαθέτει Κέντρο Πληροφόρησης για Serial Killer, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για το προφίλ των μανιακών δολοφόνων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το φύλο, η φυλή, ο τρόπος που δολοφονούν και άλλα πολύ αναλυτικά – και ανατριχιαστικά – στοιχεία, το μέσο IQ των serial killer διαχρονικά υπολογίζεται σε σκορ 94,5, ελαφρώς πιο κάτω από το ελάχιστο όριο του γενικού πληθυσμού. Έχει μάλιστα καταγραφεί και δολοφόνος κατά συρροή με αυτό που σε απλά ελληνικά θα αποκαλούσαμε «iq ραδικιού», καθώς κατέγραψε σκορ 54. Για να αντιληφθείτε τα μεγέθη, το μέσο IQ στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 95 και 105.

Εγκέφαλος και άνθρωπος
Εγκέφαλος και άνθρωπος / Φωτογραφία: Twitter

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το IQ κάθε ατόμου μετράται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα. Τα μοντέρνα τεστ IQ δίνουν αποτελέσματα για διάφορα νοητικά πεδία (όπως μαθηματική ικανότητα, οπτική ικανότητα, γλωσσική ικανότητα κ.τ.λ.), με το συνολικό σκορ να υπολογίζεται από τις υποκατηγορίες.

Μια ιδιοφυΐα και serial killer

Στο Top 5 των πιο ευφυών serial killer ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ranker, το οποίο υποστηρίζει πως διαθέτει το σκορ IQ, ορισμένων από τους πιο απεχθείς και παράλληλα έξυπνους δολοφόνους, ο Έντμουντ Κέμπερ.  Περιγράφεται από τους ερευνητές ως «γεννημένος δολοφόνος» και όχι άδικα. Ο συγκεκριμένος γίγαντας, που στην πρώτη όψη μοιάζει και καλόκαρδος, ήταν η αφορμή για να αναζητήσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον δείκτη ευφυΐας των serial killer.

Βλέπετε, αποτελεί τον δεύτερο κατά συρροή δολοφόνο με τον οποίο καταπιάνονται στο αντίστοιχο Podcast, οι φίλες μας Έλενα και Ειρηνέλλα. Τα κορίτσια του Dumb and Dahmer άφησαν τον αποκρουστικό Candyman για να ασχοληθούν αυτή την εβδομάδα με έναν serial killer που θα μπορούσε, αν δεν είχε διαπράξει τόσους φόνους, να είναι ενδεχομένως ένα λαμπρό μυαλό της ανθρωπότητας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@dumbanddahmer_podcast)

Ο γίγαντας με το διεστραμμένο μυαλό

Με ύψος 2,05 μ., βάρος πάνω από 160 κιλά και IQ 145, ήταν πανίσχυρος τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Στα θύματά του περιλαμβάνονταν οι παππούδες του, αρκετές γυναίκες, ακόμη και η ίδια του η μητέρα – πολλοί εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των δολοφονιών του ήταν περίπου 10. Από το Μάιο του 1972 ως τον Απρίλιο του επόμενου έτους, έβαψε τα χέρια του με το αίμα τουλάχιστον 8 έφηβων και νεαρών κοριτσιών.

Σκότωσε τους παππούδες του και τη μητέρα του, turning point για να σταματήσει τα φονικά

Πριν ξεκινήσει το μπαράζ δολοφονιών – είχε σκοτώσει βέβαια τους παππούδες του – διαγνώστηκε με σχιζοφρένια και έμεινε για 7 χρόνια, ως τα 21 του, σε ψυχιατρική κλινική για νεαρούς εγκληματίες. Εκεί, αποδεικνύοντας πως ήταν πολύ έξυπνος, υπήρξε υπόδειγμα κρατούμενου και συνήθιζε να βάζει ψυχολογικά τεστ σε συγκρατούμενούς του. Αργότερα δήλωσε ότι μέσα από αυτά τα τεστ κατάφερε να χειραγωγήσει τους ψυχιάτρους για την κατάστασή του.

Σε μια πραγματικά σατανική κίνηση ιδιοφυΐας, πιστεύεται ότι κρατούσε τα κεφάλια κάποιων από τα θύματά του για μέρες πριν τα ξεφορτωθεί. Κατάφερε να αποφύγει τις διωκτικές αρχές επί εννέα ολόκληρα χρόνια. Παρότι μοιάζει εμετικό, οι αφηγήσεις των εγκλημάτων του, περιγράφουν πως κατάφερε με την τρομακτική του πειθώ – εντάξει και την απειλή όπλου – να πείσει ένα από τα θύματά του να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο στο οποίο ήταν ενδεχομένως ασφαλής και να του επιτρέψει να μπει, να τη βιάσει και να τη σκοτώσει.

Παραδόθηκε μόνος στις Αρχές που αδυνατούσαν να τον συλλάβουν

Αν και σε μια ανατροπή που τον διαχωρίζει από τους άλλους δολοφόνους που δεν καταθέτουν εύκολα τα όπλα, παραδόθηκε αυτοβούλως και ζήτησε τη θανατική ποινή, η οποία ωστόσο δεν του επιβλήθηκε, Αντιθέτως έλαβε ποινή οκτώ φορές ισόβια κάθειρξη! Ο serial killer είχε σκοτώσει νωρίτερα και τη μητέρα του, ίσως την πηγή του κακού στη διαταραγμένη του προσωπικότητα και πίστευε πως δεν είχε πλέον νόημα να συνεχίσει τους φόνους.

Αφού καταδικάστηκε σε ισόβια, υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος μέσα στις φυλακές. Φρόντιζε τους συγκρατούμενούς του, τους έκλεινε ραντεβού με ψυχιάτρους και προσπαθούσε να τους βοηθήσει με τις δικαστικές τους υποθέσεις. Επιπλέον, έγραψε με την, κατά πώς φαίνεται μοναδική του φωνή, 5.000 audiobooks ως το 2015 όταν και εξαιτίας ενός ισχαιμικού επεισοδίου σταμάτησε κάθε του δραστηριότητα.

Ο serial killer, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αφέωνται οι αμαρτίες του, έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις με σκοπό να σταματήσει ανθρώπους σαν κι εκείνον να αφαιρούν ζωές. «Το να σκοτώνει δεν είναι απλώς έγκλημα, είναι κάτι φρικτό από το οποίο δεν μπορείς να σταματήσεις όταν ξεκινήσεις» δήλωνε.

Ακούστε το νέο Podcast του Dumb & Dahmer

Αλλά επειδή εμείς δεν έχουμε συμπεριλάβει παρά ελάχιστες από τις πληροφορίες για τον ιδιοφυή κύριο Εντ (σημειωτέον υπάρχει serial killer που έχει IQ 207!), η Ειρηνέλλα και η Έλενα έχουν την κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια για την ιστορία του. Καλή Ακρόαση!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση