Quantcast
15:38
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:38
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Έγκλημα τιμής»: Ο αψύς 29χρονος Μανιάτης που δολοφόνησε την άτυχη ανιψιά του με το δίκαννο – «Τη σκότωσα για την ατιμία της»

Το έγκλημα σε βάρος της νεαρής Αλεξάνδρας τη μακρινή δεκαετία του '70

Το έγκλημα σε βάρος της νεαρής Αλεξάνδρας τη μακρινή δεκαετία του '70

28.08.2022
09:35
Τελευταία ενημέρωση: 28/08/2022 • 18:35
Το έγκλημα σε βάρος μιας νεαρής κοπέλας που ήρθε στην Αθήνα για να φτιάξει τη ζωή της

Το δίκαννο ηχεί μέσα στην κάμαρη της άτυχης κοπέλας, το κρανίο της οποία συνθλίβεται από την φρικιαστική πράξη του θείου της. Ένα έγκλημα που οι οικείοι του αψύ Μανιάτη προσπάθησαν να βαφτίσουν «έγκλημα τιμής».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η νεαρή Αλεξάνδρα φτάνει στην Αθήνα όχι για να σπουδάσει ή να εργαστεί, αλλά για να παντρευτεί. Το ταξίδι της 20χρονης κοπέλας στην πρωτεύουσα έχει τη συγκατάθεση των γονιών της, οι οποίοι θέλουν να τη δουν «αποκατεστημένη».

Τη στέλνουν έτσι να μένει στο διαμέρισμα των ξαδελφών της μητέρας της, οι οποίοι και της είχαν βρει «ένα καλό παιδί» για μνηστήρα. Όμως η νέα ζωή που ξεκινά για τη νεαρή γυναίκα μόνο ρόδινη δεν θα είναι, καθώς το νήμα της ζωής της θα κοπεί βίαια λίγο καιρό αργότερα από τον ίδιο της τον θείο, Μανιάτη στην καταγωγή!

Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό
Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό / Φωτογραφία: Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Με ένα δίκαννο ο 29χρονος δράστης θα δολοφονήσει την Αλεξάνδρα, την ώρα που εκείνη κοιμάται. «Μιλώ σαν άνδρας και Μανιάτης» είπε αργότερα στην απολογία του στο δικαστήριο ο δράστης και πρόσθεσε: «Την πράξη μου την έκανα για την ατιμία της. Με ενδιαφέρει της κοινωνίας η φωνή και όχι τόσο η απόφαση του δικαστηρίου. Μπορείτε να μου επιβάλλετε και βαρύτατην ποινή…».

«Έγκλημα τιμής»

Στη δίκη που διεξήχθη στο Κακουργιοδικείο Αθηνών, ο κατηγορούμενος και οι συγγενείς του προσπάθησαν να εμφανίσουν τη νεαρή κοπέλα ως διεφθαρμένη. Άφησαν να εννοηθεί ότι είχε ερωτικό δεσμό με τον σύζυγο της εξαδέλφης της και ότι εξ’ αιτίας της το ζευγάρι οδηγήθηκε σε διάσταση.

«Τη σκότωσε για λόγους τιμής», είπαν στις καταθέσεις τους οι συγγενείς του δράστη, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν το άγριο έγκλημά του, ενώ χαρακτήρισαν την άτυχη κοπέλα «ζωηρή» και «ανήθικη».

Ο αδελφός μου διέπραξε το έγκλημα από μεγάλη αγανάκτηση και από πολύ φιλότιμο

Μάλιστα, η αδελφή του 25χρονου κατηγορούμενου ισχυρίστηκε ότι είχαν ενημερώσει τον αδελφό της Αλεξάνδρας για την «κακή διαγωγή της», όμως εκείνος αδιαφόρησε. «Ο αδελφός μου διέπραξε το έγκλημα από μεγάλη αγανάκτηση και από πολύ φιλότιμο» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Απόκομμα εφημερίδας για το έγκλημα του Μανιάτη κατά της ανιψιάς του τη δεκαετία του '70
Απόκομμα εφημερίδας για το έγκλημα του Μανιάτη κατά της ανιψιάς του τη δεκαετία του ’70

Εντελώς διαφορετική όμως, ήταν η εικόνα που έδωσαν για τον δράστη, οι συγγενείς της άτυχης 20χρονης καταθέτοντας στη δίκη. «Την έστειλα στην Αθήνα γιατί η κουνιάδα μου, μου έγραψε ότι βρέθηκε ένα καλό παιδί. Η Αλεξάνδρα μου τους υπηρετούσε στο σπίτι και εγώ τους έστελνα ότι μπορούσα για να τους βοηθώ γιατί τους νόμιζα εξαδέλφια. Δεν ήξερα τι ήτανε», είπε στην κατάθεσή της η μητέρα της κοπέλας και μιλώντας για τον δράστη.

Τους νόμιζα εξαδέλφια. Δεν ήξερα τι ήτανε

«Αυτό το “μούτρο” την πότιζε χασίς για να τη διαφθείρει και έγινε αιτία για να διαλυθεί και ο αρραβώνας της κόρης μου που είχαμε πετύχει». Όπως μετέδιδαν οι εφημερίδες της εποχής, η χαροκαμένη μάνα απέκλεισε το ενδεχόμενο, το κορίτσι της να είχε σχέσεις με άλλους άνδρες, καθώς, όπως είπε, ήταν έντιμη και ηθική και μάλιστα ο δράστης την είχε «περιορίσει μέσα στο σπίτι όπου έμενε και αυτός κάποτε – κάποτε στο ίδιο δωμάτιο μαζί της».

Τι κατέθεσε ο αδερφός του θύματος για το έγκλημα

Ο 26χρονος αδελφός της κοπέλας, ο οποίος λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία της είχε έρθει στην Αθήνα για να διευθετήσει τον γάμο της «μετά του μνηστήρος της, διότι εκείνος ηθέτησε την υπόσχεσιν του με την αιτιολογία ότι ο θείος της την είχε διαφθείρει», έδωσε μια συγκλονιστική κατάθεση στο δικαστήριο, καθώς εκείνο το μοιραίο βράδυ κοιμόνταν και εκείνος στο ίδιο δωμάτιο με την Αλεξάνδρα.

Απόκομμα εφημερίδας για το έγκλημα του Μανιάτη κατά της ανιψιάς του τη δεκαετία του '70
Απόκομμα εφημερίδας για το έγκλημα του Μανιάτη κατά της ανιψιάς του τη δεκαετία του ’70

Όπως είπε, ο κατηγορούμενος εισέβαλε στο χώρο και πυροβόλησε την αδελφή του με δίκαννο. Ο ίδιος ξύπνησε από τους πυροβολισμούς και τότε αντίκρισε νεκρή την αδελφή του «με συντετριμμένον το κρανίο».

Το δικαστήριο, έπειτα από περίπου τρίωρη διάσκεψη επέβαλλε στον κατηγορούμενο κάθειρξη 20 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς να βρίσκεται σε βρασμό ψυχικής ορμής ή σε κατάσταση σύγχυσης. Στον 29χρονο αναγνωρίστηκε μόνο ένα ελαφρυντικό, αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Είχε προηγηθεί η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος ανέφερε ότι ο φόνος της κοπέλας ήταν προμελετημένος και έγινε, το πιθανότερο, για λόγους ερωτικής ζηλοτυπίας και χωρίς μάλιστα ο κατηγορούμενος να τελούσε σε κατάσταση μέθης, όπως εκείνος υποστήριξε στην απολογία του.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να μην αναγνωριστεί στον 29χρονο κανένα ελαφρυντικό κάτι που οι ένορκοι δεν δέχθηκαν με την απόφαση που εξέδωσαν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση