14:30
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:30
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έγκλημα στη Ναυπακτία το 1967: Έσφαξε με κλαδευτήρι την έγκυο 16χρονη κόρη της – «Μια μάνα δεν σκοτώνει το παιδί της ό, τι κι αν έχει κάνει»

Τα δημοσιεύματα της εποχής για το έγκλημα που συγκλόνισε τη Ναυπακτία

Τα δημοσιεύματα της εποχής για το έγκλημα που συγκλόνισε τη Ναυπακτία

10.04.2022
09:54
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2022 • 21:21
Το έγκλημα «τιμής» όπως το χαρακτήριζαν οι εφημερίδες το 1967

Το 1967 ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα έμοιαζε συγκλονισμένη από το απίστευτο έγκλημα που είχε σημειωθεί σε ένα χωριό της Λοκρίδας.

Πριν από 55 ολόκληρα χρόνια, μια μάνα κατέσφαξε με κλαδευτήρι την 16χρονη κόρη της, όταν την αντίκρισε σε «άσεμνη στάση» με ένα 31χρονο συγχωριανό τους, πατέρα τριών παιδιών, στον οποίο επίσης επιτέθηκε και τον τραυμάτισε.

Αμέσως μετά η 42χρονη μητέρα παραδόθηκε «οδυρόμενη στην αστυνομία». Η νεαρή κοπέλα, ήταν μάλιστα έγκυος πέντε μηνών από τον συγχωριανό της και η μητέρα της, όπως αποδείχθηκε στη δίκη που ακολούθησε, το γνώριζε.

Δεν ξέρω τι θα έκανα αν δεν είχα στο ταγάρι μου το κλαδευτήρι. Μπορεί να τους έπνιγα

«Δεν ξέρω τι θα έκανα αν δεν είχα στο ταγάρι μου το κλαδευτήρι. Μπορεί να τους έπνιγα με τα χέρια μου. Δεν ξέρω αν άλλος γονιός θα μπορούσε να κρατηθεί, βλέποντας το κορίτσι του σε τέτοια στάση. Εγώ δεν μπόρεσα», είπε κατά την απολογία της στο Κακουργιοδικείο Αθηνών η 42χρονη κατηγορουμένη.

Το έγκλημα που συντάραξε τη Ναυπακτία στις εφημερίδες της εποχής
Το έγκλημα που συντάραξε τη Ναυπακτία στις εφημερίδες της εποχής

Η γυναίκα ζήτησε από το δικαστήριο καταδικάσει τον «διαφθορέα» της κόρης, ο οποίος επίσης δικάστηκε μαζί της για το αδίκημα της αποπλάνησης.

«Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή τι έκανα. Μα θα έπρεπε να είχα σκοτώσει και τούτον εδώ τον τζαναμπέτη που είναι πατέρας με τρία παιδιά έμπλεξε και με το δικό μου και το κατέστρεψε» έλεγε στην έδρα για το έγκλημά της.

Να μην τον αφήσετε εσείς κύριοι δικαστάδες να ξεφύγει. Να τον φυλακώσετε

«Μου γλύτωσε. Να μην τον αφήσετε εσείς κύριοι δικαστάδες να ξεφύγει. Να τον φυλακώσετε για να μάθουν και οι άλλοι που είναι σαν και αυτόν πως δεν μπορούν να παίρνουν στο λαιμό τους τα αθώα πλάσματα», είπε χαρακτηριστικά η κατηγορουμένη ενώπιον δικαστών και ενόρκων.

«Σάλεψε το μυαλό της»

Άγνοια «δια το ολίσθημα» της κόρης του δήλωσε πως ο είχε στο δικαστήριο ο πατέρας της 16χρονης κοπέλας, ο οποίος ανέφερε πως για να προχωρήσει σε μια τέτοια πράξη η γυναίκα του «σάλεψε το μυαλό της».

Ανέφερε μάλιστα για το έγκλημα, ότι η σύζυγος του δεν είχε προμηθευτεί το κλαδευτήρι για να σκοτώσει την κόρη τους αλλά το είχε πάντα μαζί της για να κόβει βάτα και καλάμια στα χωράφια τους.

Μια μάνα δεν σκοτώνει το παιδί της οτιδήποτε και αν έχει κάνει

«Μια μάνα δεν σκοτώνει το παιδί της οτιδήποτε και αν έχει κάνει», είπε ο πατέρας του θύματος στη δίκη για το έγκλημα και συνέχισε: «Το πονάει διότι είναι σπλάχνο της. Για να κάνει λοιπόν αυτό το φοβερό κακούργημα, θα είναι αλήθεια αυτό που λέγει, πως τη βρήκε σε άσεμνη στάση και σάλεψε το μυαλό της».

«Δεν θέλω με τούτου να τη δικαιολογήσω, γιατί και η ίδια δεν δικαιολογεί τον εαυτό της αλλά να πω ότι το μυαλό της δεν ήταν στη θέση του. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να τη δεχθείτε και εσείς» κατέληξε ο σύζυγος της φόνισσας.

Η απατημένη σύζυγος για το έγκλημα

Στο δικαστήριο για το έγκλημα κατέθεσε και η σύζυγος του 32χρονου γεωργού, ο οποίος δικάστηκε για τη «διακόρευσιν» του θύματος.

Η μάρτυρας στάθηκε στο πλευρό του άνδρα της, λέγοντας σε δικαστές και ενόρκους πως «όλα είναι ψέματα» και πως δεν υπήρξε σχέση του συζύγου της με το θύμα. «Όλα τα έπλασε η κατηγορουμένη που πήγε να σκοτώσει τον άνδρα μου, για να μην την πουν κακούργα», είπε.

  • Πρόεδρος: Δεν τα έπλασε η κατηγορουμένη, της τα είπε η κόρη της. Αυτή της είπε πως ο άνδρας σου ήταν εκείνος που την παρέσυρε σε ένα χαντάκι και την κατέστρεψε.
  • Μάρτυρας: Είναι εδώ η κοπέλα κυρ πρόεδρε για να μας τα πει αυτά;
  • Πρόεδρος: Δεν είναι εκείνη, είναι όμως η μητέρα της και οι μάρτυρες.
  • Μάρτυρας: Και πιστεύετε αυτούς; Κρίμα και είσθε και πρόεδρος.

Η ποινή για το έγκλημα

Στη δίκη για το στυγερό έγκλημα κατέθεσαν και άλλοι μάρτυρες, συγχωριανοί των κατηγορουμένων, οι οποίες ανέφεραν ότι είχαν δει την άτυχη κοπέλα και τον 32χρονο «να γλυκοκουβεντιάζουν και να χειρονομούν κατά τρόπο που φανέρωνε πως οι σχέσεις των δεν ήσαν απλών γνωρίμων, αλλά ερωτικές».

Το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε καταδίκασε σε κάθειρξη οκτώ ετών τη 42χρονη μητέρα, κρίνοντας την ένοχη για το έγκλημα, τη δολοφονία δηλαδή της κόρης της αλλά και για τον τραυματισμό του «διαφθορέα» της.

Το έγκλημα που συντάραξε τη Ναυπακτία στις εφημερίδες της εποχής
Το έγκλημα που συντάραξε τη Ναυπακτία στις εφημερίδες της εποχής

Δικαστές και ένορκοι αναγνώρισαν στην κατηγορούμενη ότι «εξετέλεσε την πράξιν της εν βρασμώ ψυχικής ορμής» και της καταλόγισαν το ελαφρυντικό «της μέτριας συγχύσεως».

Αντίθετα, το Μικτό Κακουργιοδικείο Αθηνών δεν δέχθηκαν κανένα ελαφρυντικό για τον 32χρονο, στον οποίο και επέβαλλαν κάθειρξη έξι ετών για το βαρύ εκείνη την εποχή έγκλημα της διακόρευσης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση