Quantcast
12:14
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:14
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ» το ‘60: Η εν ψυχρώ δολοφονία του ταμία καταστήματος και η δίκη του δράστη στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης

Έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ» τη δεκαετία του '60 στη Θεσσαλονίκη

Έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ» τη δεκαετία του '60 στη Θεσσαλονίκη

19.03.2023
07:52
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2023 • 18:31
Το στυγερό έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ» που συνατάραξε τη Θεσσαλονίκη

Τους προβολείς της δημοσιότητας αλλά και το αμείωτο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είχε προκαλέσει τη δεκαετία του ‘60 το έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ», η εν ψυχρώ δολοφονία ενός νεαρού άνδρα και πατέρα ενός παιδιού σε ποτοπωλείο της Θεσσαλονίκης.

Το «Αμέρικαν μπαρ», γνωστό μαγαζί της συμπρωτεύουσας την εποχή εκείνη που αποτέλεσε ενδεχομένως και αφορμή για μια από τις πιο θρυλικές ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου, μετατράπηκε εκείνο το βράδυ κυριολεκτικά σκηνή εγκλήματος βγαλμένη από καουμπόικη ταινία.

Χωρίς καμία αφορμή και έχοντας προηγουμένως καταναλώσει πολλά ποτήρια κονιάκ, ο 32χρονος δράστης πίσω από το έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ», έβγαλε από την τσέπη ένα περίστροφο και άρχισε να πυροβολεί κατά του ταμία του καταστήματος.

Τις στιγμές εκείνες φώναζε μάλιστα προς τον άτυχο άνδρα «εσένα θέλω», όπως κατέθεσαν στη δίκη που διεξήχθη στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, οι «αρτίστες» που εργάζονταν στο κατάστημα και κρατούσαν εκείνο το βράδυ συντροφιά στον δράστη.

Πως έγινε το έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ»

Το στυγερό έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ» έγινε τα ξημερώματα της 20ης Φεβρουαρίου του 1960.

Ο 32χρονος δράστης αφού εισήλθε στο μπαρ πήρε τη θέση του στη μπάρα και άρχισε να καταναλώνει αλκοόλ. Επρόκειτο για σεσημασμένο κακοποιό, ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε καταδικαστεί 15 φορές για κλοπές, ναρκωτικά και εκμετάλλευση γυναικών.

Έπειτα από τρεις ώρες παραμονής στο μπαρ ο δράστης, βγήκε από αυτό με τις γυναίκες που του κρατούσαν συντροφιά να νομίζουν ότι πάει προς το σπίτι του. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, ο νεαρός άνδρας εμφανίσθηκε ξανά στη πόρτα του καταστήματος, κρατώντας αυτή τη φορά ένα περίστροφο. Κι έτσι ξεκίνησε το έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ».

Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό
Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό / Φωτογραφία: Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Αμέσως άρχισε να πυροβολεί κατά του ταμία και όταν εκείνος έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος ο πιστολέρο εκμεταλλευόμενος τη σύγχυση που δημιουργήθηκε εξαφανίσθηκε.

Οι αστυνομικές αρχές τον έψαχναν για δέκα περίπου ημέρα μέχρι να τον συλλάβουν μέσα στο σπίτι του. Καταθέτοντας στους αστυνομικούς ο 32χρονος υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον ταμία και πως πυροβολούσε στον αέρα.

Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες για το έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ»

Οι μάρτυρες, ωστόσο, που κατέθεσαν στο δικαστήριο, περιέγραψαν τον κατηγορούμενο ως «νταή» με ροπή προς το έγκλημα και την ακολασία.

Από την πλευρά τους οι «αρτίστες» που εργάζονταν στο μπαρ ανέφεραν πως ο 32χρονος είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ εκείνο το βράδυ.

Δικαστική αίθουσα, όμοια με εκείνη όπου εκδικάστηκε η υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι
Δικαστική αίθουσα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μάλιστα, μια από τις γυναίκες αυτές κατέθεσε πως λίγο πριν το έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ» ρώτησε τον κατηγορούμενο γιατί είναι σκεπτικός και τότε εκείνος της απάντησε: «Κάτσε να δεις σε λίγο τι γέλια θα κάνουμε».

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία της συζύγου του θύματος, η οποία με κλάματα στα μάτια είπε πως ο άνδρας της έψαχνε για άλλη δουλειά αλλά δεν πρόλαβε…

Ήμουν μεθυσμένος

«Δεν ήθελα να τον σκοτώσω. Δεν τον ήξερα ούτε με ήξερε. Αυτό που έκανα, το έκανα πάνω στο μεθύσι μου», είπε στην απολογία του στη δίκη ο 32χρονος εκτελεστής για να υποστηρίξει πως δεν είχε προσχεδιάσει το έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ».

Ισχυρίστηκε ακόμη πως ήδη ήταν μεθυσμένος όταν πήγε στο «Αμέρικαν μπαρ» και δεν ήξερε τι έκανε.

Αγορεύοντας στο δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας, ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος ήτο εκτελεστής μιας απόφασης, η οποία δεν εκδόθηκε από δικαστήριο αλλά από σπείρα κακοποιών».

Απόκομμα εφημερίδας για το έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ» το '60
Απόκομμα εφημερίδας για το έγκλημα στο «Αμέρικαν Μπαρ» το ’60

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Το δικαστήριο έκρινε εν τέλει ένοχο τον 32χρονο για το παραπάνω αδίκημα αλλά σε μέτρια σύγχυση.

Κάθειρξη 21 ετών ήταν η ποινή που του επεφύλαξε, ενώ παράλληλα του επέβαλλε και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε έτη.

Τέλος, η έδρα επιδίκασε στη σύζυγο του θύματος αποζημίωση 25.000 δραχμών για ψυχική οδύνη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση