Quantcast
01:49
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:49
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το «έγκλημα της δεκαετίας» το 1960 στη Δράμα: Η δίκη για την απαγωγή και τον βιασμό της «ελκυστικής Σαρακατσάννιτσας»

Η δίκη της δεκαετίας με θύμα την «ελκυστική Σαρακατσάνιτσα» στη Δράμα

Η δίκη της δεκαετίας με θύμα την «ελκυστική Σαρακατσάνιτσα» στη Δράμα

16.10.2022
09:24
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2022 • 16:32
Το έγκλημα της δεκαετίας με θύμα την όμορφη Χάιδω, την «ελκυστική Σαρακατσάνιτσα»

Τον Ιούνιο του 1962 ένα πρωτοφανές έγκλημα, που χαρακτηρίστηκε «έγκλημα της δεκαετίας» σημειώθηκε στη Δράμα με θύμα μια 24χρονη καλλονή.

Η νεαρή γυναίκα, ενώ βρίσκονταν σε σπίτι συγγενούς της, απήχθη από μια παρέα ανδρών, που την οδήγησαν σε ερημική δασώδη περιοχή. Εκεί η «ελκυστική Σαρακατσάννιτσα», όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής, βίωσε την απόλυτη φρίκη.

Ένας νεαρός από την παρέα των ανδρών, ο οποίος μάλιστα αργότερα στη δίκη υποστήριξε πως είχε ερωτικό δεσμό με την κοπέλα, τη βίασε. Το έγκλημα της δεκαετίας όμως δεν σταματά εκεί.

Έλα τι περιμένεις και δεν της κάνεις τη δουλειά;

«Παρών» στην κακοποίηση της 24χρονης ήταν και ο πατέρας του δράστη, ο οποίος και του έδωσε το έναυσμα ώστε να προβεί στις αποτρόπαιες πράξεις του: «Έλα τι περιμένεις και δεν της κάνεις τη δουλειά;», είπε στον γιο του ο 53χρονος άνδρας και εκείνος αμέσως όρμησε στο απροστάτευτο κορίτσι για να ικανοποιήσει τις ορέξεις του. Λίγο αργότερα οι δράστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να δικαστούν για τις πράξεις τους.

Η δίκη για το έγκλημα της δεκαετίας στη Δράμα

Η δίκη για το έγκλημα της δεκαετίας διεξήχθη από το Κακουργιοδικείο Καβάλας και τα όσα αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σοκάρουν.

Καταρχάς, στο εδώλιο κατηγορούμενοι για «απαγωγή επί σκοπώ ακολασίας, βιασμό κατ’ εξακολούθηση, παράνομη βία, σωματικές βλάβες, απειλές και παράνομη κατοχή και χρήση όπλων», κάθισαν συνολικά δέκα άνδρες, ηλικίας από 19 έως 53 ετών.

Όπως προέκυψε από τις μαρτυρικές καταθέσεις, η όμορφη Χάϊδω παρενοχλούνταν συνεχώς από έναν εκ των κατηγορουμένων, ηλικίας 19 ετών.

Η δίκη για το έγκλημα της δεκαετίας στη Δράμα
Η δίκη για το έγκλημα της δεκαετίας στη Δράμα

Σκοπός του νεαρού, σύμφωνα με τους μάρτυρες αλλά και τον ίδιο τον κατηγορούμενο, ήταν «να νυμφευθεί» την κοπέλα, κάτι που εκείνη δεν επιθυμούσε, ούτε όμως και η οικογένειά της.

Έτσι, ο νεαρός οργάνωσε το έγκλημα της δεκαετίας… έστησε ένα ολόκληρο σχέδιο απαγωγής της 24χρονης, στο οποίο συμμετείχε και ο πατέρας του καθώς και άλλα συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα.

«Ήθελε να την παντρευτεί»

Συγκεκριμένα, αφού έμαθε πως η όμορφη Χάιδω, θα επισκέπτονταν τον θείο της, εκείνος και η παρέα του εισέβαλλαν στον σπίτι του άτυχου άνδρα και με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τον ίδιο και την σύζυγό του.

Στη συνέχεια, άρχισαν να απειλούν την μητέρα της 24χρονης, που βρίσκονταν και εκείνη στο σπίτι ότι θα την σκοτώσουν. Όσο για την νεαρή κοπέλα, αυτή «δια να σωθεί έτρεχεν από δωματίου εις δωματίον, καταδιωκόμενη υπό των δραστών».

Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό
Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό / Φωτογραφία: Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Σε λίγα όμως λεπτά οι κατηγορούμενοι είχαν καταφέρει να ακινητοποιήσουν την 24χρονη, χτυπώντας την στο κεφάλι. Σχεδόν αναίσθητη, την έσυραν εκτός του σπιτιού και την οδήγησαν σε αυτοκίνητο που τους περίμενε.

Στη συνέχεια μετέφεραν το κορίτσι σε δάσος στην περιοχή Δράμας – Νευροκοπίου, όπου και ο 19χρονος την βίασε, αφού πρώτα της έδεσε τα χέρια. Εν τέλει, οι δράστες την εγκατέλειψαν σε κοντινό χωριό, όπου και το κορίτσι μπόρεσε να καλέσει σε βοήθεια.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας

Οι μάρτυρες κατηγορίας στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο για το έγκλημα της δεκαετίας υποστήριξαν πως οι κατηγορούμενοι, σκοπό είχαν να εξευτελίσουν την οικογένεια της κοπέλας, με αφορμή το γεγονός ότι δεν έδινε τη συγκατάθεσή της για γάμο της με τον 19χρονο.

Αντίθετα, οι μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν πως η νεαρή Χάιδω συνδέονταν ερωτικά με το νεαρό, συναντιόνταν κρυφά μαζί του στα χωράφια, αλλά τον απαρνήθηκε λόγω πιέσεων που δέχθηκε από τον πατέρα της.

Στην απολογία του ο 19χρονος υποστήριξε πως ήθελε να παντρευτεί το κορίτσι, αλλά ο πατέρας της έδιωξε το προξενιό που ο ίδιος και η οικογένειά του, του είχαν στείλει για την κόρη του.

Σε ό,τι αφορά, δε, στους υπολοίπους κατηγορούμενος κάποιοι από αυτούς υποστήριξαν πως δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση και κάποιοι άλλοι πως απλά βοήθησαν τον φίλο τους, διότι είχαν πιστέψει πως η 24χρονη ήθελε να απαγωγή!

«Είχαν σκοπό τον γάμο»

Αξιοσημείωτη είναι η πρόταση που έκανε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος δέχθηκε τους ισχυρισμούς του 19χρονου. Όπως είπε, η απαγωγή της Χάιδως «δεν εγένετο επί σκοπώ ακολασίας, αλλά επί σκοπώ γάμου». Ζήτησε μάλιστα την τιμωρία των πραγματικών ενόχων και την απαλλαγή όσων δεν προέκυψε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τελικά, το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε, έπειτα από 11ωρη διάσκεψη, κήρυξε ένοχο τον 19χρονο κατηγορούμενο, επιβάλλοντας του κάθειρξη δέκα ετών για το έγκλημα της δεκαετίας στη Δράμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου για το έγκλημα της δεκαετίας στη Δράμα
Η απόφαση του δικαστηρίου για το έγκλημα της δεκαετίας στη Δράμα

Ακόμη, με την απόφαση κρίθηκαν ένοχοι και τρεις ακόμη κατηγορούμενοι της υπόθεσης στους οποίους επιβλήθηκε φυλάκιση τριών ετών, ενώ όλοι οι υπόλοιποι απαλλάχθηκαν των κατηγοριών. Τέλος επιδικάσθηκε ποσό 30.000 δρχ. στην κοπέλα ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση