Quantcast
09:40
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:40
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η συγκλονιστική δίκη της Σπυριδούλας το ’75: Έσφαξε τον αρραβωνιαστικό της κόρης της επειδή την «ατίμασε και την παράτησε»

Απόκομμα εφημερίδας από την πολύκροτη δίκη της Σπυριδούλας

Απόκομμα εφημερίδας από την πολύκροτη δίκη της Σπυριδούλας

12.03.2023
08:22
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2023 • 18:02
«Ήταν έγκλημα τιμής» αναφώνησε η δράστις στη δίκη της Σπυριδούλας

Ένα «έγκλημα τιμής», όπως τουλάχιστον το παρουσίασε η πλευρά των κατηγορουμένων, απασχόλησε το Δεκέμβριο του 1975 το Κακουργιοδικείο της Αθήνας και έλαβε εκτενή δημοσιότητα στην περιβόητη δίκη της Σπυριδούλας. Επρόκειτο για τη στυγερή δολοφονία ενός 29χρονου άνδρα μέσα στο διαμέρισμά του στην Καλλιθέα.

Το φονικό χέρι που στέρησε τη ζωή του άτυχου νέου, ήταν μάλιστα γυναίκας. Η περιβόητη Σπυριδούλα, η «φόνισσα», όπως αποκάλεσε τη δράστιδα ο Τύπος της εποχής, ήρθε από ένα χωριό της Λοκρίδας στην Αθήνα και κατάσφαξε τον νεαρό και υποψήφιο γαμπρό της επειδή εκείνος είχε διαλύσει τον αρραβώνα με την κόρη της.

«Ήταν έγκλημα τιμής. Μετά από τη διάλυση του αρραβώνα της κόρης μου δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε στο χωριό από τα κουτσομπολιά. Περπατούσαμε με σκυμμένο το κεφάλι», υποστήριξε στην απολογία της η 42χρονη κατά τη δίκη της Σπυριδούλας.

«Μετά το αρραβώνα πήρε την κόρη μου στην Αθήνα και κοιμήθηκε μαζί της. Έπειτα χωρίς λόγο και χωρίς αφορμή την έστειλε πίσω ντροπιασμένη στο χωριό. Είμαστε φτωχή οικογένεια αλλά έχουμε κορώνα μας την ηθική» συνέχισε.

Η δίκη της Σπυριδούλας: Στο εδώλιο και ο σύζυγος της 42χρονος

Εκτός από την 42χρονη που δικάστηκε για ανθρωποκτονία, στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Αθηνών στη δίκη της Σπυριδούλας, κάθισαν ακόμη ο 53 σύζυγός της κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία αλλά και η 23χρονη κόρη της και υποψήφια σύζυγος του θύματος, η οποία αντιμετώπισε την κατηγορία της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στη δίκη της Σπυριδούλας, η κατηγορουμένη λίγες ημέρες πριν δολοφονήσει τον άτυχο νέο, είχε «λογοδέσει» την κόρη της μαζί του.

Ο αρραβώνας των δυο νέων, ο οποίος έγινε έπειτα από συνοικέσιο που έκανε κοινός συγγενείς των δυο οικογενειών, γιορτάστηκε με φαγητό και γλέντι στο χωριό. Στη συνέχεια, ο 29χρονος «πήρε» την αρραβωνιαστικιά του στην Αθήνα για να της ψωνίσει δώρα.

Την φιλοξένησε για δυο ημέρες στο διαμέρισμά του στην Καλλιθέα. Όμως άγνωστο για ποιο λόγο ο νεαρός άνδρας αποφάσισε ξαφνικά να διαλύσει τον αρραβώνα και να στείλει τη νεαρή κοπέλα πίσω τους γονείς της.

Η συμπεριφορά του αυτή εξόργισε την υποψήφια πεθερά του, η οποία αφού αγόρασε ένα μεγάλο πριονωτό μαχαίρι, πήρε την κόρη της και έφτασε στην Αθήνα. Ζήτησε δε, από τη κόρη του ανθρώπου που είχε κάνει το συνοικέσιο των δυο νέων να την συνοδεύσει στο σπίτι του γαμπρού της.

Μόλις έφτασε στο διαμέρισμα ο άτυχος νέος έλλειπε αλλά η πόρτα του σπιτιού ήταν ανοιχτή. Οι τρεις γυναίκες μπήκαν μέσα και τον περίμεναν. Όταν μετά από λίγο εμφανίστηκε ο 29χρονος, η πεθερά του άρχισε να του ζητεί εξηγήσεις γιατί εγκατέλειψε την κόρη της.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη δίκη της Σπυριδούλας, ο νέος επίμονα της έλεγε ότι δεν πρόκειται να την παντρευτεί και της ζήτησε να φύγει. Τότε η 42χρονη έβγαλε το μαχαίρι που είχε αγοράσει και τον κατακρεούργησε.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με όσα εξιστορήθηκαν στη δίκη της Σπυριδούλας, πήρε την κόρη της και έφυγαν από το σπίτι, ενώ σε κατάσταση σοκ η κόρη του προξενητή που ήταν μπροστά στη δολοφονία άρχισε να καλεί σε βοήθεια.

«Μεγαλύτερη προίκα»

Ξετυλίγοντας, από τη δική της σκοπιά τους λόγους για τους οποίους προέβη στο αποτρόπαιο έγκλημά της, κατηγορουμένη ισχυρίστηκε στην απολογία της στο δικαστήριο: «Όταν επισκέφθηκα το θύμα στο σπίτι του τον παρακάλεσα να πάρει την κόρη μου».

«Πήγα να του προσφέρω μεγαλύτερη προίκα. “Δοκιμή ήταν ο αρραβώνας” μου απάντησε και μας έδιωξε. Εγώ τον παρακαλούσα και εκείνος με έβριζε. Ήταν μεγάλη η προσβολή. Ούτε την παραμικρή εξήγηση για τη διάλυση του αρραβώνα δεν μας έδωσε. Θύμωσα. Πως θα γύριζα στο χωριό;» είπε η φόνισα στη δίκη της Σπυριδούλας.

Έκλεισα το σπίτι μου. Μετάνιωσα. Αλλά τι να το κάνεις; Οι πεθαμένοι δεν γυρίζουν πίσω

«”Άστον μάνα” μου έλεγε η κόρη μου. Εγώ όμως δεν μπορούσα να γυρίσω ντροπιασμένη. Ούτε ο άνδρας μου, ούτε η κόρη μου ήξεραν τίποτα. Όταν για τρίτη φορά τον παρακάλεσα και εκείνος με έδιωξε και μάλιστα με άγριο τρόπο έχασα τη ψυχραιμία μου» είπε.

«Ξέρω ότι έκανα μεγάλο κακό. Έχασα και εκείνον και την κόρη μου. Έκλεισα το σπίτι μου. Μετάνιωσα. Αλλά τι να το κάνεις; Οι πεθαμένοι δεν γυρίζουν πίσω. Δεν ζητώ τίποτα άλλο από τον θάνατο» κατέληξε η 42χρονη.

Απόκομμα εφημερίδας από την πολύκροτη δίκη της Σπυριδούλας
Απόκομμα εφημερίδας από την πολύκροτη δίκη της Σπυριδούλας

Από την πλευρά του ο σύζυγος της 42χρονης στη δική του απολογία στη δίκη της Σπυριδούλας υποστήριξε πως δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα και πως δεν βρίσκονταν καν στην Αθήνα για να «συγκρατήσει» τη γυναίκα του.

«Αν ήξερα ότι θα έκανε κάτι τέτοιο δεν θα την άφηνα να έλθει» είπε. «Τον έκλαψα και τον κλαίω ακόμη» ανέφερε για τον παρ’ ολίγον σύζυγό της η νεαρή κοπέλα στο δικαστήριο ξεσπώντας σε λυγμούς.

Έσφαξαν τα παιδί μου σαν αρνί, μέσα στο σπίτι του

«Έσφαξαν τα παιδί μου σαν αρνί, μέσα στο σπίτι του» κατέθεσε πατέρας του άτυχου νέου στη δίκη της Σπυριδούλας και περιέγραψε τα όσα έγιναν κατά τον αρραβώνα του γιου του με την κόρη της κατηγορουμένης.

«Πρόσφεραν στο γιο μου 400 χιλιάδες σε μετρητά αλλά αυτός αρνήθηκε να τα πάρει και ζήτησε να τους αγοράσουν ένα σπίτι για να μείνουν. Την ημέρα που “λογοδέσαμε” τα παιδιά μας οι γονείς της νύφης επέμεναν να γίνουν τα “φανερώματα”. Τους έστρωσαν το κρεβάτι να ξαπλώσουν. Δεν ήταν όμως αυτό σωστό πριν ακόμη αρραβωνιαστούν. Δεν άρεσαν στο γιο μου αυτά τα έθιμα», είπε ο πατέρας του 29χρονου.

Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό
Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό / Φωτογραφία: Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

«Ο γιος μου δεν θα παντρεύονταν την κόρη τους όση προίκα και αν του έδιναν. Από την πρώτη στιγμή εκείνη του επιτέθηκε και τα «καμώματα της τον θύμωσαν. Η φόνισσα και ο άνδρας της μας απειλούσαν για να γίνει οπωσδήποτε ο γάμος. Κάλεσαν το παιδί μου στην αστυνομία και του είπαν να προσέχει» συνέχισε ο μάρτυρας στη δίκη της Σπυριδούλας.

Ισόβια η ποινή στη δίκη της Σπυριδούλας

Το δικαστήριο έπειτα από τη ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας εξέδωσε την απόφασή του, απορρίπτοντας τους «λόγους τιμής» που επικαλέστηκαν οι κατηγορούμενοι για να δικαιολογήσουν τη δολοφονία.

Στην 42χρονη Σπυριδούλα δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Για την στυγερή δολοφονία που διέπραξε της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη, στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για το υπόλοιπο της ζωής της όπως και ποινή φυλάκισης δέκα μηνών για το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας.

Απόκομμα εφημερίδας από την πολύκροτη δίκη της Σπυριδούλας
Απόκομμα εφημερίδας από την πολύκροτη δίκη της Σπυριδούλας

Η έδρα επέβαλλε στον σύζυγο της κατηγορουμένης κάθειρξη δέκα και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για έξι έτη.

Αντίθετα, αθώα κηρύχθηκε η κόρη του ζεύγους και υποψήφια νύφη, η οποία στο άκουσμα της καταδίκης του πατέρας της, ξέσπασε σε γοερά κλάματα, όπως και η μητέρα της.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση