Quantcast
16:19
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:19
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η δίκη των σατανικών συζύγων το 1966: Σκότωσε τη θετή μητέρα του για την κληρονομιά και έριξε τη σορό της στον Αλιάκμονα

Απόκομμα εφημερίδας της εποχής από τη δίκη των σατανικών συζύγων

Απόκομμα εφημερίδας της εποχής από τη δίκη των σατανικών συζύγων

04.12.2022
08:26
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2022 • 8:33
Η δίκη των σατανικών συζύγων που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη και ο κατηγορούμενος που έπεισε τους ενόρκους και έφυγε με μόλις 6 μήνες φυλάκιση

Recently updated on December 5th, 2022 at 08:33 am

Ένα πρωτοφανές έγκλημα, από αυτά που δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κάθε λογικός νους, απασχόλησε τον Μάιο του 1966 το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης και έλαβε εκτενή δημοσιότητα μέσα από τα πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ των εφημερίδων εκείνης της εποχής που ονομάτισαν αργότερα τη δίκη, δίκη των σατανικών συζύγων.

Ένας νεαρός άνδρας κάθισε στο εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου, προκειμένου να δικαστεί για τη στυγερή δολοφονία της 76χρονης θετής του μητέρας.

Το κίνητρό του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν να καρπωθεί ένα κομμάτι γης, έκτασης 12 στρεμμάτων, το οποίο άνηκε στην άτυχη γυναίκα και μετά το θάνατό της, βάσει διαθήκης, θα πέρναγε έτσι και αλλιώς σε εκείνον.

Στο εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου, κάθισε όμως και η σύζυγός του 30χρονου κατηγορούμενου ως συνεργός του στο έγκλημα, αρνούμενη, όμως, όπως άλλωστε και ο άνδρας της, κάθε κατηγορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη των σατανικών συζύγων, η άτυχη γυναίκα είχε δεχθεί σοβαρά πλήγματα από πέτρα στο κεφάλι. Ωστόσο, δεν ήταν αυτά που επέφεραν το θάνατό της.

Η 76χρονη κατέληξε από πνιγμό. Οι δράστες αφού την χτύπησαν, την έριξαν στον Αλιάκμονα ποταμό. Η ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε, όπως παρουσιάστηκε στην δίκη των σατανικών συζύγων, έδειξε ότι το θύμα ήταν ακόμη εν ζωή όταν η έπεσε στο νερό.

Αγνοούμενη επί έναν μήνα η άτυχη γυναίκα

Επί 30 και πλέον ημέρες η 76χρονη θεωρούνταν αγνοούμενη με τον θετό της γιο και τη σύζυγό του να παίζουν να παίζουν ένα ατελείωτο θέατρο, προκειμένου να πείσουν ότι την αναζητούν, ότι αγωνιούν για την τύχη της και πως είναι συντετριμμένοι από την εξαφάνισή της.

Έφτασαν στο σημείο να συμβουλευτούν ακόμη και μέντιουμ, όπως ειπώθηκε στη δίκη των σατανικών συζύγων, για να μάθουν που βρίσκεται και τι μπορεί να της συνέβη!

Δεν άργησαν όμως οι αρχές να οδηγηθούν στα ίχνη τους έχοντας πλέον υποψιαστεί ότι πίσω από την εξαφάνιση της άτυχης γυναίκας, κρύβονται πρόσωπα του οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Όταν ο κλοιός των ερευνών έσφιξε, ο 30χρονος θετός γιος του θύματος, ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι εκείνος είχε δολοφονήσει την γυναίκα που τον πήρε στην αγκαλιά της και τον μεγάλωσε, όταν εκείνος ήταν ακόμη μόλις τεσσάρων μηνών.

Με τυραννούσε μικρό, με έβαζε να περπατώ στα κάρβουνα για τιμωρία

«Με τυραννούσε μικρό, με έβαζε να περπατώ στα κάρβουνα για τιμωρία, πέρασα πολλά βάσανα», είπε στους αστυνομικούς ο δράστης πριν την δίκη των σατανικών συζύγων.

Ο ίδιος μάλιστα, υποστήριξε ότι η θετή του μητέρα τον υποχρέωσε να παντρευτεί, όπως και έκανε, την ανιψιά της, ενώ εκείνος ήθελε άλλη γυναίκα.

Ο θετός γιος βιαζόταν να βάλει στο χέρι τα χωράφια

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι κουβέντιαζε με την μητέρα του για τα χωράφια, της έλεγε στην «αρχή με το καλό και μετά με το άγριο ότι ήθελε να πουλήσει τα κτήματά της». Όταν πια κατάλαβε ότι δεν θα είχε τη συναίνεσή της συνεννοήθηκε με τη γυναίκα του να την βγάλουν από την μέση.

«Πήγα στο σπίτι της ανιψιάς της όπου είχε πάει για επίσκεψη και με πρόσχημα ότι θα πάμε στη Θεσσαλονίκη με το τρένο της ζήτησα να έρθει μαζί μου. Εκείνη δέχθηκε και ξεκινήσαμε» υποστήριξε πριν ακόμη ξεκινήσει δίκη των σατανικών συζύγων.

Απόκομμα εφημερίδας της εποχής από τη δίκη των σατανικών συζύγων
Απόκομμα εφημερίδας της εποχής από τη δίκη των σατανικών συζύγων

«Η γυναίκα μου θα με περίμενε στο σταθμό της Κατερίνης. Το τρένο σταμάτησε για λίγο στη γέφυρα του Αλιάκμονα. Της είπα να κατέβουμε. Κατεβήκαμε και το τρένο έφυγε αμέσως.

Προχωρήσαμε προς τη γέφυρα. Εκεί την χτύπησα με την πέτρα. Την κρατήσαμε και την ρίξαμε στο ποτάμι», είχε καταθέσει στους αστυνομικούς ο 30χρονος καθιστώντας με την ομολογία του αυτή, άμεσο συνεργό του εγκλήματος του τη συζύγό του.

Άλλαξε αφήγημα ο κατηγορούμενος στη δίκη των σατανικών συζύγων

Λίγους μήνες όμως αργότερα, ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο 30χρονος άλλαξε το αφήγημα του. Ισχυρίστηκε πως ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς για να πει όσο είπε, πως αγαπούσε τη μητέρα του και πως ποτέ δεν θα της έκανε κακό.

«Την αγαπούσα. Ήταν ο άνθρωπος που μεγάλωσε, ήταν πάντα δίπλα μου», είπε στην απολογία του, κάνοντας μάλιστα λόγο για πιθανή αυτοκτονία της μητέρας του ή ακόμη και για κάποιο ατύχημα που μπορεί να της συνέβη.

Απόκομμα εφημερίδας της εποχής από τη δίκη των σατανικών συζύγων
Απόκομμα εφημερίδας της εποχής από τη δίκη των σατανικών συζύγων

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη των σατανικών συζύγων υπέβαλλε στον κατηγορούμενο δεκάδες ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της προανακριτικής του ομολογίας. Εκείνος απαντώντας δέχονταν κάποια σημεία από αυτή και άλλα τα απέρριπτε, λέγοντας πως αναγκάστηκε να τα πει γιατί ξυλοκοπήθηκε.

Τι είπε ο εισαγγελέας στη δίκη των σατανικών συζύγων

Ο εισαγγελέας αγορεύοντας κατά τη δίκη των σατανικών συζύγων ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων για τη δολοφονία της 76χρονης γυναίκας, δηλώνοντας πεπεισμένος πως εκείνοι τέλεσαν το έγκλημα, το οποίο στη συνέχεια προσπάθησαν να συγκαλύψουν.

«Ο κ. κατηγορούμενος ήταν βιαστικός, ήθελε τα κτήματα της μητρός του εδώ και τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό
Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό / Φωτογραφία: Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Οι ένορκοι όμως είχαν άλλη άποψη. Έκριναν τον 30χρονο ένοχο για πρόκληση θανατηφόρων τραυμάτων και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η ποινή που επιβλήθηκε στο δράστη ήταν κάθειρξη μόλις έξι ετών, ενώ ομόφωνα αθώα κρίθηκε η σύζυγός του. Ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχτεί η ετυμηγορία αυτή των ενόρκων πεπλανημένη, όμως η πρότασή του δεν έγινε δεκτή…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση