06:41
26/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:41
26/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Θεσσαλονίκη: Η δίκη του φονιά με το βιτριόλι που σκότωσε με θειικό οξύ την ερωμένη του – «Ήθελα να την κάνω άσχημη για να μείνει δική μου»

Δικαστική αίθουσα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Δικαστική αίθουσα / Φωτογραφία: Eurokinissi

13.03.2022
08:13
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2022 • 14:27
Η πρώτη υπόθεση επίθεσης με βιτριόλι που συγκλόνισε την Ελλάδα του '70

Τον Οκτώβριο του 2021 τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στη δίκη που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου από μια άλλη γυναίκα, συνομήλική της και συγχωριανή της. Το έγκλημα είχε αφήσει βαρύ «αποτύπωμα» στην κοινή γνώμη, λόγω της πρωτοφανούς αγριότητας του.

Η δράστιδα τον Μάιο του 2020, είχε στήσει καρτέρι έξω από το γραφείο της άτυχης Ιωάννας και εκεί της έριξε μεγάλη ποσότητα βιτριόλι. Από τότε η νεαρή γυναίκα ανεβαίνει έναν ατελείωτο Γολγοθά χειρουργείων, προκειμένου να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκλήθηκαν στην υγεία της.

Η επίθεση με βιτριόλι που είχε συγκλονίσει την Ελλάδα του ’70

Περίπου 47 χρόνια πριν και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1974, ένας 42χρονος άνδρας, πατέρας δυο παιδιών, δικάζονταν στο Κακουργιοδικείο Κατερίνης για επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 40χρονης φίλης του. Μόνο που η γυναίκα αυτή, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Ο δράστης της είχε ρίξει περισσότερο από μισό κιλό θεϊκού οξέος (βιτριόλι), την ώρα που εκείνη εργάζονταν σε καθαριστήριο της Θεσσαλονίκης. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τη σώσουν. Η γυναίκα, μητέρα δυο παιδιών και χήρα, εξέπνευσε παραδομένη στα βαριά τραύματά της.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας της εποχής για την επίθεση με βιτριόλι
Πρωτοσέλιδο εφημερίδας της εποχής για την επίθεση με βιτριόλι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στο δικαστήριο, η άτυχη γυναίκα, μητέρα δυο παιδιών και χήρα, είχε συνάψει ερωτικό δεσμό με τον κατηγορούμενο, χωρίς όμως, όπως ειπώθηκε στη δίκη, να γνωρίζει ότι ήταν παντρεμένος. Όταν το έμαθε του ζήτησε να χωρίσουν αλλά εκείνος ήταν ανένδοτος. Για να την εκδικηθεί αποφάσισε να της ρίξει βιτριόλι.

Μοναδική αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης που δέχθηκε η άτυχη γυναίκα, ήταν μια φίλη της που κατέθεσε στο δικαστήριο. Βρίσκονταν μαζί με την 40χρονη την ώρα της επίθεσης με βιτριόλι και μάλιστα και εκείνη δέχθηκε στο σώμα της ποσότητα καυστικού υγρού αλλά στάθηκε πιο τυχερή, καθώς κατάφερε να ζήσει.

«Εσύ στο χώμα και εγώ στη φυλακή»

Όπως κατέθεσε η γυναίκα αυτή στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος παρακολουθούσε συνεχώς την φίλη της. Βρίσκονταν καθημερινά έξω από το καθαριστήριο, όπου εκείνη εργάζονταν. Θύτης και θύμα είχαν ερωτικό δεσμό για περίπου τέσσερα χρόνια. Όμως η 40χρονη δεν ήξερε ότι ο σύντροφός της ήταν παντρεμένος και όταν το έμαθε του ανακοίνωσε την απόφασή της να διακόψουν το δεσμό τους.

«Έμαθε ότι ήταν παντρεμένος δυόμιση χρόνια πριν το έγκλημα και ότι είχε δυο μεγάλες κόρες. Αυτός όμως δεν ήθελε να χωρίσουν «όχι από αγάπη αλλά από συμφέρον» είπε η μάρτυρας στο δικαστήριο για να σημειώσει πως ο κατηγορούμενος απειλούσε το θύμα, στο οποίο συνήθιζε συχνά να λέει: «Εσύ στο χώμα και εγώ στη φυλακή».

Μάλιστα, ο δράστης, απειλούσε και την ίδια την μάρτυρα, καθώς θεωρούσε πως ήταν εμπόδιο στη σχέση του με την 40χρονη. «Με απειλούσε και εμένα και έλεγε πως θα με βάλει στον ίδιο τάφο μαζί της» ανέφερε η γυναίκα για να ξετυλίξει στη συνέχεια της κατάθεσής της το χρονικό της φρικτής επίθεσης.

«Πέθανε στα χέρια μου»

«Κάποια στιγμή δέχθηκα στο χέρι μου και στο σώμα μου ένα καυστικό υγρό, ενώ η φίλη μου φώναζε “βοήθεια” και έτρεχε προς εμένα», περιέγραψε η μάρτυρας στο ακροατήριο για τη στιγμή της επίθεσης με βιτριόλι.

«Τα μάτια μου είχαν θολώσει, ο λαιμός μου έκλεισε, τα πάντα έβραζαν και αναθυμιάσεις με έπνιγαν. Χωρίς να καταλάβω πώς, βρεθήκαμε στο διπλανό ανθοπωλείο και μας έριξαν νερό. Μας έβαλαν σε ένα ταξί αλλά ώσπου να φτάσουμε στο νοσοκομείο που εφημέρευε η φίλη μου πέθανε στα χέρια μου. Το πρόσωπο της είχε γίνει μαύρο. Τα μαλλιά της έμειναν στα χέρια μου» έλεγε η φίλη του θύματος.

Το πρόσωπο της είχε γίνει μαύρο. Τα μαλλιά της έμειναν στα χέρια μου

«Ο ταξιτζής δεν μπορούσε να οδηγήσει από τις αναθυμιάσεις και έβγαλε το κεφάλι του από το παράθυρο. Έμεινα πολλές μέρες στο νοσοκομείο. Μου έδιναν να πιώ επτά κιλά νερό. Ο κατηγορούμενος μας είχε τάξει ότι θα μας έβαζε στον ίδιο τάφο. Ήθελε να σκοτώσει και εμένα» συνέχισε η μάρτυρας.

«Έβαλε το βιτριόλι σε ένα δοχείο και μας το έριξε από ένα μέτρο απόσταση για να μας κάψει. Της είχε γίνει εφιάλτης. Της τηλεφωνούσε κάθε λίγο, την παρακολουθούσε και την κυνηγούσε. Δεν δούλευε, δεν έτρωγε, δεν κοιμόνταν. Συνεχώς βρίσκονταν πίσω της» υποστήριζε.

Πριν το βιτριόλι, την είχε μαχαιρώσει

Μάλιστα, λίγους μήνες πριν το έγκλημα ο δράστης είχε μαχαιρώσει το θύμα. Επρόκειτο να δικαστεί γι’ αυτή την επίθεση αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι είναι άρρωστος. Η δίκη του αναβλήθηκε και τρεις ημέρες μετά την αναβολή, επιτέθηκε στην άτυχη γυναίκα με το βιτριόλι.

«Είχε φοβηθεί τότε. Της είπαν να φύγει για την Αθήνα. Είχε μια γριά μητέρα, δυο μικρά κορίτσια και έναν ανήμπορο πνευματικά αδελφό για να προστατεύσει. Τι να έκανε;» είπε η φίλη του θύματος στη δίκη.

Τίτλος εφημερίδας της εποχής
Τίτλος εφημερίδας της εποχής

Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας για το σημείο που ο δράστης έριξε το βιτριόλι είπε: «Της το έριξε στο πρόσωπο. Βγήκαν τα μάτια της έξω. Κάηκαν τα αυτιά της, τα μαλλιά της έπεσαν. Έβραζαν τα πλακάκια».

Όπως έγινε γνωστό στο δικαστήριο, ο 42χρονος εκβίαζε την άτυχη γυναίκα με γυμνές φωτογραφίες που είχε λάβει εν αγνοία της, κατά τη διάρκεια προσωπικών τους στιγμών. Άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ακόμη πως ο κατηγορούμενος είχε δράσει βάση σχεδίου και ότι αποσκοπούσε στην οικονομική εκμετάλλευση της 40χρονης, καθώς εκείνη είχε μια σχετική οικονομική άνεση από έσοδα και ακίνητα, τα οποία νοίκιαζε.

«Άρχισε να μου κάνει νερά…»

Στην απολογία του στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι αγαπούσε το θύμα. Ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα ενώ είχε δεσμό μαζί του, συσχετίζονταν, στην αρχή της σχέσης τους, και με άλλον άνδρα. «Άρχισε να με ζηλεύει, να με ρωτά που ήσουν όταν εγώ είχα δουλειά και αργούσα να πάω σπίτι» είπε κατά την διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο ο 42χρονος, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το φρικτό έγκλημά του.

«Έχω κάνει τις μεγαλύτερες τρέλες για αυτήν… Έκανε μαθήματα οδήγησης και έτρωγε με το δάσκαλό της σουβλάκια και έπιναν ρετσίνα. Τα είχε φτιάξει μαζί του. Που ακούστηκε; Την αγαπούσα σαν τρελός και τώρα την αγαπάω. Παρατούσα τα πάντα για αυτήν για να την δω για μια στιγμή… Μου είπε να πάρω διαζύγιο αλλά της είπα ότι είχα κάτι χρέη και ότι ήθελα να τακτοποιήσω την οικογένειά μου πρώτα και μετά να την παντρευτώ. Τότε άρχισε να μου κάνει νερά» έλεγε.

«Της έλεγα “κάτσε καλά, ξέρεις ότι είμαι ερωτευμένος μαζί σου”. Μου έλεγε “θα βρω έναν άλλον άνδρα που να έχει μεγαλύτερη αξιοπρέπεια”. Τη χτύπησα με το καλώδιο και με το μαχαίρι για να την φοβίσω. Αυτή πάλι τίποτα» συνέχιζε ο 42χρονος.

«Μετά τις έριξα το κεζάπι για την φοβίσω. Δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Υπάρχουν τόσοι τρόποι για να τη σκοτώσω. Ήθελα να τη σημαδέψω, να γίνει άσχημη να μην μπορεί να πάει με άλλον», ισχυρίστηκε ακόμη κατά την απολογία του.

  • Πρόεδρος: Αφού ήθελες να την κάνεις άσχημη γιατί δεν την πήρες μετά να την πας στο νοσοκομείο;
  • Κατηγορούμενος: Δεν πίστευα ότι της έκανα τόσο κακό.

Η ποινή

Δικαστές και ένορκοι που δίκασαν την υπόθεση δεν έκαναν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας που ζήτησε ισόβια και επέβαλλαν στον κατηγορούμενο κάθειρξη 19,5 ετών κατά συγχώνευση.

Το δικαστήριο μετέτρεψε μάλιστα την κατηγορία και καταδίκασε τον κατηγορούμενο για θανατηφόρο βλάβη αναφορικά με την επίθεση με βιτριόλι. Ακόμη, του επέβαλλε ποινή φυλάκισης ενός έτους για σωματικές βλάβες σε βάρος της φίλης του θύματος, όπως και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε έτη.

Στα τρία μέλη της οικογένειας του θύματος επιδικάσθηκε συνολική αποζημίωση ύψους 25.000 δρχ. για ηθική βλάβη. Ο κατηγορούμενος άκουσε την απόφαση «με ψυχραιμία, ενώ κατά τη διάρκεια της διασκέψεως του δικαστηρίου ήταν πολύ ευδιάθετος, μοίραζε χαμόγελα και συζητούσε συνεχώς με τους συγγενείς και τους φίλους του που του κρατούσαν συντροφιά» έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση