Quantcast
02:19
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:19
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Μ’ έκαψες πεθερά…»! Το έγκλημα μάνας και γιου το μακρινό 1968 – Δηλητηρίασαν τη γυναίκα του με παραθείο

Το έγκλημα μητέρας και γιου σε βάρος της συζύγου του πρώτου πριν από 54 χρόνια

Το έγκλημα μητέρας και γιου σε βάρος της συζύγου του πρώτου πριν από 54 χρόνια

11.09.2022
08:23
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2022 • 16:17
Μητέρα και γιος προσπάθησαν να κάνουν το έγκλημα να φανεί σαν αυτοκτονία, αλλά τελικά προδόθηκαν

Ένα στυγερό έγκλημα συγκλονίζει το καλοκαίρι του 1968 ένα μικρό χωριό της Βορείου Ελλάδος. Μια νεαρή γυναίκα, μόλις 28 ετών, μητέρα τριών παιδιών, αφήνει την τελευταία της πνοή σε ένα αγρόκτημα. Είχε δηλητηριαστεί με παραθείο και όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ήταν έγκυος πέντε μηνών.

Αρχικά ο θάνατός της επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως αυτοκτονία, όμως τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια, προκαλούσαν σοκ και αποτροπιασμό.

Την άτυχη κοπέλα είχαν δολοφονήσει ο σύζυγός της και η πεθερά της, βάζοντας στο φαγητό της μεγάλη ποσότητα παραθείου, που χρησιμοποιούσαν ως παρασιτοκτόνο στα χωράφια.

Ολόκληρη η οικογένεια στο εδώλιο για το έγκλημα

Στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για το στυγερό έγκλημα κατά της νεαρής γυναίκας και μητέρας, δεν κάθισαν μόνο ο σύζυγος και η πεθερά της, αλλά και η κουνιάδιά της, η οποία είχε τη δική της οικογένεια σε διπλανό χωριό.

Μάλιστα, στην τελευταία, η τοπική κοινωνία αλλά και ο αδελφός της, είχαν αποδώσει ρόλο… ηθικού αυτουργού στο έγκλημα.

εκείνη με συμβούλευσε ή να την διώξω ή να τη φαρμακώσω ώστε να ησυχάσω

«Όταν με ρώταγε τι κάνει, πως είμαστε και πως περνάμε στο σπίτι, της έλεγα ότι δεν καλοπερνώ με τη γυναίκα μου. Τότε εκείνη με συμβούλευσε ή να την διώξω ή να τη φαρμακώσω ώστε να ησυχάσω», είπε πει για την αδελφή του σε μια από τις καταθέσεις του στις Αρχές, ο σύζυγός του θύματος.

Δημοσίευμα για τη δίκη των δηλητηριαστών
Δημοσίευμα για τη δίκη των δηλητηριαστών

Αργότερα, ο ίδιος μίλησε και για το ρόλο της μητέρας του στο έγκλημα, καταθέτοντας τα εξής: «Είχαμε συχνά καβγάδες ως ζευγάρι και είπα στη μαμά μου να τη δηλητηριάσουμε να τελειώνει η υπόθεση».

Συμφωνήσαμε να πάρουμε ένα μπουκάλι παραθείο, να βάλλει το μισό η μητέρα μου στο φαΐ και το άλλο μισό εγώ

«Συμφωνήσαμε να πάρουμε ένα μπουκάλι παραθείο, να βάλλει το μισό η μητέρα μου στο φαΐ και το άλλο μισό εγώ, να τελειώνει σίγουρα», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που μάνα και γιος έφτασαν στο έγκλημα.

Βέβαια, οι ισχυρισμοί αυτοί που προέβαλλε ο δράστης άλλαξαν πολλές φορές με τον ίδιο άλλοτε να δηλώνει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στο έγκλημα και άλλοτε να καταθέτει πως αναγκάστηκε να ομολογήσει γιατί οι αστυνομικοί τον έδειραν στα κρατητήρια.

Αθώοι δήλωσαν και οι 2 κατηγορούμενοι

Πάντως, ενώπιον του δικαστηρίου και οι τρεις κατηγορούμενοι, υποστήριξαν ότι είναι αθώοι και πως η άτυχη γυναίκα αυτοκτόνησε.

Γιος και μητέρα δεν έπεισαν, όμως, τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης πως δεν ήταν εκείνοι οι θύτες πίσω από το έγκλημα.

Δημοσίευμα για τη δίκη των δηλητηριαστών
Δημοσίευμα για τη δίκη των δηλητηριαστών

Αντίθετα, η κουνιάδα του θύματος, παρά τις φημολογίες για το ρόλο της στο έγκλημα, κηρύχθηκε αθώα.

Το δικαστήριο επέβαλλε στον σύζυγο ισόβια και στη μητέρα κάθειρξη 11 ετών. Σε κανέναν δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό. Ακόμη, επιδικάσθηκε και χρηματική ικανοποίηση στη μητέρα και την αδελφή του θύματος, συνολικού ύψους 15.000 δρχ.

Στο άκουσμα της απόφασης μάνα και γιος ξέσπασαν σε κλάματα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής, με τον πρώτο μάλιστα να μονολογεί: «Μ’ έκαψες πεθερά…».

«Της έδωσα ένα σκαμπίλι»

«Είμαστε εντελώς αθώοι. Την ημέρα εκείνη βρισκόμασταν στο κτήμα εγώ πότιζα και η γυναίκα μου βρίσκονταν στη καλύβα με το παιδί» είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος σύζυγός.

«Την φώναξα για να έλθει εκεί που δούλευα για να φάμε. Στην αρχή αρνήθηκε. Τελικά ήρθε ύστερα από μιάμιση ώρα. Εκεί που τρώγαμε μου είπε: “Είδες το δικό μου έγινε”, εννοώντας ότι ήρθε την ώρα που ήθελε εκείνη. Θύμωσα και της έδωσα ένα σκαμπίλι» είπε στην απολογία του, περιγράφοντας το έγκλημα που παρουσίαζε ως αυτοκτονία.

«Έφυγε από κοντά μου και ξαναπήγε προς την καλύβα. Όταν σε λίγο πήγα να τη δω, ήταν πεσμένη στο χώμα και βογκούσε. Την ρώτησα τι έχει και μου είπε πως πονούσε το κεφάλι της και η κοιλιά της» συνέχισε ο κατηγορούμενος.

Όταν σε λίγο πήγα να τη δω, ήταν πεσμένη στο χώμα και βογκούσε

«Ξαναγύρισα στη δουλειά μου. Έτρεξε όμως το κοριτσάκι μας και μου είπε: “Η μαμά δεν μπορεί” Έτρεξα κοντά της. Βογκούσε δυνατότερα…» κατέληγε.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κινητοποιήθηκε αμέσως για βοήθεια και πως όταν τελικά κατάφερε να βρει ένα ταξί για να μεταφέρουν τη σύζυγό του στο νοσοκομείο, εκείνη άφησε στο δρόμο την τελευταία της πνοή. «Είχα δει στο κτήμα ένα κόκκινο μπουκάλι με παραθείο…», υποστήριξε στο δικαστήριο.

Τι είπε για το έγκλημα η πεθερά

«Σηκώθηκε το πρωί η νύφη μου και έφτιαξε φαΐ. Φάγαμε όλοι μαζί, πήρε το υπόλοιπο και με το δεύτερο κοριτσάκι της ξεκίνησε για το χωράφι κατά της δέκα. Ο άνδρας της είχε φύγει πρωί. Ύστερα την φέρανε πεθαμένη. Τίποτα άλλο δεν ξέρω», ισχυρίστηκε στην απολογία της η δεύτερη κατηγορουμένη, η πεθερά του θύματος.

«Είμαι τελείως αθώα, με έμπλεξαν από κακία. Με τη νύφη μου ήμασταν αγαπημένες, αλλά οι συγγενείς της δεν με άφηναν ούτε στο σπίτι της να πάω», είπε η τρίτη κατηγορούμενη, η κουνιάδα της άτυχης γυναίκας.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της έδρας για τα όσα της αποδίδει ο ίδιος της αδελφός, έκανε λόγο για ψέματα.  «Αυτός νόμιζε ότι όσους περισσότερους κατηγορούσε, τόσο θα μετριάζονταν η ποινή του. Εγώ την ημέρα του θανάτου της νύφης μου δεν ήμουν καν στο χωρίο…», είπε η κατηγορουμένη.

Τι κατέθεσαν μητέρα και αδερφή του θύματος για το έγκλημα

Η μητέρα και η αδελφή, ωστόσο, της άτυχης κοπέλας έδωσαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα της κατάστασης, με τις καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο.

Ενδεικτική είναι η κατάθεση της πρώτης στο δικαστήριο: «Τον πρώτο καιρό του γάμου της, η κόρη μου ήταν ευτυχισμένη. Όταν όμως παντρεύτηκε η κουνιάδα της άρχισαν οι γκρίνιες και οι καβγάδες».

Εμείς δεν τολμούσαμε να επισκεφθούμε το σπίτι της κόρης μου.

«Πήγαινε κάθε τόσο στο χωριό και ήθελε να κάνει κουμάντο στο σπίτι του αδελφού της. Εμείς δεν τολμούσαμε να επισκεφθούμε το σπίτι της κόρης μου. Τρία παιδιά γέννησε και μόνο όταν βάφτισαν το πρώτο μας κάλεσαν» συνέχισε η μάνα του θύματος.

«Η κόρη μου τα τελευταία χρόνια υπέφερε στο σπίτι των πεθερικών της. Ούτε στα πιο ασήμαντα πράγματα δεν μπορούσε να έχει πρωτοβουλία. Όταν το ζευγάρι αγόρασε ένα καινούργιο κρεβάτι ήρθε η κουνιάδα της και της το πήρε» κατέληξε.

Μάνα και γιος έπαιζαν «θέατρο»

Στην αγόρευσή του στη δίκη ο εισαγγελέας της έδρας είχε κάνει λόγο για αδιανόητη φρίκη, περιγράφοντας το έγκλημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων στο ακροατήριο τα εξής: «Ο κατηγορούμενος είναι άβουλος και δεν είχε τη διεύθυνση του οίκου του, η μητέρα του διακρίνεται από κρυψίνοια απροσδόκητο θάρρος και επιμονή, ενώ «αφέντρα» του οίκου πατρός και αδελφού εμφανίζεται η κατηγορούμενη αδελφή, η οποία παρά το γεγονός ότι υπανδρεύθη και δημιούργησε δική της οικογένεια δεν αποχωρίζεται του οίκου του πατρός της».

Μάλιστα, χαρακτήρισε το θύμα «ηθική γυναίκα, στοργική μητέρα, καλή σύζυγο και άψογη νοικοκυρά». Κανείς – ανέφερε – δεν ξεστόμισε κακή κουβέντα για αυτήν «ούτε από τους εχθρούς ούτε από τους φίλους».

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά του κατηγορούμενου συζύγου μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της δηλητηρίασης στο θύμα, ο εισαγγελέας έκανε λόγο για θέατρο που άρχισε να παίζει από εκείνη τη στιγμή για να αποδείξει ότι είναι αθώος.

Δημοσίευμα για τη δίκη των δηλητηριαστών
Δημοσίευμα για τη δίκη των δηλητηριαστών

Απέρριψε, δε, όλους τους ισχυρισμούς του ότι ομολόγησε κατόπιν πιέσεων και ξυλοδαρμού που δέχθηκε από τους αστυνομικούς. «Δεν επιέσθη, ούτε απειλήθηκε. Έφτασε το αποτέλεσμα της τοξικολογικής εξέτασης και έτσι εκάμφθην και ομολόγησε».

Έχει καταντήσει πλέον κοινοτυπία ο ισχυρισμός ότι στα αστυνομικά γραφεία και κρατητήρια δέρονται οι κατηγορούμενοι

«Έχει καταντήσει πλέον κοινοτυπία ο ισχυρισμός ότι στα αστυνομικά γραφεία και κρατητήρια δέρονται οι κατηγορούμενοι» είχε αναφέρει ο εισαγγελέας.

«Αλλά και εάν αγνοήσουμε προς στιγμήν την ομολογία του, έχουμε τόσα άλλα στοιχεία που βοούν περί της ενοχής του. Ευρέθη παραθείον εις τα σπλάχνα της θανούσης, ευρέθη είς το φαγητόν της οικίας, και εις το φαγητόν του αγρού…» κατέληξε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση