Quantcast
02:34
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:34
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μπάτμαν: Όλοι όσοι τόλμησαν να υποδυθούν τον σκοτεινό ιππότη από τον χειρότερο στον καλύτερο

Μπάτμαν / Φωτογραφία: collider.com

Μπάτμαν / Φωτογραφία: collider.com

26.02.2022
17:44
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2022 • 7:48
Ο Μπάτμαν έρχεται ξανά στη μεγάλη οθόνη με τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Ποιοι όμως έχουν υποδυθεί μέχρι τώρα τον άνθρωπο νυχτερίδα;

Σε έναν μήνα και κάτι κάνει πρεμιέρα η νέα ταινία Μπάτμαν, με τον Ρόμπερτ Πάτινσον να είναι το νέο πρόσωπο που πίσω από τη μαύρη μάσκα! Για την ώρα έχουμε μόνο μια πρώτη γεύση από κριτικές συντελεστές της ταινίας, οι οποίοι υπόσχονται πολλά…

Αν θα δικαιωθούν, θα το μάθουμε σε λίγο καιρό! Μέχρι τότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε το τρέιλερ και να προβαίνουμε σε απολύτως αβάσιμες υποθέσεις για τον λαμπυρίζοντα βρυκόλακα που ντύθηκε υπερήρωας.

Ενόψει της νέας ταινίας του Μπάτμαν πάμε να κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν, να δούμε ποιοι έχουν υποδυθεί τον ρόλο του σκοτεινού ιππότη, ποιοι δικαίωσαν τις προσδοκίες εκατομμυρίων θαυμαστών της DC και ποιοι ήταν εκείνοι που «πέρασαν και δεν… ακούμπησαν!»

Ο πρώτος Μπάτμαν «βγήκε» το 1939

Ο φανταστικός χαρακτήρας του ανθρώπου νυχτερίδα χρονολογείται από το έτος 1939, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σειρά κόμικς Ντετέκτιβ Κόμικς. Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε αρχικά από τον συγγραφέα κόμικς Μπιλ Φίνγκερ και τον καλλιτέχνη συνεργασίας Ρόμπερτ Κέιν. Έγινε δημοφιλής στους αναγνώστες και εγκρίθηκε ως τίτλος βιβλίου το επόμενο έτος. Η πρώτη του εμφάνιση σε μια κινηματογραφική ταινία ήταν το 1943.

Ο Μπάτμαν είναι ο σούπερ ήρωας και πίσω από τη μάσκα κρύβεται ο Μπρους Γουέιν, ένας πλούσιος Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Ο επιφανής επιχειρηματίας του Γκόθαμ Σίτι, υπήρξε μάρτυρας της δολοφονίας των γονιών του, ένα γεγονός που τον σημάδεψε σε παιδική ηλικία και έτσι αποφάσισε να αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του αναζητώντας εκδίκηση εναντίον όλων των εγκληματιών της πόλης του.

Είναι από τους σούπερ ήρωες που δεν διαθέτει κάποια υπερφυσική δύναμη, όπως οι περισσότεροι στις σελίδες των κόμικ, αλλά διαθέτει προηγμένη τεχνολογία, απίθανα γκάτζετ (που απορεί κανείς πως τα εμπνεύστηκε κανείς πριν από 90 χρόνια) και κατάρτιση ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία των αντιπάλων του.

Αυτοί έχουν παίξει τον Μπάτμαν

Λιούις Γουίλσον (1920 – 2000)

Ο Λιούς Γουίλσον
Ο Λιούς Γουίλσον

Ο πρώτος ηθοποιός που έπαιξε ποτέ το ρόλο του Μπάτμαν ήταν ο Λιούς Γουίλσον το 1943, σε μια ταινία που προβλήθηκε φυσικά σε ασπρόμαυρο τόνο. Αυτός ήταν ήταν και ο σημαντικότερος ρόλος ολόκληρης της καριέρας του Αμερικανού, ο οποίος πέθανε σε ηλικία των 80 ετών τον Αύγουστο του 2000.

Ρόμπερτ Λάουρι (1913 – 1971)

Από τη στιγμή που η πρώτη ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, η Columbia αποφάσισε να δώσει συνέχεια στις ιστορίες του υπερήρωα. Ο Ρόμπερτ Λάουρι ήταν ο δεύτερος ηθοποιός πίσω από τη στολή του Μπάτμαν! Αν και όπως θα δείτε η στολή του έμοιαζε περισσότερο με αποκριάτικο φιάσκο στην Ελλάδα των ’90s, θα πρέπει να αναλογιστούμε πως τα μπάτζετ εκείνη την εποχή δεν πλησίαζαν ούτε κατ’ ελάχιστο τα σημερινά blockbuster.

Άλλωστε, ο Λάουρι μπήκε στη λάτεξ στολή του Μπάτμαν το 1949 και μάλιστα για τις ανάγκες της σειράς Batman & Robin, που προβλήθηκε στην αμερικανική τηλεόραση. Διαβάζουμε πάντως πως του άρεσαν οι μάσκες, αφού είχε αναλάβει στην καριέρα του και τον μασκοφόρο εκδικητή Ζορό.

Πέθανε τον Δεκέμβριο του 1971 μετά από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Ρόμπερτ Λάουρι
Ο Ρόμπερτ Λάουρι

Άνταμ Γουέστ (1928 – 2017)

Το 1966 ο Άνταμ Γουέστ έγινε ο τρίτος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μπάτμαν, ενώ πέρασε στην ιστορίας ως τον καλλιτέχνη που ντύθηκε άνθρωπος νυχτερίδα και στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη. Πριν από τη νέα ταινία είχε λάβει μέρος και στη σειρά με την ίδια ονομασία, «Μπάτμαν»!

Ο Άνταμ Γουέστ
Ο Άνταμ Γουέστ

Μιλάμε ίσως για τον άνθρωπο που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τον υπερήρωα, αφού έδωσε τη φωνή του για σειρά κινουμένων σχεδίων του Μπάτμαν, ενώ επί σειρά ετών βιοποριζόταν ως Μπρους Γουείν, εμφανιζόμενος σε πάρτι και εκδηλώσεις με το στολή του  ανθρώπου νυχτερίδα.

Πέθανε τον Ιούνιο του 2017 στην ηλικία των 88 ετών μετά από τη μάχη του με τη λευχαιμία.

Μάικλ Κίτον

Και ξαφνικά, το Hollywood αποφασίζει να πάρει στα σοβαρά τον σκοτεινό εκδικητή και έτσι βάζει έναν μετρ της δυστοπίας στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Ο Τιμ Μπάρτον αναλαμβάνει να στήσει το σκηνικό μιας πραγματικά σκοτεινής Γκόθαμ και τα υπόλοιπα αφήνονται στους ώμους του νέου Μπάτμαν και των υπέροχων κακών.

Ο Μάικλ Κίτον
Ο Μάικλ Κίτον

Το 1989 ο Μάικλ Κίτον ντύνεται σκοτεινός ιππότης και βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν απολαυστικό Τζακ Νίκολσον στον ρόλο του Τζόκερ. Η ερμηνεία και των δύο εκθειάστηκε από κριτικούς και κοινό και έτσι τρία χρόνια αργότερα ήρθε και η δεύτερη ταινία, στην οποία απολαύσαμε την πιο αισθαντική και εσωτερική Catwoman, του σινεμά από την Μισέλ Φάιφερ.

Βαλ Κίλμερ

Η συνταγή έμοιαζε στους υπεύθυνους του Hollywood πολύ καλή για να αποτύχει. Έτσι, αντί του Μάικλ Κιτον, επιλέγουν ένα σκανδαλωδώς ξανθό για Μπρους Γουείν, τον Βαλ Κίλμερ και τον πλαισιώνουν από το πιο λαμπερό καστ: Νικόλ Κίντμαν, Τζιμ Κάρεϊ, Τόμι Λι Τζόουνς.

Ο Βαλ Κίλμερ
Ο Βαλ Κίλμερ

Όσο κι αν ο γρίφος προσπάθησε να δημιουργήσει το απαραίτητο μυστήριο, όσο κι αν για πρώτη φορά βλέπαμε και τον συνοδοιπόρο του Μπάτμαν, τον Ρόμπιν στη μεγάλη οθόνη, ο Κίλμερ μάλλον δεν έπεισε πως μπορεί να σηκώσει την κάπα του υπερήρωα. Κι αυτό παρά το γεγονός πως δεν αποτέλεσε εισπρακτική αποτυχία.

Τζορτζ Κλούνεϊ

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ

Πιθανότατα η ταινία με τον Τζορτζ Κλούνεϊ ως Μπάτμαν και τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ως τον κακό «Mr Freeze», είναι μέχρι και σήμερα και η πιο αποτυχημένη, σαν κρύο ανέκδοτο κακής κωμωδίας!

Χαρακτηριστικό πως είναι ο Μπάτμαν με τις λιγότερες εισπράξεις στο σινεμά, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Κρις Ο’Ντόνελ να αναδεικνύονται πανηγυρικά – και δικαίως θα προσθέταμε – σε χειρότερο ζευγάρι της χρονιάς. Τέτοια ήταν η κατακραυγή για την ταινία, που η Warner Bros έσπευσε να ακυρώσει την επόμενη ταινία Μπάτμαν, που είχε προγραμματίσει με τον Κλούνεϊ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κρίστιαν Μπέιλ

Ο Μπάτμαν χρειαζόταν κάτι να τον αναβαπτίσει από τις παραφωνίες του παρελθόντος κινηματογραφικά. Περισσότερο ρεαλισμό, καταιγιστική δράση και με έναν τρόπο πολύ περισσότερη εσωτερίκευση από τον ήρωα. Με δύο λέξεις, Κρίστιαν Μπέιλ.

Ο Κρίστιαν Μπέιλ
Ο Κρίστιαν Μπέιλ

Κατά την άποψη του «S» ο καλύτερος, μέχρι σήμερα, Μπάτμαν που έχει περάσει ποτέ από τη μεγάλη οθόνη! Ο Μπέιλ ανέλαβε να φέρει εις πέρας την τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη, με την υπογραφή του Κρίστοφερ Νόλαν η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία εισπρακτική επιτυχία.

Batman Begines 2005, The Dark Night 2008 και The Dark Knight Rises 2012 ήταν η τριλογία, μέσα στην οποία γράφτηκε και ένα λαμπρό κεφάλαιο ερμηνείας «κακιότατου», του αδικοχαμένου και πολυτάλαντου, Χιθ Λέντζερ.

Μπεν Άφλεκ

Ο Μπεν Άφλεκ
Ο Μπεν Άφλεκ

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η «DC», η οποία αποφάσισε να δώσει μία άλλη οπτική στο ρόλο. Μία εικόνα του ήρωα πιο ηλικιωμένου, με τον Μπεν Άφλεκ να είναι αυτός ο οποίος πήρε το ρόλο σε μία σειρά ταινιών. Αφού φόρεσε τα κόκκινα λάτεξ στις αρχές των ’00s, ως Daredevil, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ο αγαπητικός της JLo είπε να δει αν του πηγαίνει και το μαύρο.

Batman v Superman: Αυγή της Δικαιοσύνης (2016) ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τον Άφλεκ ως Μπάτμαν σε μια ταινία «ανακατωμένη», από την οποία αποχωρούσαν διάφοροι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και που δεν βγήκε στην εκδοχή που ήθελε ο δημιουργός του, Ζαν Σνάιντερ. Ο τελευταίο έφτιαξε ένα επικών διαστάσεων Ultimate Cut, πάνω από 3 ώρες, στο οποίο παρουσιάζει ξανά την ταινία, που ναυάγησε στους κινηματογράφους.

Έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε το Justice League (2017), που μάλλον προσπάθησε λίγο άτσαλα να απαντήσει στους Avengers της Marvel, σημειώνοντας και πάλι μια επική τρύπα στο νερό! Δεν είναι τόσο θελτικοί οι ήρωες της DC; Δεν το πιστεύουμε.

Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις για τον Μπεν Άφλεκ διίστανται, αφού σε ορισμένους άφησε καλές εντυπώσεις, ενώ για άλλους δεν… ακούμπησε ούτε στο ελάχιστο τον ρόλο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση