00:32
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:32
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί οι αστυνομικοί φορούν μπλε στολή – Η ιστορία πίσω από την επιλογή του χρώματος

Αστυνομικοί / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αστυνομικοί / Φωτογραφία: Eurokinissi

27.02.2022
22:17
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2022 • 8:08
Ο λόγος που η στολή των Αστυνομικών είναι μπλε

Γιατί σχεδόν όλοι οι αστυνομικοί στον πλανήτη έχουν επιλέξει το μπλε χρώμα για την στολή των Σωμάτων Ασφαλείας;

Πολλά επαγγέλματα διακρίνονται για την χαρακτηριστική τους ενδυμασία, τα αξεσουάρ, ακόμη και το χρώμα των ρούχων που φορούν όσοι τα εξασκούν. Είναι ίσως ο λόγος που τα μικρά παιδιά επιλέγουν να γίνουν γιατροί ή πιλότοι ή ακόμη και αστυνομικοί.

Ωστόσο, φαίνεται πως η επιλογή της ενδυμασίας δεν είναι απλή υπόθεση. Σε μια σειρά από επαγγέλματα το χρώμα, αλλά και το είδος του ρούχου επιλέγεται με γνώμονα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εργασίας. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι οι χειρουργοί που φορούν στολές σε πράσινο ή μπλε χρώμα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση από το κόκκινο χρώμα του αίματος, με αποτέλεσμα τα μάτια τους να γίνονται πιο ευαίσθητα στις λεπτομέρειες του ανθρώπινου σώματος.

Κάπως έτσι και οι Αστυνομικοί φορούν στολές που παρά τις διαφορές τους, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ωστόσο από που ξεκίνησε αυτό το χρώμα;

Η μπλε στολή των αστυνομικών

Η ιστορία της μπλε στολής της Αστυνομίας ξεκινάει στο Λονδίνο τον 19ο αιώνα. Ειδικότερα, οι πρώτοι που φόρεσαν μπλε στολή ήταν οι αστυνομικοί της London Metropolitan Police το 1829. Η αλλαγή αυτή έγινε τότε, διότι οι Βρετανοί στρατιώτες φορούσαν κόκκινα και λευκά, οπότε το μπλε επιλέχθηκε εν προκειμένω ώστε να ξεχωρίζουν οι αστυνομικοί από τους στρατιωτικούς.

Αστυνομικοί στην Βρετανία
Αστυνομικοί στην Βρετανία / Φωτογραφία: Pxiabay

16 χρόνια αργότερα, ιδρύθηκε η επίσημη αστυνομική δύναμη των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη.

Οι στολές των Αμερικανών βασίστηκαν στα λονδρέζικα πρότυπα με αποτέλεσμα τα ρούχα τους να είναι επίσης μπλε χρώματος. Αντίστοιχα, όταν και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Βοστώνη και η Φιλαδέλφεια σύστησαν κι εκείνες αστυνομικό σώμα, υιοθέτησαν επίσης, την μπλε στολή.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, όπου το χρώμα επιλέχθηκε για άλλους λόγους ή μάλλον από τύχη. Ειδικότερα, κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο φτιάχνονταν συνεχώς οι μπλε στολές του Στρατού της Ένωσης, οπότε αρκετές φορές οι Αστυνομικοί που δεν είχαν επιλέξει ακόμα ούτε χρώμα ούτε στολές, έπαιρναν όσες περίσσευαν.

Ο Στρατός της Ένωσης  ή αλλιώς Ομοσπονδιακός Στρατός ήταν η χερσαία δύναμη που πολέμησε για την Ένωση κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, από το 1861 έως το 1865. Περιελάμβανε τον μόνιμο τακτικό στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ενισχύθηκε από μεγάλο αριθμό προσωρινών μονάδων εθελοντών αλλά και κληρωτών. Ο Στρατός της Ένωσης πολέμησε και επικράτησε του Συνομοσπονδιακού Στρατού κατά την διάρκεια του πολέμου. Τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άνδρες υπηρέτησαν για την Στρατό της Ένωσης, εκ των οποίων σχεδόν όλοι ήταν εθελοντές. Περίπου 360.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν, 280.000 τραυματίστηκαν και 200.000 λιποτάκτησαν.

Ο λόγος που οι Αστυνομικοί συνεχίζουν να φορούν μπλε στολή

Αυτά όμως συνέβησαν στην αρχή, πριν από έναν και πλέον αιώνα, όταν Βρετανία και Αμερική έβγαζαν στις πόλεις τα Σώματα Ασφαλείας τους. Ως σήμερα, οι αστυνομικοί σε όλο (σχεδόν) τον κόσμο επιλέγουν το χρώμα αυτό μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους διατηρήθηκε αυτό το χρώμα;

  • Αρχικά στο μπλε χρώμα μπορεί να φαίνονται λιγότερα εύκολα τυχόν λεκέδες και σημάδια
  • Το σκούρο μπλε χρώμα κάνει έναν Αστυνομικό δύσκολα ορατό κατά την διάρκεια της νύχτας, κάτι που τον βοηθάει να ξεφύγει ευκολότερα σε περίπτωση ανάγκης.
  • Στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας πραγματοποιήθηκε μία μελέτη σχετικά με τις συναρτήσεις χρώματος – συναισθήματος. Στην μελέτη έγιναν 98 δοκιμές, και σύμφωνα με τα αποτελέσματά, το μπλε χρώμα προκαλεί υποσυνείδητα συναισθήματα άνεσης και ασφάλειας στους περισσότερους ανθρώπους. Οπότε το μπλε θεωρείται καλή επιλογή για τους ανθρώπους που σχετίζονται με τα επαγγέλματα επιβολής του νόμου.


Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση