20:34
25/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:34
25/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πιο Έλληνας από τους Έλληνες! Όταν ο Άντονι Κουίν εγγραφόταν στο συλλογικό υποσυνείδητο ως ο Αλέξης Ζορμπάς (βίντεο)

Ο Άντονι Κουίν στο ρόλο του Αλέξη Ζορμπά

Ο Άντονι Κουίν στο ρόλο του Αλέξη Ζορμπά

21.04.2023
21:52
Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2023 • 10:02
Ο Άντονι Κουίν ενσάρκωσε όπως κανείς άλλος, την ελληνική ψυχή, στον Αλέξη Ζορμπά

Κανείς αστέρας του Χόλιγουντ δεν συνδέθηκε τόσο έντονα με την Ελλάδα, όσο ο Άντονι Κουίν, ο Αλέξης Ζορμπάς, όπως τον σκιαγράφησε υπό τις οδηγίες του Μιχάλη Κακογιάννη.

Ο Άντονι Κουίν και η θρυλική εκείνη ταινία του 1964 έκανε γνωστό σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, το συρτάκι και την ξεσηκωτική του μελωδία, δια χειρός Μίκη Θεοδωράκη.

Ο «Αλέξης Ζορμπάς» είναι μια ελεύθερη κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» (1946) του Νίκου Καζαντzάκη. Εκπληκτικές ερμηνείες από τον Άντονυ Κουήν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παπά, Λίλα Κέντροβα, Γιώργο Φούντα.

Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964, με σημαντικότερο το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορντάνς. Οι εξωτερικές σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Κρήτη.

Η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς»

Ένας νεαρός βρετανός συγγραφέας έρχεται στην Κρήτη για να επαναλειτουργήσει ένα ορυχείο που έχει κληρονομήσει. Εκεί γνωρίζεται και συνεργάζεται με τον Αλέξη Ζορμπά, ένα σκληροτράχηλο, ενστικτώδη άνθρωπο που θα του αποκαλύψει μια άλλη όψη της ζωής.

Ο Ζορμπάς (Άντονι Κουίν), παρορμητικός και τυχοδιώκτης που ξέρει να χαίρεται κάθε στιγμή της ζωής, αναλαμβάνει να γίνει ο μέντοράς του. Τα σχέδια για το ορυχείο ναυαγούν, ενώ και η σχέση του συγγραφέα με μια όμορφη χήρα καταλήγει σε τραγωδία.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ζορμπάς διατηρεί την αισιόδοξη πίστη του στη ζωή.

Το κομμάτι που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης και χόρεψε ο Άντονι Κουίν εμφανίζεται στην ταινία στη σκηνή της παραλίας όπου o Μπαζίλ ζητά στον Ζορμπά να του μάθει να χορεύει. Το κομμάτι ακολουθεί επιτάχυνση ρυθμού, αρχικά είναι σε 4/4 και όταν μεταβληθεί στο πιο γρήγορο μέρος είναι σε 2/4.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Άνοντι Κουίν, γεννήθηκε σαν σήμερα, 21 Απριλίου, το 1915. Ο Άντονι Κουίν πέθανε στις 3 Ιουνίου 2001 στη Βοστώνη, σε ηλικία 86 ετών. Παντρεύτηκε τρεις φορές και από τις αναρίθμητες σχέσεις του απέκτησε συνολικά 13 παιδιά.

Όταν ο Άντονι Κουίν χόρεψε συρτάκι για τον Μίκη Θεοδωράκη

Περισσότερα από 30 χρόνια μετά τη θρυλική ταινία, ο Μίκης Θεοδωράκης θα συναντούσε τον Άντονι Κουίν στην Πλατεία Κένινγκ, στο Μόναχο της Γερμανίας. Μπροστά σε πλήθος κόσμου που τους επευφημούσε, συνθέτης και ηθοποιός αντάμωσαν και πάλι με συνδετικό ιστό τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Στις 29 Ιουλίου του 1995, ο Μίκης Θεοδωράκης καλούσε τον Άντονι Κουίν να πετάξει το σακάκι και τη γραβάτα και να χορέψει. Ο ηθοποιός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Έλληνα δημιουργού και χόρεψε υπό τους ήχους του «Στρώσε το στρώμα σου για δυο».

Αμέσως μετά, η εκρηκτική μουσική του Αλέξη Ζορμπά, που ξυπνά τις αισθήσεις, ξεκινά, με τον Γιώργο Τζιστούδη στο μπουζούκι, και ο Μίκης Θεοδωράκης πλησιάζει τον Άντονι Κουίν χορεύοντας αντικριστά, την ώρα που το πλήθος παραληρούσε. Στο τέλος οι δυο άντρες αγκαλιάζονται σφιχτά, εμφανώς συγκινημένοι.

«Χόρεψα μόνο για τον τεράστιο φίλο μου, κ. Θεοδωράκη. Τον αγαπώ, ξέρω ότι αγαπάτε τη μουσική του και θέλω να ξέρετε πως η μουσική του ”Ζορμπά” είναι η μουσική της ζωής. Για να ζεις τη ζωή στο έπακρο πρέπει πάντα να αγαπάς και εγώ σε αγαπάω».

Ο Μίκης Θεοδωράκης απάντησε, λέγοντας: «Ο Άντονι Κουίν είναι η ζωή, είναι ο Ζορμπάς, είναι η ζωή, είναι ελευθερία».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση