Quantcast
08:27
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:27
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε νεύμα στη Μιμή και τη σύστηνε σε όλη την Ελλάδα το 1988 – Το στιγμιότυπο της δεκαετίας της «αλλαγής» (βίντεο)

To ιστορικό νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη

To ιστορικό νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη

22.10.2022
08:29
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2022 • 10:26
Σαν σήμερα, πριν 24 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε το νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη που έμεινε στην ιστορία

Recently updated on October 26th, 2022 at 10:26 am

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε χαρακτηριστεί από πολιτικούς φίλους και αντίπαλους με πολλά επίθετα: Ρήτορας, λαοπλάνος, χαρισματικός…

Εκείνο που είναι όμως βέβαιο, είναι πως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο στη μεταπολίτευση, ίσως  περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον μέχρι σήμερα. Κι αυτό όχι μόνο για τις ριζοσπαστικές του πολιτικές – είτε τις δει κανείς από θετική, είτε από αρνητική σκοπιά – αλλά και για τον τρόπο που χειριζόταν τη δημόσια εικόνα του.

Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1988, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε το διάσημο νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη και ουσιαστικά επισημοποιεί τη σχέση τους.

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού είχε γεμίσει κόσμο, φωτογράφους, δημοσιογράφους και επισήμους. Η αδημονία ήταν μεγάλη, όπως και η αγωνία όλες τις προηγούμενες ημέρες που ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Χέρφιλντ της Αγγλίας, ώστε να υποβληθεί σε επέμβαση μπάι-πας.

Άπαντες περίμεναν την επιστροφή του Παπανδρέου και με την άφιξή του, ο κόσμος που ήταν στην πίστα του αεροδρομίου ξέσπασε σε χειροκροτήματα, κουνώντας σημαίες της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ και φωνάζοντας «εμπρός Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα».

Ο Παπανδρέου δεν κατέβηκε όλες τις σκάλες όπως περίμεναν όλοι, αλλά κοντοστάθηκε, χαιρέτησε τον κόσμο με την περίφημη πλέον και διάσημη κίνησή του, έβαλε το χέρι στην καρδιά, στέλνοντας φιλιά στον κόσμο.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέβηκε τις σκάλες του αεροπλάνου και χαιρετούσε τον κόσμο
Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέβηκε τις σκάλες του αεροπλάνου και χαιρετούσε τον κόσμο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το νεύμα που έμεινε στην ιστορία

Στο ίδιο αεροπλάνο επέβαινε μεταξύ άλλων και η άλλοτε αεροσυνοδός, Δήμητρα Λιάνη, η οποία έχει κάτσει πιο πίσω και περίμενε καρτερικά και διακριτικά.

Κοίταζε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μόλις χαιρέτησε το παρευρισκόμενο πλήθος, γύρισε της έκανε νεύμα με το χέρι του και έτσι επισημοποίησε την σχέση τους.

Εκείνη πήγε και στάθηκε στο πλάι του και έτσι με ένα «νεύμα» όλη η Ελλάδα γνώριζε πως ήταν πλέον η κυρία Παπανδρέου.

Οι φήμες για την σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με την αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη οργίαζαν από καιρού σε μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου της εποχής. Ήταν κάτι που γρήγορα έμαθε όλη η Ελλάδα μέσω «κουτσομπολιών», ωστόσο με το περίφημο νεύμα του, έβαλε τέλος σε κάθε κακεντρέχεια.

Τα μη κυβερνητικά έντυπα μέσα ενημέρωσης μάλιστα την χαρακτήριζαν «Μαιτρέσα», ενώ με πρωτοσέλιδο της, η «Αυριανή», την είχε βγάλει γυμνή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τότε είχε πει το αλησμόνητο «κτυπήστε εμένα, όχι τη Δήμητρα»!

Εκεί είχαν γνωριστεί Παπανδρέου – Λιάνη

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε γνωρίσει τη Μιμή στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος που δούλευε αεροσυνοδός, έπειτα από εισήγηση του ξαδέρφου της Γιώργου Λιάνη.

Η σχέση τους ξεκίνησε το 1986 και δύο χρόνια αργότερα, το 1988, επισημοποιήθηκε με το περιβόητο νεύμα, καθώς τον είχε συνοδεύσει στο Λονδίνο για την επέμβαση στην καρδιά.

Με την κίνηση αυτή, ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε δια παντός τα «ήθη» της πολιτικής ζωής της χώρας Λίγους μήνες αργότερα, στις 13 Ιουλίου 1989, έγινε ο γάμος τους, με τη Δήμητρα Λιάνη – τρίτη σύζυγό του – να μένει στο πλευρό του Έλληνα πολιτικού μέχρι την ημέρα του θανάτου του στις 23 Ιουνίου 1996.

 

Ο μήνας Οκτώβριος ήταν σημαδιακός για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, καθώς στις 18 Οκτωβρίου, επτά χρόνια πριν το ιστορικό νεύμα, ο Ανδρέας Παπανδρέου σημειώνει ιστορική και πρώτη νίκη στις εθνικές εκλογές εκείνου του έτους και εκλέγεται πρωθυπουργός.

O Ανδρέας Παπανδρέου πανηγυρίζει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές το 1981
O Ανδρέας Παπανδρέου πανηγυρίζει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές το 1981

Τι έχει πει η Δήμητρα Λιάνη για το περιστατικό

Αυτή η κίνηση, το νεύμα, έγραψε φυσικά πολιτική ιστορία για την Ελλάδα καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου συνήθιζε να μην είναι συμβατικός πολιτικός. Για την περιβόητη εκείνη χειρονομία είχε μιλήσει πολλά χρόνια αργότερα και η «πέτρα του σκανδάλου», η ίδια η Δήμητρα Παπανδρέου.

«Ρώτησα τον Ανδρέα εγώ τι θα κάνω. Και μου είπε θα περιμένεις ένα σήμα μου» είχε πει η χήρα του πολιτικού.

«Γυρίζει προς τα εμένα και έκανε το νεύμα. Τεράστια η υποδοχή του κόσμου, όλες οι κάμερες από όλα τα ξένα και ελληνικά πρακτορεία. Δεχόταν μεγάλες πιέσεις από κομματικά στελέχη να μην επιστρέψει μαζί μου και εμένα μου έλεγαν να πάω στις ΗΠΑ και να εξαφανιστώ για έξι μήνες», διηγήθηκε στη Μηχανή του Χρόνου η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου.

Πως σχολίασε το νεύμα 30 χρόνια μετά η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Εκείνο που συχνά μένει έξω από την ιστορία και τα «10 χρόνια και 54 ημέρες» που ο Ανδρέας Παπανδρέου  συνδέθηκε ερωτικά με τη Μιμή είναι ο προηγούμενος γάμος του, από τον οποίο είχε αποκτήσει και τα παιδιά του. Η Μαργαρίτα, Αμερικανίδα στην καταγωγή έχει γράψει πολλές φορές για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε πλάι σε έναν τόσο λαοπρόβλητο άνδρα, αλλά και ως μια ξένη, σύζυγος του πρωθυπουργού.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα και του μετέπειτα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, είχε σχολιάσει το νεύμα του στη Δήμητρα Λιάνη στις σκάλες του αεροπλάνου της Ολυμπιακής.

«Ήταν μια σκηνή από αυτές που μένουν. Δεν ήμουν πολύ χαρούμενη όμως που την είδα. Είχα κάποιες “συναισθηματικές” αντιδράσεις» έλεγε.

«Από την άλλη είμαι συνηθισμένη σε πολιτικές συμπεριφορές και προπαγάνδες και έτσι στην τελική δεν είναι κάτι που με ενοχλεί πλέον τόσο», είχε πει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη στο περιοδικό Down Town με τον τίτλο «Dear Margaret».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη έγινε Playmobil

Μπορεί η Ελλάδα να μην συνηθίζει να φτιάχνει pop είδωλα και αναφορές στην λεγόμενη pop κουλτούρα, ωστόσο τόσο ο ιδρυτής του Κινήματος, όσο και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ως ιδέα και τρόπος συμπεριφοράς έχουν αποκτήσει με τα χρόνια πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θέλεις καλτ «οντότητες» στο διαδίκτυο όπως το «παλιό το ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο», κάτι το γεγονός πως είναι μάλλον ο μόνος πρωθυπουργός που το μικρό όνομά του αρκεί για να καταλάβει κάθε Έλληνας σε ποιον αναφερόμαστε,  ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε – εκτός των άλλων – pop icon.

Δεν είναι τυχαίο πως το ιστορικό ενσταντανέ με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου να κάνει το περίφημο νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη, στο αεροπλάνο επιστροφής από το Λονδίνο, έγινε αναπαράσταση με Playmobil πριν από μερικά χρόνια στην έκθεση GR80s, για την Ελλάδα της δεκαετίας του 1980.

Η άφιξη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ελληνικό το 1988 είχε γίνει Playmobil
Η άφιξη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ελληνικό το 1988 είχε γίνει Playmobil



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση