09:19
26/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:19
26/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αλκυονίδες ημέρες: Το «καλοκαίρι» του χειμώνα – Πότε εμφανίζονται και από πού πήραν το όνομά τους

Πεταλούδα σε φυτά / Φωτογραφία: Eurokinissi

Πεταλούδα σε φυτά / Φωτογραφία: Eurokinissi

09.02.2022
14:11
Τελευταία ενημέρωση: 09/02/2022 • 20:50
Τι είναι οι Αλκυονίδες ημέρες, πότε εμφανίζονται και πόσο διαρκούν - Είναι απλά μύθος ή φυσικό φαινόμενο;

Οι αλκυονίδες ημέρες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και είναι εκείνες οι ημέρες που ο καιρός είναι αίθριος, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες υψηλές για τα επίπεδα εποχής.

Αλκυονίδες: Πότε εμφανίζονται και από πού πήραν το όνομά τους

Οι ημέρες αυτές κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου ως 15 Φεβρουαρίου και η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση και αποδίδεται στον Αριστοτέλη.

Οι Αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη που φέρει το όνομα του πτηνού. Τις μέρες αυτές ο αστέρας Αλκυών μεσουρανεί τις απογευματινές ώρες πράγμα που σημαίνει ότι τις νύχτες του Ιανουαρίου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο (ζενίθ) του ουράνιου θόλου.

Αυτό το φυσικό φαινόμενο έδωσε την ονομασία Αλκυονίδες σε όλες τις συνεχόμενες ημέρες που ο αστέρας αυτός είναι ορατός στο ανώτερο σημείο του θόλου.

Μία Αλκυόνη
Μία Αλκυόνη / Φωτογραφία: Pixabay

Αλκυονίδες ημέρες: Η επιστημονική εξήγηση

Λόγω του γεωγραφικού πλάτους της Ελλάδας τις ημέρες αυτές, παρατηρείται εξίσωση των πιέσεων η οποία έχει ως αποτέλεσμα αφενός να μην υπάρχουν άνεμοι, και αφετέρου να υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, ακόμη κι αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο παρατηρούνται αλκυονίδες ημέρες. Υπήρξαν χρονιές που απουσίασαν εντελώς, όπως το 1947, ενώ ούτε οι ημερομηνίες ούτε η διάρκεια τους είναι σταθερές.

Συνήθως καλύπτουν το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, αν και πολλοί διευρύνουν το διάστημα εμφάνισης μέχρι τα μέσα Φλεβάρη.

Μύθοι για τις αλκυονίδες ημέρες

Γύρω από το φαινόμενο αυτών των ημερών υπάρχουν ουκ ολίγοι μύθοι.

Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου, ήταν μία ωραία γυναίκα η οποία ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα. Μάλιστα ο γάμος τους ήταν τόσο τέλειος που οι δυο τους πίστεψαν ότι είναι ισάξιοι των Θεών.

Τότε ο Δίας για να τιμωρήσει την αλαζονεία τους βύθισε το καράβι του Κήυκα και τον άφησε να πνιγεί. Η Αλκυόνη θρήνησε τόσο πολύ τον χαμό του συζύγου της που ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί, το οποίο ήταν όμως καταδικασμένο να γεννά τα αυγά του τον χειμώνα.

Έτσι, τα αγριεμένα κύματα ορμούσαν στα βράχια και κατέστρεφαν τη φωλιά και τα αυγά της Αλκυόνης. Ο Δίας την λυπήθηκε για άλλη μια φορά και διέταξε να σταματούν οι άνεμοι και να λάμπει ο ήλιος για δεκαπέντε μέρες μέσα στην καρδιά του χειμώνα προκειμένου να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσάει τα αυγά της.

Μετεωρολογικό φαινόμενο ή προϊόν μυθολογίας, όπως και να έχει οι αλκυονίδες μέρες μας προσφέρουν μέχρι και δύο ολόκληρες εβδομάδες ηλιοφάνειας και καλοκαιρίας μέσα στον χειμώνα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση