Quantcast
04:42
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:42
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Aliki My Love: Ο συμπρωταγωνιστής της Βουγιουκλάκη που έμεινε στην ιστορία για το φιλμ «Ωραία μου κυρία» – Το μιούζικαλ των 8 όσκαρ

Στιγμιότυπα από την ταινία Aliki My Love

Στιγμιότυπα από την ταινία Aliki My Love

02.01.2023
19:00
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2023 • 10:00
Ο Βρετανός που συμμετείχε σε ένα από τα ιστορικότερα μιούζικαλ του Χόλιγουντ, πρωταγωνίστησε στο Aliki My Love

Σε μια ταινία από τις λίγες στις οποία πρωταγωνιστεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη και δεν έχουμε δει χίλιες φορές στη μικρή οθόνη, βυθιστήκαμε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, καθώς η Φίνος Φιλμς κατάφερε να αποκαταστήσει το αγγλόφωνο φιλμ Aliki (ή Aliki my Love) που γυρίστηκε στη μαγευτική Ίο, νησί που αποκαλούνταν στη μεγάλη οθόνη «Ευτυχία».

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Φιλοποίμην Φίνος θέλησαν το 1963 να ανοίξουν το ελληνικό σινεμά στον κόσμο, με ένα κλασικό στόρι μεταφερμένο στα αγγλικά και αρκετά σημαντικά ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει εκείνο του Γουίλφριντ Χάιντ Γουάιτ, το οποίο άλλωστε και φιγούραρε δεύτερο στους τίτλους αρχής μετά από εκείνο της Ελληνίδας σταρ φυσικά.

Η ρομαντική αγγλόφωνη ταινία της Φίνος Φιλμ που γυρίστηκε το 1963 στο παρθένο νησί της Ίου, επέστρεψε ύστερα από απουσία 60 ετών. Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό λόγο που παρέμεινε «κρυφή», όμως τα τελευταία χρόνια υπήρχαν φθορές στο αρνητικό του φιλμ με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην ψηφιακή της αποκατάσταση.

Το στόρι της ταινίας Aliki

Ο Μπάρι, ένας φουκαράς playboy, προσδοκά να πλουτίσει με την κληρονομιά ενός θείου του, «βασιλιά» της σάλτσας και των ψητών. Ο δικηγόρος του, όμως, τον πληροφορεί ότι το μυστικό της σάλτσας χάθηκε μαζί με τον θείο του και ότι δεν υπάρχει κληρονομιά, παρά μόνο ένα νησάκι στο Αιγαίο, με το όνομα Ευτυχία, από το οποίο καταγόταν ο θείος του.

Εικόνα από τη ταινία «Aliki»
Εικόνα από τη ταινία «Aliki» / Φωτογραφία: Instagram

Στην “Ευτυχία” συναντούν την όμορφη δασκάλα Αλίκη και τη μητέρα της Άννα. Οι δύο γυναίκες είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την εγκατάσταση των ξένων στο νησί. Η ομορφιά της Αλίκης σαγηνεύει τον Μπάρι και ο Ρίτσαρντ σκλαβώνεται από την υπέροχη μαγειρική της Άννας. Μια μέρα, όμως, ο Ρίτσαρντ ανακαλύπτει ότι η Άννα κατέχει το μυστικό της περίφημης σάλτσας, με το οποίο ο Μπάρι μπορεί να γίνει πραγματικά πλούσιος…

Ο Βρετανός ηθοποιός πλάι στην Aliki

Παρότι το ερωτικό ενδιαφέρον της Βουγιουκλάκη στη σειρά είναι ο γοητευτικός Τζες Κόνραντ, το όνομα του Γουίλφριντ Χάιντ-Γουάιτ ξεχωρίζει από το καστ της σειράς. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε και την Γαλλίδα Κάθριν Καθ, Γαλλίδα μπαλαρίνα και ηθοποιό που κατάφερε να πείσει ως Ελληνίδα μάνα στην ταινία Aliki.

Βρετανός ηθοποιός χαρακτήρων με ειρωνική γοητεία, εξίσου άνετος σε διασκεδαστικούς ή αυστηρούς χαρακτήρες, ο Γουίλφριντ Χάιντ-Γουάιτ καταγόταν από το Γκλουτσέστερσαϊρ και φοίτησε στη βασιλική σχολή δραματικών τεχνών.

Το ντεμπούτο του στη σκηνή έγινε το 1922 και το 1925, ενώ αποδείχτηκε ιδιαίτερα δραστήριος ηθοποιός στο Λονδίνο από πολύ μικρή ηλικία. Παντρεύτηκε την ηθοποιό Μπλανς Γκλιν και το 1932 περιόδευσε στη Νότια Αφρική με θεατρικά έργα. Λένε πως τον ανακάλυψε ο Τζορτζ Κούκορ για το σινεμά, όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1934.

Συνέχισε να παίζει στη σκηνή, παίζοντας στο πλευρό του Λόρενς Ολίβιε και της Βίβιαν Λι στις ταινίες «Καίσαρας και Κλεοπάτρα» και «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» το 1951. Με δεκάδες ταινίες στο ενεργητικό του, θα τον θυμόμαστε πάντα για μία, την Ωραία μου κυρία (1964), στην οποία υποδύθηκε τον συνταγματάρχη Πικερινγκ.

Έναν μόλις χρόνο μετά το Aliki My Love, το οποίο δυστυχώς δεν συγκίνησε το παγκόσμιο κοινό, ο Βρετανός ανέλαβε τον ρόλο στο μιούζικαλ που θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα κλασικότερα όλων των εποχών.

Ενεργός στην ένατη δεκαετία του, ο Hyde-White πέθανε έξι ημέρες πριν από τα 88α γενέθλιά του το 1991.

Η θρυλική ταινία «Ωραία μου κυρία»

Η ταινία «Ωραία μου κυρία», αμερικανική ταινία μιούζικαλ, που κυκλοφόρησε το 1964, η οποία διασκευάστηκε από το ομώνυμο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε κοινό και κριτικούς. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Ρεξ Χάρισον και η Όντρεϊ Χέπμπορν, κέρδισε οκτώ βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης ταινίας.

Το έργο «Ωραία μου κυρία», διασκευασμένο από τον Άλαν Τζέι Λέρνερ και τον Φρέντερικ Λέβεαπό το θεατρικό έργο «Πυγμαλίων» του 1913 του Τζορτζ Μπέρναντ Σο, ανέβηκε στο Broadway το 1956 και κέρδισε έξι βραβεία Tony, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου μιούζικαλ.

Η παραγωγή, με πρωταγωνιστές τον Χάρισον ως Χίγκινς, την Τζούλι Άντριους ως Ελίζα και τον Χόλογουεϊ ως τον πατέρα της, διήρκεσε 2.717 παραστάσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1962. Ο παραγωγός του κινηματογράφου ωστόσο, θεώρησε ότι η Άντριους ήταν σχετικά άγνωστη στο κινηματογραφικό κοινό και επέλεξε την Χέπμπορν για την κινηματογραφική μεταφορά του.

Το τραγούδι της Χέπμπορν ντουμπλαρίστηκε από τη Μάρνι Νίξον.  Ο Χάρισον ήταν ίσως ο πρώτος ηθοποιός που χρησιμοποίησε ασύρματο μικρόφωνο στην παραγωγή μιας μουσικής ταινίας σε εκείνο το φιλμ.

Το «Ωραία μου κυρία» περιλαμβάνει μια σειρά από αξέχαστα τραγούδια, όπως τα “I Could Have Danced All Night”, “Get Me to the Church on Time” και “I’ve Grown Accustomed to Her Face”.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Τζόρτζ Κιούκορ και με σχεδιασμό παραγωγής, σκηνικών και κοστουμιών από τον Σεσίλ Μπίτον, αποκαταστάθηκε το 1994.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση