Quantcast
13:04
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:04
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Alexey Lipiridi: Ο Πόντιος από την Ουκρανία που πολεμά τους Ρώσους μιλά στο «S» – «Δεν πρέπει να τους φοβόμαστε!» (εικόνες & βίντεο)

Ο Alexey Lipiridi /Φωτογραφία: Facebook

Ο Alexey Lipiridi /Φωτογραφία: Facebook

09.04.2022
08:11
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2022 • 19:33
Ένας Πόντιος από την Ουκρανία μιλά στο «S» για τον πόλεμο που μαίνεται, τους Ρώσους, τον Ζελένσκι και την ελληνική καταγωγή του

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για περισσότερο από έναν μήνα πλέον και οι ιστορίες των πολιτών που υπερασπίζονται την πατρίδα τους κάνουν συχνά τον γύρω του κόσμου.

Η εισβολή των Ρώσων στην γειτονική της χώρα και όλα όσα ακολούθησαν έκαναν όλο τον πλανήτη να στρέψει το βλέμμα του στην Ανατολική Ευρώπη.

Αεροπορικές επιθέσεις, εκρήξεις και βομβαρδισμοί με τις ουκρανικές πόλεις να σφυροκοπούνται, νεκροί και τραυματίες, κατεστραμμένα σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία, χιλιάδες πρόσφυγες και ισοπεδωμένες πόλεις όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη. Καμένη γη και συντρίμμια

Οι πιο πρόσφατες εικόνες ντροπής από τη σφαγή στην Μπούτσα έκαναν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμό. Άμαχοι σκοτώθηκαν πριν από περισσότερες από τρεις εβδομάδες, διάστημα δηλαδή κατά το οποίο η Μπούτσα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, με τις δορυφορικές εικόνες να αποτυπώνουν τη φρίκη του θανάτου, με πτώματα πολιτών διάσπαρτα στους δρόμους.

Ουκρανοί πολίτες πήραν από την πρώτη μέρα εθελοντικά τα όπλα προκειμένου να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στους Ρώσους εισβολείς.

Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία από την πρώτη ημέρα, κατέγραψαν γυναίκες στην περιοχή Ντνίπρο να φτιάχνουν βόμβες μολότοφ, με υλικά που διέθεσε παρακείμενο μπαρ.

Μολότοφ στο δρόμο στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία
Μολότοφ στο δρόμο στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία / Φωτογραφία: Twitter

Ο Guardian έγραφε για νέους που συγκεντρώνονταν σε παλιό εργοστάσιο στη Λβίβ την πρώτη ακόμη εβδομάδα του πολέμου για να μάθουν να φτιάχνουν πολεμοφόδια.

«Δασκάλες, δικηγόροι, νοικοκυρές, όλες σκυμμένες στο γρασίδι, γέμιζαν μπουκάλια. Μου είπαν ότι προσπαθούν να μην σκέφτονται τι κάνουν. Δεν το επέλεξαν αυτό. Αλλά πρέπει να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πόλη τους», έγραφε η δημοσιογράφος του BBC, Σάρα Ρέινσφορντ.

Ένας Πόντιος από την Ουκρανία πολεμά τους Ρώσους

Ένας από τους πολίτες που πήραν τα όπλα, είναι και ο Alexey Lipiridi, ο οποίος μίλησε στο «S» για τον πόλεμο αλλά και την ελληνική καταγωγή του.

«Είμαι Ουκρανοπόντιος. Ο πατέρας μου Πόντιος από τη Γεωργία και η μητέρα μου Ρωσίδα. Το επώνυμό μου είναι Λυπηρίδης», σημειώνει ο Alexey ή Αλέξης σε άπταιστα ελληνικά.

Είμαι 47 ετών. Έχω οικογένεια, σύζυγο, έναν γιο, μια κόρη και μια εγγονή

«Είμαι 47 ετών. Έχω οικογένεια, σύζυγο, έναν γιο, μια κόρη και μια εγγονή», συμπληρώνει.

O Alexey Lipiridi
O Alexey Lipiridi /Φωτογραφία: Facebook

«Γεννήθηκα και ζω στο Κίεβο. Δουλεύω σε μια εταιρεία που φτιάχνει έπιπλα. Όμως, λόγω του πολέμου πήρα το όπλο στα χέρια και έγινα εθελοντής στρατιώτης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Και μόλις νικήσουμε θα ξαναγυρίσω στην κανονική μου ζωή!», συμπληρώνει με μια βεβαιότητα που εμπνέει τον σεβασμό, ο Ουκρανός.

«Τώρα είμαστε εντάξει, οι Ρώσοι έφυγαν από το Κίεβο. Μόνο μας ”ενοχλούν” με πυραύλους, οι οποίοι πέφτουν σε κάποια κτήρια» προσθέτει ο Αλέξης.

O Alexey Lipiridi
O Alexey Lipiridi /Φωτογραφία: Facebook

Για τον πόλεμο και τον Πούτιν

«Ο πόλεμος δεν τελείωσε. Πολεμάμε και αντιστεκόμαστε. Ήδη γίνεται κάτι. Ο Πούτιν ξυπνάει. Καταλαβαίνει τι λάθος έκανε μπαίνοντας στην Ουκρανία», λέει στην «S» ο Ουκρανός που έχει φορέσει τα χακί και προσπαθεί, μαζί με χιλιάδες άλλους, να απωθήσει τον Ρώσο κατακτητή.

«Θα προσπαθήσει να κάνει ”όνομα” φεύγοντας από εδώ. Αλλά είναι αργά, ο κόσμος δεν πιστεύει πια σε αυτόν και η οικονομική κατάσταση της Ρωσίας βυθίζεται όλο και περισσότερο» συμπληρώνει, για την εξέλιξη που πιστεύει πως θα έχει ο πόλεμος για την Ρωσία.

Ο Πούτιν ξυπνάει. Καταλαβαίνει τι λάθος έκανε μπαίνοντας στην Ουκρανία

«Και οι ρωσόφιλοι που υπήρχαν στην Ουκρανία, τώρα σχεδόν δεν υπάρχουν. Κάθε Ουκρανός θέλει να σκοτώσει Ρώσους! Τελείωσε η αδελφότητα!», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι αναφορές άλλωστε για νεκρούς σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας, αν και συγκεχυμένες, κάνουν λόγο για απώλειες χιλιάδων αθώων.

O Alexey Lipiridi
O Alexey Lipiridi /Φωτογραφία: Facebook

Για τον Ζελένσκι

Αντίθετα, ο Λυπηρίδης φαίνεται πως εκτιμά τις ηγετικές ικανότητες του προέδρου της χώρας του, προσόντα που δεν πίστευε πως εκείνος διέθετε. «Δεν πίστευα στον Ζελένσκι από την αρχή, από το 2019 που ανέλαβε την εξουσία. Αλλά ο πόλεμος μας έχει δείξει έναν άντρα, έναν αρχηγό, έναν μαχητή. Τον σέβομαι πάρα πολύ τώρα», υπογραμμίζει.

O Alexey Lipiridi
O Alexey Lipiridi /Φωτογραφία: Facebook

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη Ρωσία»

«Νομίζω ότι δεν πρέπει η Ευρώπη και ο κόσμος να φοβάται τη Ρωσία. Η Ουκρανία έδειξε σε όλους τι στρατό έχουν οι Ρώσοι, πολύ αδύναμο, που δεν ξέρει να πολεμάει», υποστηρίζει επίσης ο Ουκρανός.

Επαναλαμβάνει την έκκληση Ζελένσκι από την πρώτη στιγμή σε αυτόν τον πόλεμο, αίτημα που η Ευρώπη φοβάται πως θα σήμαινε γενικευμένη σύρραξη. «Κλείστε μας τον ουρανό ή τουλάχιστον δώστε μας άμυνα αεροπορίας, και εμείς θα τελειώσουμε έτσι το αποκαλούμενο ”Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο”. Για την ελευθερία όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης!», καταλήγει.

O Alexey Lipiridi
O Alexey Lipiridi /Φωτογραφία: Facebook


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση