Quantcast
20:39
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:39
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αλέκα Παπαρήγα: Η πρώτη γγ του ΚΚΕ, η δεύτερη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα και μια ήρεμη δύναμη, πιστή στις ιδέες της

Η επί σειρά ετών γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η επί σειρά ετών γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα / Φωτογραφία: Eurokinissi

14.01.2023
07:12
Τελευταία ενημέρωση: 14/01/2023 • 15:23
Η Αλέκα Παπαρήγα διέγραψε μια πολύ ενδιαφέρουσα «κόκκινη» πορεία

Η απόφαση του Περισσού πως η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια με το ΚΚΕ, έπειτα από δεκαετίες στην πρώτη γραμμή του κομμουνιστικού κόμματος, σηματοδοτεί το τέλος ενός τεράστιου κεφαλαίου στην πολιτική ζωή της χώρας.

Μια από τις μακροβιότερες πολιτικούς αρχηγούς κοινοβουλευτικού κόμματος στη χώρα, η πρώτη γυναίκα γγ του ΚΚΕ, πολύ πριν όλα αυτά γίνουν αντικείμενου «εκμετάλλευσης» από τους διάφορους επικοινωνιολόγους που αναζητούσαν χαρακτηριστικά, φύλα και χρώματα δέρματος (κυρίως στην Αμερική) για να διαφοροποιήσουν τους υποψηφίους των εκάστοτε κομμάτων και ένας πολιτικός που δεν έχουμε δει ποτέ στην μακρά της κοινοβουλευτική θητεία να υπερβαίνει τα εσκαμένα, να φωνάζει και να ανταλλάσσει ύβρεις και χαρακτηρισμούς με πολιτικούς της αντιπάλους.

Η Αλέκα Παπαρήγα με το «Π» στην πορεία για την ακρίβεια
Η Αλέκα Παπαρήγα με το «Π» στην πορεία για την ακρίβεια / Φωτογραφία: Twitter

Ένα δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο είναι μάλλον μικρό για να μπορέσει να χωρέσει τα πεπραγμένα μιας γυναίκας που αφιέρωσε τη ζωή της σε μια ιδέα, σε ένα κίνημα και έναν σκοπό. Η Αλέκα Παπαρήγα άλλωστε δεν ήταν ποτέ από τους πολιτικούς που αρέσκονταν σε πορτρέτα, ωραία λόγια και κολακείες. Το έχει παραδεχτεί και η Σεμίνα Διγενή, η μόνη που έχει κάνει δυο εκπομπές με κεντρικό πρόσωπο την πάλαι ποτέ γγ του ΚΚΕ, στις οποίες αποκαλύπτει ορισμένες πολύ ξεχωριστές στιγμές από την προσωπική της ζωή.

Πριν από λίγο καιρό, κολλημένος στην κίνηση της Παραλιακής, έβαλα από τύχη να ακούσω ένα Podcast της δημοσιογράφου, συμπαθούντος το ΚΚΕ, με τίτλο «Ο Αθέατος κόσμος της “κόκκινης” Αλέκας». Ομολογώ πως οι πτυχές της ζωής της, η απαράμιλλη ψυχραιμία με την οποία έμοιαζε να αντιμετωπίζει ό, τι έβρισκε στο διάβα της και ο γλαφυρός και πράος τρόπος με τον οποίο εξιστορούσε τα γεγονότα με κέρδισαν.

Ποια είναι η Αλέκα Παπαρήγα

Γεννήθηκε ως Αλεξάνδρα Δρόσου. Γονείς της ήταν ο Νίκος και η Κική Δρόσου, οι οποίοι ήταν αντιστασιακοί και μέλη του KKE, με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν εργάστηκε ως υπάλληλος σε επιχειρήσεις και ως εκπαιδευτικός

Τελείωσε την φιλοσοφική μέσα στη Δικτατορία και λόγω πιστοποιητικού πολιτικών φρονημάτων ήταν αδύνατο για εκείνη να εργαστεί στο επάγγελμά της. Κάπως έτσι, η νεαρή Αλέκα Παπαρήγα έβαλε σκοπό να μάθει λογιστικά, τα οποία και διδάχτηκε δια αλληλογραφίας προκειμένου να μπορέσει να εργαστεί. Εργάστηκε επί 8 χρόνια ως υπάλληλος σε λογιστήρια επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα.

Η Σεμίνα Διγενή περιγράφει την ιστορία του παλιού της εργοδότη, Κώστα Καλλυβιώτη, μιας από τις μεγαλύτερης επιχειρήσεις με είδη ραπτικής στην Ελλάδα. «Η ιστορία της Αλέκας είναι τρομερή, όχι μόνο της Αλέκας, του μπαμπά της, του Νίκου του Δρόσου» έλεγε εκείνος. «Εγώ έμαθα την πολιτική οικονομία την μαρξιστική με σκοπό να την εφαρμόσω στον καπιταλισμό» έλεγε χιουμοριστικά ο κ. Καλλυβιώτης σε μια εκπομπή αφιέρωμα κάποτε στην Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αλέκα Παπαρήγα στο «αντίο» στον Κώστα Καζάκο
Η Αλέκα Παπαρήγα στο «αντίο» στον Κώστα Καζάκο / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Είναι μια μαμά που όλα αυτά τα χρόνια, γιατί δεν είναι καιρός που πέθανε, ζούσα την κριτική της» είχε πει στη Σεμίνα Διγενή η Αλέκα Παπαρήγα για τη μητέρα της. Όταν ο πατέρα της τη χειροκροτούσε για τις καλές τις επιδόσεις στο σχολείο, εκείνη (η μητέρα της) δυσανασχετούσε, λέγοντας πως αυτό είναι το καθήκον της.

Το 1961 συμμετείχε στο Κίνημα Ειρήνης και στη μαθητική οργάνωση της νεολαίας της Ε.Δ.Α.. Παίρνοντας ενεργό μέρος σε διάφορες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος στη παναθηναϊκή μαθητική οργάνωση που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθητικών αγώνων.

Yπήρξε μέλος του γραφείου της οργάνωσης της νεολαίας της Ε.Δ.Α. και γραμματέας και μέλος του γραφείου Σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Όταν η Αλέκα Παπαρήγα κρύφτηκε σε νευρολογική κλινική

«Όταν έγινε η δικτατορία ήμαστε απροετοίμαστοι όλοι και βρεθήκαμε στο δρόμο» λέει η Αλέκα Παπαρήγα για τις πρώτες μέρες της κατάλυσης της Δημοκρατίας από τους Συνταγματάρχες.

«Πιάσαν τον πατέρα μου και έφυγα από το σπίτι. Ήμουν τυχεροί γιατί ο φάκελός μου άνηκε στο σπουδαστικό της ασφάλειας και έτσι ήρθαν μια ώρα μετά. Μετά άρχισε το πρόβλημα το που θα κρυφτώ» θυμάται εκείνες τις πρώτες ώρες της Χούντας η Αλέκα Παπαρήγα. «Επήγα στην αρχή στη γιαγιά μου, αλλά δεν μπορούσα να κάτσω πολύ, μετά στη θεία μου» συνέχιζε.

«Μια μέρα ήρθε η μητέρα μου, μείναμε μια δυο μέρες στους δρόμους» συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα και εξιστόρησε την περίοδο που κρύφτηκε σε μια κλινική. «Δεν ήξεραν εκεί! Πήγε κι είπε στον διευθυντή του γιατρού ότι η κόρη μου έχει πάθει ένα ψυχολογικό σοκ, έπιασαν τον μπαμπά της και τον αρραβωνιαστικό της και θέλει να νοσηλευτεί για να το ξεπεράσει» θυμάται η πρώην γγ του ΚΚΕ.

Η ίδια θυμάται βέβαια πως αντέδρασε στην απίθανη ιδέα της μητέρας της. «Με το που πήγα από τη δεύτερη μέρα, ήταν ένας Κύπριος μάλιστα γιατρός, ο οποίος μου έλεγε “δεν φαίνεστε να έχετε πρόβλημα”» θυμάται η Αλέκα Παπαρήγα, που προσθέτει πως είχε μαζί της και βιβλία για να περνά την ώρα της, ένα από τα οποία ήταν η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. «Η μητέρα μου φώναζε, μου έλεγε “κάνε τη μελαγχολική”» έλεγε η πολιτικός που παραδέχτηκε πως τα χάπια που της έδιναν δεν τα έπαιρνε.

Το 1968, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οργανώθηκε στο Κ.Κ.Ε. και δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων. Συνελήφθη από τη χούντα των συνταγματαρχών και κρατήθηκε επί 4 μήνες.

Το 1974, έγινε μέλος του γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθηνών και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο γυναικείο κίνημα.

Υπήρξε μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και συμμετείχε στη διοργάνωση εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος της Γυναίκας, ενώ μέχρι το 1981, συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, του Ο.Η.Ε., σε διεθνείς θεωρητικές συναντήσεις κ.ά..

Το 1978, στο 10ο Συνέδριο του Κ.Κ.Ε., εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Η ανάδειξή της στην ηγεσία του ΚΚΕ

Στις 27.2.1991, στο 13ο Συνέδριο του Κ.Κ.Ε., εξελέγη γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη ομόφωνα κατά το 15ο Συνέδριο του Κ.Κ.Ε. (26.5.1996). Στο συνέδριο του 2009, που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου της χρονιάς εκείνης, εξελέγη για άλλη μια φορά γραμματέας του κόμματος.

Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα της γενικής Γραμματέως στην Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε, και η δεύτερη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα,[3] μετά τη Μαρία Δαμανάκη που είχε αναδειχθεί πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στις 9 Μαρτίου 1990.

Η Αλέκα Παπαρήγα στην Ολομέλεια της Βουλής
Η Αλέκα Παπαρήγα στην Ολομέλεια της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Είναι μια εκ των υπευθύνων για τη δημιουργία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), το οποίο ιδρύθηκε το 1999. Η ΚΕ που προέκυψε από το 19ο Συνέδριο εξέλεξε στη θέση του Γενικού Γραμματέα το Δημήτρη Κουτσούμπα. Η Αλέκα Παπαρήγα παρέμεινε Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Υπήρξε παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Θανάση Παπαρήγα, γιο του Μήτσου Παπαρήγα, Έλληνα συνδικαλιστή, γραμματέα της ΓΣΕΕ, ηγετικού στελέχους του ΣΕΚΕ και του ΚΚΕ, ο οποίος απεβίωσε το 2002, έπειτα από το βαρύτατο τραυματισμό του σε τροχαίο δυστύχημα.

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλάει αγγλικά και ρωσικά και έχει συγγράψει βιβλίο σχετικά με τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση της γυναίκας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση