Θύμα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, μεσάζοντας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός ή απλά ένα πιόνι του Βλαντιμίρ Πούτιν σε έναν οργιάζοντα πόλεμο προπαγάνδας. Αν ένα όνομα Ρώσων κροίσων, εκείνων που στη Δύση αποκαλούμε Ολιγάρχες, είναι γνωστό ακόμη και στον πιο αδαή επί των γεωπολιτικών, αυτό είναι του Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Ο πρώην πλέον ιδιοκτήτης της Τσέλσι, ο οποίος αναγκάστηκε να μαζέψει τα «μπογαλάκια του», τα εκατομμυριάκια και του και κανά δυο γιοτ που πάρκαρε στην Αλικαρνασσό μετά τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος του, εμφανίστηκε τα τελευταία 24ωρα ως άνθρωπος κλειδί στις διαπραγματεύσεις του Κρεμλίνου με το περιβάλλον Ζελένσκι για την εξεύρεση μια διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία.
Πριν όμως τον δούμε να κάθεται αναπαυτικά στο μεγάλο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που έβγαλαν για πρώτη φορά λευκό καπνό (χωρίς όμως να φέρουν και την ειρήνη) στην Κωσνταντινούπολη, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς υπήρξε το πρωταγωνιστικό πρόσωπο μιας κατασκοπευτικής ιστορίας που ήθελε τη Μόσχα να τον δηλητηριάζει για παραδειγματισμό.
Ακόμη και η οργισμένη Ουάσιγκτον πάντως έδειξε να αμφισβητεί αυτή την πληροφορία, σε μια πρώτη και μάλλον τελευταία για την ώρα, ταύτιση απόψεων με τη Μόσχα. Δημοσιεύματα έδωσαν συνέχεια, φιλοξενώντας και δήλωση του ερευνητή της Bellingcat, Κρίστο Γκρόζεβ, ο οποίος ανέφερε πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν «στόχος χημικής επίθεσης», ωστόσο στόχος δεν ήταν να οδηγηθεί στον θάνατο, αλλά «να λάβει προειδοποίηση για να μην προδώσει το Κρεμλίνο» στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις.
Πάντως, πηγή που έχει γνώση των γεγονότων, επιβεβαίωσε στον Guardian ότι ο Αμπράμοβιτς πράγματι αρρώστησε μετά τη συνάντηση στο Κίεβο πριν από μερικές ημέρες και έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες. Σύντομα ανάρρωσε και ήταν σε θέση να συμμετάσχει στους επόμενους γύρους των διαπραγματεύσεων, όπως για παράδειγμα το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και ο ρόλος του στον πόλεμο
Διαβάζουμε μια εκτενή ανάλυση στον Guardian, σύμφωνα με την οποία, τα τελευταία χρόνια, ο Αμπράμοβιτς έχει παρουσιάσει εαυτόν ως κάποιος που είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική και δεν έτρεφε φιλοδοξίες για τέτοια πόστα.
Συχνά πυκνά εμφανιζόταν πίσω από τη χρηματοδότηση πολιτιστικών σκοπών και γενικά για την κοσμική ζωή του. Παρόλο που μερικές φορές θα τον συναντούσε κανείς σε γκαλερί τέχνης, θέατρα ή εστιατόρια της Μόσχας, ο πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι απεχθάνεται τη δημοσιότητα και δεν δίνει συνεντεύξεις.
Οι πληροφορίες σχετικά με τον πλούτο και τον τρόπο ζωής του Αμπράμοβιτς προέρχονται από δικαστικές υποθέσεις, ιδίως από μια δίκη που πήρε εκρηκτικές διαστάσεις το 2012 στα δικαστήρια του Λονδίνου με τον πρώην ευεργέτη του Μπόρις Μπερεζόφσκι.
Το τελευταίος ισχυρίστηκε ότι ο Αμπράμοβιτς του απέσπασε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, αναγκάζοντάς τον να πουλήσει το μερίδιό του στην πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft σε μειωμένη τιμή. Ο δικαστής πάντως τότε είχε αποφανθεί υπέρ του Αμπράμοβιτς.
Ο Αμπράμοβιτς και «Οι Άνθρωποι του Πούτιν»
Πιο πρόσφατα, ο Αμπράμοβιτς άσκησε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση στο Λονδίνο κατά της δημοσιογράφου Κάθριν Μπέλτον, με την οποία αμφισβήτησε διάφορους ισχυρισμούς στο βιβλίο της «Οι άνθρωποι του Πούτιν», μεταξύ των οποίων ότι αγόρασε την Τσέλσι κατόπιν αιτήματος του Πούτιν.
Ο Αμπράμοβιτς ήρθε τελικά σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Μπέλτον, αφού ο εκδότης της συμφώνησε ότι το βιβλίο θα αναγνώριζε πως ο ισχυρισμός αυτός δεν αποτελούσε δήλωση γεγονότων, αλλά εικασία.
Στην εν λόγω δικαστική υπόθεση, οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι «ο Αμπράμοβιτς είναι κάποιος έχει αποστάσεις από τον Πούτιν», μια παραδοχή που εύκολα κανείς αποκαθηλώνει σήμερα, στο φως των εμφανίσεων του ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη στην Ουκρανία. Οι Financial Times άλλωστε σημειώνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε προσωπικά τη συμμετοχή του στις συζητήσεις και τις επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της ουκρανικής προεδρίας.
Πως βλέπει το Κίεβο την ανάμειξη Αμπράμοβιτς
Πηγή από την ουκρανική αντιπροσωπεία δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrayinska Pravda ότι ο Αμπράμοβιτς είχε τοποθετηθεί ως ουδέτερος διαμεσολαβητής και ο κύριος ρόλος του είναι «να μεταφέρει τη θέση μας στο αφεντικό τους με ανθρώπινη γλώσσα».
Ο οικονομικός σύμβουλος του Βολόντιμιρ Ζελένσκι, Αλεξάντερ Ροντνιάσκι, δήλωσε στον Guardian ότι ο Αμπράμοβιτς είχε αναμειχθεί στην υπόθεση με πρωτοβουλία του πατέρα του, ενός Ουκρανού παραγωγό ταινιών που γνωρίζει καλά τον δισεκατομμυριούχο.
Ο Πούτιν ψάχνει για δεύτερους διαύλους. Δεν πιστεύει σε τίποτα που είναι ανοιχτό. Όλα πρέπει να είναι λίγο συνωμοτικά
Στο Κίεβο, ο Αμπράμοβιτς θεωρείται, τουλάχιστον, ένας σοβαρός συνομιλητής που μπορεί να φτάσει στο «αυτί του Πούτιν». Η επίσημη διαπραγματευτική ομάδα της Ρωσίας αποτελείται ως επί το πλείστον από αξιωματούχους δεύτερης βαθμίδας που δεν λαμβάνονται υπόψιν σοβαρά, οπότε ο Πούτιν είναι πιθανό να επέλεξε τον Αμπράμοβιτς ως έναν πιο σοβαρό συνομιλητή για να τον στείλει στους Ουκρανούς.
«Ο Πούτιν ψάχνει για δεύτερους διαύλους. Δεν πιστεύει σε τίποτα που είναι ανοιχτό. Όλα πρέπει να είναι λίγο συνωμοτικά», δήλωσε η βετεράνος Ρωσίδα δημοσιογράφος Ευγενία Άλμπατς.
Οι επαφές Αμπράμοβιτς με τον Ζελένσκι
Μια πηγή από τη Μόσχα σχολίασε ότι ο Αμπράμοβιτς είχε δύο προσωπικές συναντήσεις με τον Ζελένσκι στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, ισχυρισμοί που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την ουκρανική πλευρά. Μετά την επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμπράμοβιτς αρρώστησε, επέστρεψε και πάλι για ένα ακόμη ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε η πηγή.
Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος στις δηλώσεις του σε Ρώσους δημοσιογράφους το περασμένο Σαββατοκύριακο κατονόμασε τον Ρομάν Αμπράμοβιτς μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που είχαν επικοινωνήσει μαζί του, με στόχο να επενδύσουν στην χώρα ώστε να συμβάλουν στην ανοικοδόμησή της.
«Λάβαμε μηνύματα από αυτόν και από αρκετούς άλλους επιχειρηματίες που έλεγαν “ας βοηθήσουμε κάπως, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι”», έλεγε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι. Σημείωνε επίσης ότι ο Αμπράμοβιτς είχε εμπλακεί σε ανεπιτυχείς συζητήσεις για την οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων στη χώρα. Παρόλα αυτά, ο Ουκρανός ηγέτης δεν ανέφερε τίποτα για επισκέψεις του Αμπράμοβιτς στο Κίεβο ή δικές του συναντήσεις με τον ολιγάρχη.
Σε πανικό οι Ρώσοι Ολιγάρχες
Ο Άλμπατς δηλώνει πως οι προσφορές του Αμπράμοβιτς και άλλων Ρώσων επιχειρηματιών να βοηθήσουν την Ουκρανία θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον τρόμο για τον πόλεμο, αλλά και από το προσωπικό συμφέρον και την επιθυμία να αποφευχθούν οι παραλυτικές δυτικές κυρώσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όλες οι χώρες έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών, ενώ ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι μετέφερε ήδη τα γιοτ του στα ήσυχα νερά της Τουρκίας.
«Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν τις βίλες τους, τα γιοτ τους, αλλά και να βρεθούν στη σωστή πλευρά του αγώνα. Κάποιοι από αυτούς τουλάχιστον είναι τρομοκρατημένοι. Γνωρίζω κάποιους που δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι συνέβη», δήλωσε η Άλμπατς. «Έπειτα υπάρχουν κάποιοι που απλά ανησυχούν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις καθαρίστριες τους» συμπλήρωσε η κυνικά η Ρωσία δημοσιογράφος.
Πολλοί είναι επιφυλακτικοί με αυτή τη μεταστροφή του Αμπράμοβιτς και την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις ως ειρηνοποιού. «Πώς είναι δυνατόν να έχουν ξεχάσει ποιος είναι αυτός; Είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του καθεστώτος Πούτιν», δήλωσε η Μαρία Πέβτσιχ, στενή συνεργάτιδα του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και επικεφαλής των ερευνών του Ιδρύματός του για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η Πέβτσιχ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο Αμπράμοβιτς θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος παράγοντας στις συνομιλίες. «Είμαι 100% σίγουρη ότι αυτό ήταν απόλυτα συντονισμένο με το Κρεμλίνο. Όταν είσαι μαριονέτα του Πούτιν για 22 χρόνια δεν γίνεσαι ξαφνικά αποστάτης», δήλωσε.