Quantcast
20:02
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:02
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νέες κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε η ΕΕ – Το όνομα Αμπράμοβιτς περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα»

Η σημαία της ΕΕ έξω από κτίριο της Ευρώπης / Photo by Markus Spiske on Unsplash

Η σημαία της ΕΕ έξω από κτίριο της Ευρώπης / Photo by Markus Spiske on Unsplash

14.03.2022
20:50
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2022 • 7:08
Η ΕΕ ανακοινώνει νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας

Ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, καθώς και την απαγόρευση εξαγωγών χάλυβα.

Βαριές κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των προσώπων του περιβάλλοντος του προέδρου της, του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενισχύθηκαν περαιτέρω την Παρασκευή από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με στόχο να γονατίσει η ρωσική οικονομία και να κοπούν οι πηγές χρηματοδότησης του «βάρβαρου πολέμου» στην Ουκρανία, όπως τον χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην G7 ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν τη ρήτρα του «ευνοούμενου κράτους» που είχαν χορηγήσει στη Ρωσία. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στα εισαγόμενα ρωσικά προϊόντα. Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν επίσης την εισαγωγή θαλασσινών, βότκας και ρωσικών διαμαντιών. Στην ΕΕ, η απαγόρευση αφορά τον σίδηρο και τον χάλυβα.

Τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ θα απαγορευτεί η εξαγωγή ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία. Οι Ρώσοι είχαν ήδη χάσει την πρόσβασή τους στον τεχνολογικό εξοπλισμό και τους ημιαγωγούς για τη στρατιωτική και πετρελαϊκή βιομηχανία τους, μετά την απαγόρευση εξαγωγών αυτών των ειδών από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Gazprom
Gazprom / Φωτογραφία: social media

Οι κινήσεις για την ενέργεια

Την περασμένη Τρίτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε το παράδειγμά τους σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, ανακοινώνοντας ότι μέχρι τα τέλη του 2022 θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Οι Ευρωπαίοι διχάζονται, δεδομένου ότι πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ΕΕ σχεδιάζει ωστόσο επενδύσεις ώστε να περιορίσει κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου φέτος. Απαγορεύει επίσης στους Ευρωπαίους να κάνουν νέες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα-κλειδί για τη Ρωσία.

Η Gazprom, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, είναι μεταξύ των εταιρειών που δεν μπορούν πλέον να δανείζονται από τις δυτικές αγορές.

Σε μια άλλη, συμβολική κίνηση, ανεστάλη η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2, με τον οποίο θα αυξάνονταν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η εταιρεία που τον διαχειρίζεται υπέβαλε αίτημα πτώχευσης.

Από τις πρώτες κινήσεις ο οικονομικός τομέας

Ο χρηματοοικονομικός τομέας στοχοθετήθηκε από την αρχή, ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Οι κυρώσεις επεκτάθηκαν σταδιακά και στη Λευκορωσία.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες έβαλαν στο στόχαστρο την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, απαγορεύοντας κάθε συναλλαγή και παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της. Το ρούβλι βρίσκεται έκτοτε σε ελεύθερη πτώση, σε σχέση με το δολάριο.

Ένα επίσης σοβαρό πλήγμα ήταν ο αποκλεισμός των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift. Ο αποκλεισμός αφορά και τις τράπεζες της Λευκορωσίας.

Για να αποφευχθεί μια παράκαμψη των κυρώσεων, η ΕΕ τις διεύρυνε για να συμπεριλάβει τα κρυπτονομίσματα και άλλα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία, στα οποία επένδυαν οι Ρώσοι για να σώσουν τις οικονομίες τους από την κατάρρευση του ρουβλίου.

Στη λίστα της ΕΕ και ο Αμπράμοβιτς

Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές που επικαλείται το Reuters σήμερα, μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που προστίθενται στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων, φιγουράρει το όνομα του δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, σημειώνουν πως λίγο αργότερα, ένα τζετ που συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη απογειώθηκε από το Ισραήλ με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Σε μια φωτογραφία που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters διακρίνεται ο Αμπράμοβιτς να κάθεται στο σαλόνι, ενώ έχει κατεβάσει τη μάσκα που φοράει στο πηγούνι του.

Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει προς το παρόν εάν επιβιβάστηκε στην πτήση.

Εξοστρακίστηκε ο Αμπράμοβιτς από την Premier League

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (12/03), η Premier League επισημοποίησε τον αποκλεισμό του Ρομάν Αμπράμοβιτς από την προεδρία της Τσέλσι, μετά από τις κυρώσεις από την κυβέρνηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μετά την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το συμβούλιο της Premier League απέκλεισε τον Ρομάν Αμπράμοβιτς ως Διευθυντή της Ποδοσφαιρικής Λέσχης Τσέλσι.

Ο Λουκάκου της Τσέλσι
Ο Λουκάκου της Τσέλσι / Φωτογραφία: Twitter @ChelseaFC

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δεν επηρεάζει την ικανότητα του συλλόγου να προπονείται και να παίζει τα παιχνίδια του, όπως ορίζεται στους όρους άδειας που εκδόθηκε από την κυβέρνηση, η οποία λήγει στις 31 Μαΐου 2022», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε το βράδυ της Παρασκευής (11/3) το «πράσινο φως» στην αμερικανική τράπεζα «Raine» για να προχωρήσει η πώληση της Τσέλσι, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Πέμπτη (10/3) προς τον ιδιοκτήτη της, Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Οι κυρώσεις σε 7 Ρώσους Ολιγάρχες

Η Μεγάλη Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβτς και τον Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, προχωρώντας σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, λόγω των σχέσεών τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς
Ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι κι άλλοι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες είναι οι πιο υψηλές προσωπικότητες που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων των Βρετανών, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Μ. Βρετανία ανέφερε ότι είχε συλλογική καθαρή περιουσία περίπου 15 δισεκατομμυρίων λιρών (17,94 δισεκατομμύρια ευρώ).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση