Quantcast
15:23
07/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:23
07/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

8 ζώα που έχουν ένα ταίρι για μια ζωή: Λύκοι, γύπες και ποντίκια «βάζουν τα γυαλιά» στον άνθρωπο

Ερωτευμένοι κάστορες / Φωτογραφία: Pixabay

Ερωτευμένοι κάστορες / Φωτογραφία: Pixabay

19.03.2022
09:05
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2022 • 12:26
Πολλά ζώα του ζωικού βασιλείου είναι πιστά στον σύντροφό τους αιώνια

Τα ζώα έχουν αποδείξει πολλές φορές την αγάπη και την συμπόνια τους για το ταίρι που έχουν κοντά τους για μία ολόκληρη ζωή.

Πολλά από τα ζώα, του ζωικού βασιλείου είναι πιστά στον σύντροφό τους αιώνια και αποδεικνύουν ακόμα και στους ανθρώπους την πίστη και την αφοσίωση που έχουν μεταξύ τους.

Οι τρυφερές ιστορίες τους σίγουρα συγκινούν.

Αυτά τα ζώα είναι πιστά για μία ζωή στον σύντροφό τους

Οι κύκνοι

Πρόσφατα, όλη η Ελλάδα έγινε μάρτυρας της σχέσης αγάπης των δύο κύκνων από την Καστοριά. Η τραγική ιστορία ενός ζευγαριού κύκνων ξεκίνησε όταν το θηλυκό δέχθηκε επίθεση από αδέσποτα σκυλιά και στο τέλος υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ το ταίρι του δεν έφυγε στιγμή από κοντά του.

Κύκνος με το μωρό του σε λίμνη
Κύκνος με το μωρό του σε λίμνη / Φωτογραφία: Pixabay

Παρ’ όλο που το μετέφεραν με αυτοκίνητο σε μακρινό σημείο της λίμνης Καστοριάς, ξαναγύρισε έξω από το κτίριο πριν ακόμη επιστρέψουν!

Ο κύκνος έμεινε πλάι στο ταίρι του

«Πήγαμε τον κύκνο σε ένα σημείο της λίμνης, μακριά απ’ όπου είχαν φτιάξει τη φωλιά τους με το θηλυκό, περίπου στα 20 χιλιόμετρ» δήλωνε τότε στο ΑΠΕ το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την «Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμός Περίθαλψης Άγριων Ζώων Καστοριάς».

«Τον αφήσαμε εκεί, κάποια στιγμή τον χάσαμε από τα μάτια μας αλλά όταν επιστρέψαμε σε λίγα λεπτά στο κέντρο περίθαλψης, τον βρήκαμε εκεί να μας περιμένει», συμπλήρωνε ο άνδρας που είχε περιθάλψει το τραυματισμένο πουλί.

Κάστορες: Δυο ισόβιοι συνεργάτες!

Για τους κάστορες, η μονογαμία είναι περισσότερο θέμα καθημερινότητας, πρακτικό ζήτημα, παρά ρομαντισμός.

Ερωτευμένοι κάστορες
Ερωτευμένοι κάστορες / Φωτογραφία: Pixabay

Σε αντίθεση με τους βορειοαμερικανούς κάστορες που είναι γνωστό ότι ζευγαρώνουν και με άλλους συντρόφους, οι ευρασιάτες κάστορες συνεργάζονται για μια ζωή, σε έναν τρόπο να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για επιβίωση.

Αν και μία από τις κύριες πηγές τροφής τους είναι ο φλοιός των δέντρων, η έλλειψη θρεπτικής αξίας αυτής, σημαίνει ότι οι κάστορες πρέπει να τρώνε πολύ φλοιό για να διατηρήσουν το σώμα τους. Έτσι, τα συμπαθητικά αυτά ζώα μπορούν να χωρίσουν τον φόρτο εργασίας τους και να εξασφαλίσουν ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει.

Σε μελέτη των Sam MJG Steyaert, Andreas Zedrosser και Frank Rossel για την Oecologia, διαπιστώθηκε ότι τα καθήκοντα που κατανεμήθηκαν μεταξύ των ζευγαριών περιελάμβαναν τη συντήρηση των φραγμάτων και των καταλυμάτων τους, τη φύλαξη της επικράτειάς τους και την κοινή χρήση των γονεϊκών καθηκόντων.

Οι χαρούμενοι πιγκουίνοι

Πολλά είδη πιγκουίνων ζευγαρώνουν εφ’ όρου ζωής. Η ιστορία των πιστών ζευγαριών είναι παγκοσμίως γνωστή από ντοκιμαντέρ και ταινίες με χαρούμενα πιγκουινάκια που χορεύουν ανέμελα στους πάγους.

Οικογένεια πιγκουίνων
Οικογένεια πιγκουίνων / Φωτογραφία: Pixabay

Αυτά τα ερωτευμένα ζώα της Ανταρκτικής περνούν όλη τους της ζωής με το ταίρι που έχουν επιλέξει, χορεύουν και αγκαλιάζονται συνέχεια ειδικά τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου.

Οι λύκοι δεν είναι μοναχικοί, αν είναι Άλφα!

Σε μια αγέλη γκρίζου λύκου, συνήθως επιτρέπεται μόνο το αρσενικό και το θηλυκό άλφα να αναπαραχθούν.

Λύκοι κάθονται ξαπλωμένοι
Λύκοι κάθονται ξαπλωμένοι / Φωτογραφία: Pixabay

Το ζευγάρι ζευγαρώνει για μια ζωή, σε μια ένδειξη εδραίωσης της θέσης του στην κεφαλή της αγέλης και προκειμένου να παράγει μια νέα γέννα κάθε χρόνο και να διασφαλίζει τη σταθερότητα των υπολοίπων μελών της.

Όπως εξηγεί ο  ερευνητής David W. Macdonald η μονογαμία διευκολύνει τα άλφα (τους λύκους) να επιδείξουν τη δύναμη και την ανωτερότητά τους έναντι των άλλων αρσενικών μελών της αγέλης.

Στα περήφανα αυτά ζώα, η υπεράσπιση ενός συντρόφου άλλωστε μοιάζει είναι πολύ πιο εύκολη δουλειά από την προσπάθεια ενός λύκου να προστατεύσει ένα χαρέμι συντρόφων κι αυτό διασφαλίζει την θέση του στην κορυφή της αγέλης.

Τα ζηλιάρικα ποντίκια

Τα ποντίκια της Καλιφόρνια (Peromyscus californicus) σχηματίζουν ισόβιους δεσμούς, αλλά όπως συμβαίνει συχνά στις ανθρώπινες σχέσεις, δεν είναι κυλούν όλα ομαλά και ανέφελα.

Οικογένεια από ποντίκια
Οικογένεια από ποντίκια / Φωτογραφία: Pixabay

Ενώ μια μελέτη  για τη Συμπεριφορική Οικολογία και Κοινωνιοβιολογία από τους David J. Gubernick και J. Cully Nordby διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ποντικιών παρέμειναν πιστά στον σύντροφό τους όταν τοποθετήθηκαν με άλλο ποντίκι σε εργαστηριακές συνθήκες, παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Joshua D. Pultorak για τα Frontiers in Ecology and Evolution κατέγραψε ένταση στη σχέση τους, κατά την επανένωση.

Περίπου τα μισά από τα ζευγάρια συμμετείχαν σε «θυμωμένα γαβγίσματα» μετά τον χωρισμό, ανεξάρτητα από το αν ο σύντροφος είχε απατήσει, αν και αυτός ο «καυγάς» σταμάτησε μετά από περίπου μια εβδομάδα. Επιπλέον, όσα από τα τρωκτικά ζώα επέστρεψαν σε φιλικές σχέσεις πιο γρήγορα διαπιστώθηκε ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουν υγιείς απογόνους.

Οι Σαύρες

Σαύρα σε δέντρο
Σαύρα σε δέντρο / Φωτογραφία: Pixabay

Η μακροχρόνια μονογαμία στις σαύρες είναι σπάνια, αλλά η σαύρα με βότσαλα (επίσης γνωστή ως bobtail ή αυστραλιανή νησταλέα σαύρα) αποτελεί την εξαίρεση.

Αν και ζουν ως επί το πλείστον μέσα στη μοναξιά, αυτές οι μικρές, αργά κινούμενες σαύρες επιστρέφουν στον ίδιο σύντροφο χρόνο με τον χρόνο για την εποχή του ζευγαρώματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη των Michael Bull et al, Why is Rare Social Behavior in Lizards: Μαθήματα από τις κοιμησμένες σαύρες, οι περισσότερες σαύρες σχηματίζουν μακροχρόνιους δεσμούς περίπου 10 έως 15 ετών – αν και μια σχέση διήρκεσε έως και 27 χρόνια και εξακολουθούσε να είναι ισχυρή στο τέλος του πειράματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή όσοι επιστρέφουν σε έναν υπάρχοντα σύντροφο μπορούν να αρχίσουν να ζευγαρώνουν πιο γρήγορα από εκείνους που εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν σύντροφο, οδηγώντας σε αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης.

Και ενώ τα νέα ζευγάρια γνωρίζονται μεταξύ τους, αυτά που έχουν ήδη κάνει την πράξη μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας στην εγκυμοσύνη τους – και προσέχοντας τα αρπακτικά.

Τα πτηνά είναι πιο αγαπησιάρικα

Σε αντίθεση με τα θηλαστικά, η μονογαμία είναι ο κανόνας μεταξύ των πτηνών. Περίτρανο παράδειγμα ανάμεσα στα ζώα του ουρανού, τα πετούμενα, οι κύκνοι από την Καστοριά.

Πάρτε όμως παράδειγμα και τους μαύρους γύπες (Coragyps atratus) – μόλις ένα αρσενικό εντοπίσει έναν σύντροφο, ακολουθεί ένα τελετουργικό ερωτοτροπίας που μερικές φορές μπορεί να τελειώσει σε έναν χορό ζευγαρώματος στον αέρα. Μετά την ωοτοκία των αυγών, και οι δύο γύπες μοιράζονται την ευθύνη της επώασης των αυγών με τη σειρά τους σε 24ωρες βάρδιες.

Κοράκι
Κοράκι / Φωτογραφία: Pixabay

Αλλά δεν είναι πάντα όλα τόσο ρόδινα. Αυτό που διαφοροποιεί τους μαύρους γύπες από άλλα πουλιά είναι ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλεται η μονογαμία τους. Εάν ένας σύντροφος πιαστεί να ερωτοτροπεί δημόσια, το υπόλοιπο κοπάδι θα στραφεί εναντίον του με μια βάναυση επίθεση, αναγκάζοντάς τον να αποσυρθεί στη συζυγική φωλιά και στη διαδικασία να αποτρέψει οποιοδήποτε άλλο όρνιο να σκεφτεί την απιστία στο μέλλον.

Οι Ιππόκαμποι

Δεν είναι όμως μόνο τα ζώα της ξηράς που έχουν μάτια μόνο για έναν. Οι μοναχικοί ιππόκαμποι φλερτάρουν μεταξύ τους και μπλέκουν τις ουρές τους.

Ερωτευμένοι ιππόκαμποι
Ερωτευμένοι ιππόκαμποι / Φωτογραφία: Pixabay

Τα εντυπωσιακά αυτά ζώα της θάλασσας, μόλις βρουν τον ισόβιο σύντροφό τους, είναι τα αρσενικά που φέρνουν και γεννούν τα μωρά και ζουν μαζί για μία ολόκληρη ζωή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση