Quantcast
08:03
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:03
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

32 χρόνια από το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ: Η ΕΛ.ΑΣ έφτασε μια ανάσα από τη «17 Νοέμβρη», αλλά εξαφανίστηκαν κάτω από τη μύτη της! (εικόνα & βίντεο)

Το σημείο που έγινε η επίθεση της 17 Νοέμβρη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το σημείο που έγινε η επίθεση της 17 Νοέμβρη / Φωτογραφία: Eurokinissi

23.03.2024
08:48
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2024 • 14:48
Όταν η 17 Νοέμβρη έφτασε κοντά στη «δαγκάνα» της ΕΛ.ΑΣ.

Σαν σήμερα το 1992, σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες γκάφες της ελληνικής αστυνομίας. Το «φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ» όπως είχε ονομαστεί από τις εφημερίδες. Η ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από πληροφορία που είχε, έφτασε στα ίχνη της «17 Νοέμβρη», κυριολεκτικά μια ανάσα από την εξιχνίαση και σύλληψη της τρομοκρατικής οργάνωσης, ωστόσο τους έχασε… κάτω από τη μύτη της.

Πως έχει λοιπόν αυτή η απίστευτη ιστορία; Ήταν 8:00 το πρωί, την 23η Μαρτίου το 1992, με τους αστυνομικούς να παρακολουθούν ένα ύποπτο βαν στην οδό Λουίζης Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους. Είχαν μια πληροφορία από μια γυναίκα ότι επρόκειτο η «17 Νοέμβρη» να πραγματοποιήσει χτύπημα και είχαν πάει στο σημείο για προετοιμασία. Το τελικό χτύπημα θα εκδηλωνόταν τέσσερις μέρες αργότερα.

Αν αναρωτιέστε τώρα για την αξιοπιστία της πληροφορίας, η εν λόγω γυναίκα ισχυριζόταν πως είχε πολυετή σχέση με μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, ωστόσο είχε μάθει πως την απατούσε και ήθελε να τον εκδικηθεί.

Πρωτοσέλιδο για το φιάσκο με τη «17 Νοέμβρη»
Πρωτοσέλιδο για το φιάσκο με τη «17 Νοέμβρη»

Τέσσερις άντρες από την ομάδα ΕΚΑΜ παρακολουθούσαν το βαν και εντόπισαν έναν άντρα με περούκα. Ένας από τους ΕΚΑΜίτες έφυγε να τηλεφωνήσει στα κεντρικά για να μάθει λεπτομέρειες για το βαν, ωστόσο αυτό που δεν αντιλήφθηκε ήταν πως την ίδια ώρα, ο άντρας με την περούκα τον ακολούθησε που είχε πάει να τηλεφωνήσει.

Ο αστυνομικός είχε λάβει την επιβεβαίωση, πως όντως το βαν ήταν κλεμμένο, αλλά ήταν αργά να δράσουν, καθώς τα μέλη της «17 Νοέμβρη» τους είχαν πάρει χαμπάρι. Καταδίωξαν το βαν, ωστόσο στη στροφή προς τα Τουρκοβούνια, ο οδηγός του αστυνομικού οχήματος το έχασε από τα μάτια του. Για κάποιον λόγο- που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί- έστριψε προς την Κηφισίας.

Μόλις είχαν υποστεί ένα τεράστιο φιάσκο και γι αυτό όπως φάνηκε, η αστυνομία απέκρυψε το γεγονός για έναν ολόκληρο μήνα.

Ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος είχε παραδεχθεί πως η «μονάδα των ΕΚΑΜ που πήρε μέρος στην επιχείρηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της», ενώ είχε αφήσει υπόνοιες πως «από την αστυνομία υπήρχαν «διαρροές» προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να έχουν προσβάσεις μέσα στην αστυνομία, από τις οποίες αντλούν πληροφορίες, εξετάζει σοβαρά η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μετά την τελευταία αποτυχία της αστυνομίας να συλλάβει επ’ αυτοφώρω μέλη της “17 Ν”. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του κ. Θ. Αναγνωστόπουλου με τους δημοσιογράφους, ο υπουργός απέδωσε όλη την ευθύνη για τη διαφυγή των τρομοκρατών στους αστυνομικούς που ήταν επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση του υπόπτου αυτοκινήτου στην οδό Λ. Ριανκούρ, από τους οποίους κατάφεραν να διαφύγουν…» έγραφε τότε η «Καθημερινή».

Το φιάσκο είχε ως αποτέλεσμα ο τότε επικεφαλής των ΕΚΑΜ, Μιχάλης Μαυρουλέας, να απομακρυνθεί από τη θέση του.

Στις 8 Μαϊου το 1992, η «17 Νοέμβρη» με προκήρυξη της ανέφερε ότι τα μέλη έκαναν συχνά πρόβες πριν από τα χτυπήματα και πως ο Μαυρουλέας ενήργησε συνετά, γιατί αν έδινε εντολή στους αστυνομικούς να πλησιάσουν στο βαν, τότε θα ακολουθούσε ανταλλαγή πυρών.

Η σύλληψη των μελών της «17 Νοέμβρη» άργησε 10 χρόνια, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση εξαρθρώθηκε στις 29 Ιουνίου του 2002, ύστερα από την πρόωρη έκρηξη της βόμβας που είχε τοποθετήσει ο Σάββας Ξηρός στα εκδοτήρια της εταιρείας Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση