Quantcast
18:55
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:55
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

28η Οκτωβρίου: Ιστορικά στιγμιότυπα από παρελάσεις σε Ηράκλειο, Βόλο, Φλώρινα και Βέροια 50 και πλέον χρόνια πριν (βίντεο)

Σχολική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Βέροια το 1975 / Φωτογραφία: aylonfilmarchives.com

Σχολική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Βέροια το 1975 / Φωτογραφία: aylonfilmarchives.com

28.10.2022
16:31
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2022 • 10:37
Ιστορικά βίντεο για την 28η Οκτωβρίου και τις παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα

Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο του «ΟΧΙ», η οποία μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά το 1940.

Μετά το ιστορικό «ΟΧΙ» η χώρα μπήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμανε η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία και την 28η Οκτωβρίου διοργανώνονται σε κάθε γωνιά τις χώρας μεγαλειώδεις παρελάσεις, προκειμένου να τιμήσουν οι πολίτες την επέτειο.

Το aylonfilmarchives.com συγκέντρωσε μερικά εντυπωσιακά βίντεο που απεικονίζονται παρελάσεις σε Βέρεια, Βόλο, Φλώρινα και Ηράκλειο που μετράνε πλέον περισσότερα από 50 χρόνια ιστορίας.

Βέροια – Σχολική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου (28-10-1975)

Βρισκόμαστε στη Βέροια, πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας στη Μακεδονία.

Η ταινία ανοίγει με πλάνο από την οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της πόλης, όπου μαθήτριες παρελαύνουν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι μαθήτριες που φορούν λευκό ζιβάγκο, μπλε φούστα και λευκή κορδέλα στα μαλλιά τους, περνούν μπροστά από τον κόσμο που στέκεται στο πεζοδρόμιο, παρακολουθώντας τη παρέλαση.

Ακολουθούν διαδοχικά σύντομα πλάνα, από το ίδιο σημείο του δρόμου, στα οποία εναλλάσσονται οι μαθήτριες και οι μαθητές, καθώς η παρέλαση προχωρά. Στο τελευταίο, ένας άντρας που φορά μαύρο κοστούμι, χρησιμοποιεί τη σφυρίχτρα του για να κατευθύνει τα παιδιά. Τα αλλεπάλληλα πλάνα συνεχίζονται, ενώ ένας ποδηλάτης περνά μπροστά από τη κάμερα.

Στη συνέχεια, βλέπουμε τη σημαιοφόρο και τους παραστάτες, που είναι μαθητές γυμνασίου και έπειτα, ο κινηματογραφιστής μας δείχνει τον άδειο δρόμο της οδού Μητροπόλεως, λίγο πριν φτάσει στο σημείο η παρέλαση.

Ένα αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο, ενώ κάτοικοι της πόλης κάθονται στη ταβέρνα «Τα 3 αδέρφια».

Στο επόμενο πλάνο, παρακολουθούμε τα παιδιά του δημοτικού που παρελαύνουν μπροστά από ένα ζαχαροπλαστείο γεμάτο πελάτες. Μπροστά από τον σημαιοφόρο, περπατούν δυο καλοντυμένες γυναίκες, ενώ ένας ιερέας παρακολουθεί από το πεζοδρόμιο. Δίπλα από τα παιδιά βαδίζει και ο δάσκαλός τους.

Τέλος, η παρέλαση προσπερνά το παρκαρισμένο αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και συνεχίζει την πορεία της.

Παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου το 1969 στον Βόλο

Είναι 28η Οκτωβρίου, εθνική επέτειος για την Ελλάδα, βρισκόμαστε στον αυλόγυρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου έχει τελεστεί η Δοξολογία για τον εορτασμό του «ΟΧΙ» στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Από τον ναό εξέρχονται οι Αρχές του τόπου, πλήθος στρατιωτικών, η Φιλαρμονική παιανίζει κατά το πέρασμα τους.

Αμέσως μετά βρισκόμαστε στον παραλιακό δρόμο του Βόλου, πλήθος συγκεντρωμένο χειροκροτά τμήμα του Ελληνικού Ναυτικού που παρελαύνει.

Παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου το 1969 στον Βόλο
Παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου το 1969 στον Βόλο / Φωτογραφία: aylonfilmarchives.com

Η κάμερα σε κίνηση καταγράφει ένα όχημα του στρατού με δάφνες κι έναν μικρό πίδακα νερού καθώς και το, κλασικού ρυθμού, κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αρχιερείς και επίσημοι αναχωρούν από την Μητρόπολη, επιβιβάζονται σε αυτοκίνητα και απομακρύνονται ανάμεσα από συγκεντρωμένα πλήθη.

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 1974 στη Φλώρινα

Βρισκόμαστε στην Φλώρινα, πόλη της Μακεδονίας και είναι 28η Οκτωβρίου, εθνική επέτειος για τους Έλληνες, που αυτή την ημέρα τιμούν την αντίσταση στις κατακτητικές τάσεις της Ιταλίας, οπότε και άρχισε η εμπλοκή της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Στον κεντρικό δρόμο της πόλης πλήθος κόσμου που παρακολουθεί την παρέλαση, εκδήλωση που έχει θεσπιστεί γι’ αυτή την ημερομηνία σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Η παρέλαση ξεκινά με σημαιοφόρο έναν επιζήσαντα από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ακολουθεί ομάδα παιδιών με παραδοσιακές ενδυμασίες και συνεχίζουν τα σχολεία και οι σπουδαστές της Τεχνικής Σχολής. Πλάι στους σπουδαστές ο διευθυντής της Σχολής Χρήστος Θώμου.

Κι άλλα σχολικά τμήματα, με ομάδες μαθητριών που δίνουν τον ρυθμό με ταμπούρλα στην αρχή των στοιχισμένων κοριτσιών του Γυμνασίου Θηλέων.

Παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, 1975

Ο κινηματογραφιστής την 28η Οκτωβρίου, από ύψωμα, μας δίνει ένα πανοραμικό πλάνο μέρους της πόλης, στη διάρκεια του οποίου διακρίνουμε τον Ιερό Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, στοιχεία της αστικής δόμησης, τμήμα του Ενετικού λιμανιού, αλλά και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Η κάμερα εστιάζει στο γλυπτό μνημείο της Μάχης της Κρήτης, επί της οδού Δημοκρατίας, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί παρέλαση, καθώς η ημερομηνία της λήψης είναι 28η Οκτωβρίου, ημέρα Εθνικής Επετείου της αντίστασης της Ελλάδας κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο κινηματογραφιστής έχει προσεγγίσει την οδό Δημοκρατίας, η παρέλαση αρχίζει με τη Φιλαρμονική ορχήστρα που περνά παιανίζοντας. Προηγούνται σημαιοφόροι με όλα τα συμβολικά λάβαρα του τόπου και του Έθνους. Στη συνέχεια παρελαύνουν μαθητές Δημοτικών σχολείων, περνώντας από την εξέδρα των επισήμων, πίσω από την οποία διακρίνουμε το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Κοντινό πλάνο στους επισήμους της Στρατιωτικής ηγεσίας.

Ακολουθούν μαθητές Γυμνασίων Αρρένων και Θηλέων, παρεμβάλλονται ομάδες με παραδοσιακές φορεσιές, σπουδαστές Τεχνικών Σχολών και Σώματα προσκόπων.

Στην εξέδρα για την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου παίρνει θέση εκπρόσωπος της Στρατιωτικής ηγεσίας καθώς η παρέλαση συνεχίζεται με τα Σώματα στρατού. Παρελαύνουν επανδρωμένα οχήματα που φέρουν από μικρούς πυραύλους μέχρι πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος, ερπυστριοφόρα οχήματα (τανκς) και οχήματα μεταφοράς ειδικών οπλικών συστημάτων.

Ακολουθούν οι δικυκλιστές και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και αμέσως μετά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η παρέλαση συνεχίζεται με την Φιλαρμονική, βρακοφόρους με λάβαρα, νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, παραδοσιακά ντυμένες Κρητικοπούλες που κρατούν μια μεγάλη Ελληνική σημαία, αλλά και ομάδες με παραδοσιακές φορεσιές από άλλα μέρη της Ελλάδας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση