Quantcast
22:27
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:27
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

18 χρόνια από την τραγωδία στο Πέταλο του Μαλιακού με τους 7 νεκρούς μαθητές (εικόνες)

Το μοιραίο λεωφορείο που ήταν οι μαθητές

Το μοιραίο λεωφορείο που ήταν οι μαθητές

27.09.2022
08:45
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2022 • 12:13
Άλλο ένα δυστύχημα με μαθητές που σόκαρε την Ελλάδα

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου 2004, Δευτέρα, λίγο πριν από τις 10 το πρωί. Σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων που κινείται στο διαβόητο Πέταλο του Μαλιακού επιβαίνουν 37 μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων, καθώς και τέσσερις συνοδοί καθηγητές.

Προορισμός τους, η Αθήνα, όπου πρόκειται να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Μαζί τους έχουν ξεκινήσει από το Γυμνάσιο – Λύκειο Φαρκαδόνας και άλλα δύο λεωφορεία με μαθητές.

Στο 176ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Ασπρονερίου Καμένων Βούρλων, το λεωφορείο με τους μαθητές συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα που έχει περάσει στο αντίθετο ρεύμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 60χρονος οδηγός της νταλίκας διανύει αρχικά πορεία περίπου 20 μέτρων στις αριστερές ρόδες και ακολούθως χάνει τελείως τον έλεγχο του οχήματός του.

Και τα δύο οχήματα ανατρέπονται.

Lewforeio Petalo 27 9 22 1 - 18 χρόνια από την τραγωδία στο Πέταλο του Μαλιακού με τους 7 νεκρούς μαθητές (εικόνες)

Σκοτώθηκαν επτά μαθητές

Επτά μαθητές, τέσσερα αγόρια και τρία κορίτσια, χάνουν τη ζωή τους από τη σφοδρή σύγκρουση, άλλοι τρεις τραυματίζονται σοβαρότατα, ενώ οι υπόλοιποι 27 τραυματίζονται ελαφρά.

Νεκροί είναι οι μαθητές Μπουραζέλης Χρήστος, Λίτσιου Αικατερίνη, Καλύβα Στεφανία, Τέλλιος Κωνσταντίνος, Σαράφη Ευγενία, Οικονομούλας Απόστολος και Καματσέλος Ιωάννης.

Ένας από τους σοβαρότερα τραυματισμένους μαθητές, ο Κωνσταντίνος Αμπλιανίτης, ακρωτηριάζεται στο αριστερό του χέρι. Έφερε επίσης θλαστικό τραύμα στο κεφάλι και θλάση πνευμόνων σοβαρής μορφής. Επίσης, η Βασιλική Κιόση, με σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ η Αρετή Γεωργίου υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Λαμίας στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού είναι άμεση, καθώς τίθενται σε πλήρη κινητοποίηση τόσο το ΕΚΑΒ όσο και τα νοσοκομεία της Λαμίας και των γύρω περιοχών.

Στον τρόπο της τραγωδίας καταφθάνουν δεκατρία ασθενοφόρα από το ΕΚΑΒ Λαμίας, δύο ασθενοφόρα και μία κινητή ιατρική μονάδα από το ΕΚΑΒ Χαλκίδας, καθώς και τρεις κινητές ιατρικές μονάδες και ένα όχημα αντιμετώπισης ιατρικής καταστροφών από την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ.

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στην έκκληση του νοσοκομείου της Λαμίας για αιμοδοσία.

Lewforeio Petalo 27 9 22 2 - 18 χρόνια από την τραγωδία στο Πέταλο του Μαλιακού με τους 7 νεκρούς μαθητές (εικόνες)

Εξάλλου, άμεση είναι η παροχή βοήθειας από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που ενημερώνονται για το περιστατικό και σπεύδουν να βοηθήσουν τόσο τους μαθητές που έχουν υποστεί σοκ όσο και τους γονείς τους, που με τα αυτοκίνητά τους αλλά και με πούλμαν που έχει μισθώσει ο Δήμος Φαρκαδόνας μεταβαίνουν στο σημείο του ατυχήματος και βρίσκονται σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση.

Το πένθος στη χώρα είναι βαρύ, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων ματαιώνεται.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με αφορμή την εν λόγω τραγωδία, στο Πέταλο του Μαλιακού είχαν βρει μέχρι τότε τραγικό θάνατο συνολικά 460 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τροχαίο στο Πέταλο του Μαλιακού έλαβε χώρα περίπου 1,5 χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας (13 Απριλίου 2003).

Lewforeio Petalo 27 9 22 - 18 χρόνια από την τραγωδία στο Πέταλο του Μαλιακού με τους 7 νεκρούς μαθητές (εικόνες)

Οι δίκες για το δυστύχημα

Για τον οδηγό της νταλίκας, αρχικά η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καρπενησίου (2007) ήταν 13 χρόνια φυλάκιση και έξι μήνες χωρίς δικαίωμα άσκησης έφεσης. Οδηγήθηκε στη φυλακή.

Στον οδηγό του λεωφορείου επεβλήθη εξαγοράσιμη ποινή 56 μηνών -προς 5 ευρώ την ημέρα- με δικαίωμα έφεσης. Αφέθηκε ελεύθερος. Στον ιδιοκτήτη της νταλίκας επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 59 μηνών, η οποία μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα με δικαίωμα έφεσης. Αφέθηκε ελεύθερος.

Στο άκουσμα των ποινών οι συγγενείς των νεκρών μαθητών ξέσπασαν με οργή, καθώς οι ποινές θεωρήθηκαν ήπιες. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Εφετείο Λαμίας, στις 22 Μαρτίου 2010. Το Εφετείο Λαμίας, ύστερα από πολυήμερη διαδικασία, αποφάσισε να μειώσει σε εννιά χρόνια την ποινή του οδηγού της νταλίκας που προκάλεσε το δυστύχημα με τους επτά νεκρούς μαθητές, ωστόσο δεν μετέβαλε την ποινή του ιδιοκτήτη του μοιραίου φορτηγού, αλλά ούτε την ποινή στον οδηγό του λεωφορείου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση